Hyppää sivuvalikkoon

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston alue

Niityn halki johtava polku Iidesjärven rannalle.

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston erityispiirteitä ovat tunnusomainen ja tunnistettava maisemarakenne sekä teollisuushistoria ja kaupunkirakenteen ajallinen kerroksellisuus. Kaupungin historia kiteytyy Tammerkosken kansallismaisemaan, joka on kaupungin teollistumisen ja kaupungistumisen perusta.

Vuonna 2024 päivitetyn hakemusrajauksen mukainen Tampereen kansallisen kaupunkipuiston pinta-ala on noin 3670 hehtaaria. Vesialuetta kansallisen kaupunkipuiston alueesta on 63 %. Kaupunki omistaa alueista 82 %, josta vesialuetta on 1870 hehtaaria. Maa-alueista 83 % on kaavoitettu viher- tai suojelualueeksi, tästä asemakaavoitettua viher- tai suojelualuetta on 36 %.

Kansalliseen kaupunkipuistoon ehdotetut alueet muodostavat Tampereen sini-viherverkoston ytimen. Keskeisenä osana ovatkin monimuotoiset ja laajat luonto- ja vesialueet sekä monipuoliset virkistyspalvelut.

Tampereen kansallinen kaupunkipuiston alue on jaettu kuuteen osa-alueeseen:

  1. Keskusta
  2. Viinikka‒Iidesjärvi
  3. Hatanpää‒Härmälä
  4. Pyynikki‒Pispala
  5. Näsijärvi‒Lentävänniemi
  6. Lappi‒Kauppi‒Niihama. 
Kansallisen kaupunkipuiston aluejako 2024 kartalla.
Tampereen kansallisen kaupunkipuiston osa-alueet kartalla.

Kansallinen kaupunkipuisto pohjautuu Tampereen tarinaan

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston alue ilmentää Tampereen tarinaa. Tarinan keskiössä on Tampereen huomattava merkitys suomalaisena teollisuuskaupunkina, joka kytkeytyy kaupungin ainutlaatuiseen sijaintiin järvien ja harjujen solmukohdassa. Tunnusomaisen maisemarakenteen muodostavat Pispalan ja Pyynikin harjujaksot, Kauppi-Niihaman selänne sekä Iidesjärven alue osana laajaa murroslaaksoa. Keskeisiä vesistöjä ovat Pyhäjärven ja Näsijärven lahdet saarineen, kaupungin keskustaa halkova Tammerkoski sekä Viinikanoja-Iidesjärvi.

Teollisuuskaupunkihistoriasta kertovat erityisesti koskenrannan tehdasmiljööt ja teollistumisen myötä syntyneet merkittävät työväen asuntoalueet. Teollisuuskaupungin historiaan kytkeytyvät lisäksi Kaupin kansanpuisto, Pyynikki ja Viikinsaari sekä Niihaman siirtolapuutarha, jotka ovat merkittävä osa kaupungin monipuolisia virkistyspalveluita tänäkin päivänä.

Tampereen kaupungin tarinaan lukeutuvat myös keskeiset kaupunkitilat. Hämeenkatu, Tammerkosken rannat ja Keskustori kirkkoineen ovat keskustan merkittävimpiä julkisia kaupunkitiloja, joilla on myös kansallista symboliarvoa. Koskenvarren puistot ja Hämeenpuiston esplanadi ovat kaupunkilaisten kaupunkikuvallisesti merkittäviä julkisia viherympäristöjä.

Alueen historiasta kertovat muun muassa Pyynikin muinaisrannat, Reuharinniemen rautakautiset kalmistot, muut esihistorialliset kohteet ja 1700-luvulla perustettu Hatanpään kartano sekä 1700- ja 1800-luvun teollisuuden synnyttämät rakennetut ympäristöt.
 

Päivitetty 6.11.2024