Hyppää sivuvalikkoon

Ilmoita syrjinnästä

Keltaisella pohjalla joukko erilaisia ihmisiä.

Tampere on kaikkien kaupunki, jossa ei hyväksytä syrjintää eikä epäasiallista käyttäytymistä. Tälle sivulle on koottu toimintaohjeita, jos koet tulleesi syrjityksi.

Syrjityksi tuleminen herättää monenlaisia tunteita, kuten vihaa, ahdistusta tai itsesyytöksiä. Voi tuntua vaikealta lähteä selvittämään tilannetta. Jokainen syrjintäkokemus on kuitenkin syytä selvittää. Syrjityksi tulemista ei tarvitse hyväksyä.

Hae apua asiantuntijoilta

Pyri ensin itse selvittämään asia sen tahon kanssa, jonka koet syrjineen sinua. Apua, neuvontaa ja tilanteesi arviointia saat viranomaisilta. Tarvittaessa voit olla yhteydessä myös moniin eri järjestötoimijoihin, jotka auttavat syrjintää kokeneita.

Jos olet kohdannut syrjintää Tampereen kaupungin palveluja käyttäessäsi, voit olla yhteydessä kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattoriin. Koordinaattori ei puutu yksittäistapauksiin, mutta hän voi neuvoa, kenen puoleen voi kääntyä, sekä saattaa eri toimijoita yhteen ratkaisun löytämiseksi.

Syrjinnän tunnistaminen

Aina ei ole helppo tunnistaa, onko tullut syrjityksi. Esimerkiksi epäkohtelias käytös ei välttämättä ole syrjintää, vaikka se on hyvien tapojen vastaista. 

Syrjintää on, kun ihmistä tai ihmisryhmiä kohdellaan eri tavalla kuin muita samassa tilanteessa olevia tiettyjen kiellettyjen syrjintäperusteiden takia.

Suomen lakien mukaan ketään ei saa syrjiä seuraavien ominaisuuksien perusteella:

  • sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti
  • seksuaalinen suuntautuminen
  • ikä
  • etninen tai kansallinen alkuperä
  • kansalaisuus
  • kieli
  • uskonto tai vakaumus
  • mielipide
  • poliittinen toiminta
  • ammattiyhdistystoiminta
  • perhesuhteet
  • terveydentila
  • vammaisuus
  • sosiaalinen tai taloudellinen asema
  • muut henkilöön liittyvät syyt

Muita henkilöön liittyviä kiellettyjä syrjintäperusteita ovat esimerkiksi ihonväri, kehon koko, ulkonäkö tai neurokirjoon kuuluminen.

Ilmoita vakavasta syrjinnästä

Käänny suoraan poliisin puoleen, jos kyseessä on vakava, uhkaava tilanne, kuten väkivalta, vaino tai viharikos. Mainitse ilmoitusta tehdessäsi, jos epäilet viharikosta. Sinun ei tarvitse osata arvioida itse, onko kyseessä rikos. Se on poliisin tehtävä. 

Voit saada apua rikosilmoituksen tekemiseen Rikosuhripäivystyksestä. Rikosuhripäivystys neuvoo myös, jos epäilet, että syrjintä saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkit, mutta et ole asiasta varma. Rikosuhripäivystykseen soittaminen on maksutonta. Saat sieltä apua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Viranomaiset, jotka auttavat syrjintää kokeneita

Osa syrjintätilanteista ei vaadi välitöntä puuttumista. Myös nämä kiireettömät syrjintätilanteet on kuitenkin selvitettävä. Pyri ensin itse ottamaan asia puheeksi sen tahon kanssa, jonka koet syrjineen sinua. Hae tarvittaessa tukea asiantuntijoilta. Syrjinnän aiheesta ja syrjivästä tahosta riippuen voit olla yhteydessä seuraaviin viranomaisiin:

Tukea tarjoavia järjestöjä Tampereella

Tampereella on useita järjestöjä, joista saat tukea erilaisissa syrjintä-, vihapuhe- tai väkivaltatilanteissa ja niistä toipumisessa. Osa järjestöistä on erikoistunut auttamaan tietyissä huolissa. Niitä ovat mielenterveyden järkkyminen, etniseen taustaan tai kunniakulttuuriin liittyvät kysymykset, henkinen tai hengellinen väkivalta, perhe- tai ihmissuhteiden ongelmat, vammaisuuteen liittyvät kysymykset sekä seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen tai sukupuoli-identiteettiin liittyvät asiat. Palveluja on suunnattu myös eri ikäryhmille.

Valtakunnallisia tukea tarjoavia toimijoita

Puuttuuko listalta jokin olennainen toimija? Ota yhteyttä yhdenvertaisuuskoordinaattoriin.

Mikko Ala-Kapee
Yhdenvertaisuuskoordinaattori
Puhelin:
040 515 6166
Päivitetty 6.5.2024