Pakolliset opinnot
ÄI1 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)
Opintojakson tavoitteena on monipuolistaa opiskelijan tekstikäsitystä. Opiskelijan tekstitietoisuus syventyy keskeisiä tekstilajeja analysoimalla. Opiskelija kehittää omaa kirjoittamisprosessiaan harjoittelemalla aineistopohjaista kirjoittamista. Opintojakson arvioinnissa keskitytään kirjoittamisprosessin hallintaan.
ÄI2 Kieli- ja tekstitietoisuus (1 op)
Opintojakson tavoitteena on monipuolistaa opiskelijan tekstikäsitystä. Opiskelijan tekstitietoisuus syventyy keskeisiä tekstilajeja analysoimalla. Opiskelija kehittää omaa kirjoittamisprosessiaan harjoittelemalla aineistopohjaista kirjoittamista. Opintojakson arvioinnissa keskitytään kirjoittamisprosessin hallintaan.
ÄI3 Vuorovaikutus 1 (1 op)
Opintojakson tavoitteena on kehittää opiskelijan viestijäkuvaa, ryhmäviestintätaitoja ja viestintärohkeutta erilaisissa tilanteissa. Opiskelija oppii kehittämään vuorovaikutusosaamistaan reflektoimalla ja analysoimalla viestintätilanteita ja hyödyntämällä saamaansa palautetta. Opintojakson arvioinnissa keskitytään opiskelijan omien vuorovaikutustaitojen hallintaan.
ÄI4 Kirjallisuus 1 (2 op)
Opintojakson tavoitteena on syventää opiskelijan taitoa lukea, eritellä ja tulkita kauno- ja tietokirjallisuutta. Opiskelija laajentaa ja syventää elämyksellisiä ja kokemuksellisia lukemisen ja kirjoittamisen tapoja. Keskeisenä tarkastelun kohteena on kertomuksellisuus kirjallisuudessa, mediassa ja muissa taiteen lajeissa. Opintojakson arvioinnissa keskitytään opiskelijan kirjallisuuden analysoinnin ja tulkinnan taitoihin.
ÄI5 Tekstien tulkinta 1 (2 op)
Opintojakson tavoitteena on kehittää opiskelijan medialukutaitoa. Monimuotoisia tekstejä tutkitaan vaikuttamisen näkökulmasta. Opiskelija oppii ymmärtämään median vaikutuksen yksilöön ja yhteiskunnan toimintaan. Opiskelija harjoittelee argumentointitaitoja ja tuottaa sekä suullisia että kirjallisia kantaa ottavia tekstejä. Opintojakson arvioinnissa keskitytään esimerkiksi argumentoinnin analysointiin ja hallintaan.
ÄI6 Kirjoittaminen 1 (1 op)
Opintojakson tavoitteena on syventää opiskelijan kirjoittamisen taitoja. Opiskelija oppii ymmärtämään kirjoittamisen prosessina ja harjoittelee tekstin tuottamisen eri vaiheita. Rohkeutta ja omaäänisyyttä tuetaan sanataideharjoituksilla. Opintojakson arvioinnissa keskitytään opiskelijan kirjoittamistaitoihin.
ÄI7 Vuorovaikutus 2 (1 op)
Opintojakson tavoitteena on vahvistaa opiskelijan esiintymistaitoja lisäämällä esiintymisrohkeutta. Opiskelija oppii rakentamaan ja pitämään puheenvuoron. Lisäksi opiskelija harjoittelee analysoimaan ja arvioimaan puhuttuja ja audiovisuaalisia tekstejä. Opintojakson arvioinnissa keskitytään esimerkiksi puheen pitämisen taitoihin.
ÄI8 Kirjallisuus 2 (2 op)
Opintojakson tavoitteena on lisätä opiskelijan kirjallisuuden tuntemusta ja ymmärrystä kontekstien merkityksestä. Opiskelija tutustuu keskeisiin Suomen kirjallisuuden ja maailmankirjallisuuden teemoihin ja teksteihin. Opintojakson arvioinnissa keskitytään kirjallisuuden kontekstuaalisuuden ymmärtämiseen.
Valinnaiset valtakunnalliset opinnot
ÄI9 Vuorovaikutus 3 (2 op)
Opintojakson tavoitteena on monipuolistaa erityisesti jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavia vuorovaikutustaitoja. Opiskelija harjoittelee ja oppii tarkastelemaan tietoisesti erilaisia vuorovaikutustilanteita sekä arvioimaan itseään ja muita esiintyjinä ja ryhmässä viestijöinä. Opintojakson arvioinnissa keskitytään monipuolisiin vuorovaikutustaitoihin.
ÄI10 Kirjoittaminen 2 (2 op)
Opintojakson tavoitteena on valmentaa kirjoitustaidon ylioppilaskokeeseen. Opiskelija vahvistaa laajan aineistoja hyödyntävän tekstin rakentamisen taitojaan. Opintojaksossa arvioidaan kirjoitustaidon harjoituksia.
ÄI11 Tekstien tulkinta 2 (2 op)
Opintojakson tavoitteena on valmentaa lukutaidon ylioppilaskokeeseen. Opiskelija vahvistaa kriittistä, kulttuurista, analysoivaa ja tulkitsevaa lukutaitoaan ja oppii hyödyntämään keskeisiä tekstianalyysin käsitteitä. Opintojaksossa arvioidaan lukutaidon harjoituksia.
Koulukohtaiset äidinkielen opintojaksot
ÄI12 Kielenhuollon ja kirjoittamisen kertausta kaikille ja TUPA (1-4 op)
Opintojaksolla ÄI12 (2 op) keskitytään kirjoittamisen ja kielenhuollon perustaitojen vahvistamiseen sekä aineistopohjaisten tekstien harjoitteluun. Opintojaksolla huomioidaan eri vuositasojen opiskelijoiden tukitarpeita. Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja tuntitehtävien tekemistä, ja opintojakso arvioidaan suoritusmerkintänä (S/H).
TUPA-tukipajaan (1-2 op) osallistumalla on myös joustavasti mahdollista suorittaa kielenhuollon ja kirjoittamisen kertausta kolmannen ja neljännen periodin aikana. Tukipaja rakentuu opetustuokioista sekä omasta työskentelystä, joita hyväksytty suoritus edellyttää.
ÄI13 Kielen- ja tyylinhuollon opintojakso edistyneille (2 op)
Opintojakson tavoitteena on syventää kirjoittamisen ja kielenhuollon taitoja. Opiskelija vahvistaa tavoitteellisen lukemisen taitojaan ja oppii tunnistamaan vahvuuksiaan ja kehityskohteitaan.
ÄI14 Luova kirjoittaminen (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan elämykselliseen kirjoittamisprosessiin. Opiskelija syventyy proosan, lyriikan ja draaman keinoihin kirjoittajan näkökulmasta sekä tulee tietoiseksi keinoista, joilla tekstiä voi elävöittää.
ÄI15 Jatko-opintovalmiuksia kehittävä luku- ja kirjoitustaidon opintojakso (2 op)
Opintojakson tavoitteena on kehittää analyyttisen lukemisen taitoja tutustumalla akateemisiin teksteihin. Opiskelija syventää analyyttisen ja aineistoja käyttävän tekstin kirjoittamisen taitojaan sekä harjoittelee tavoitteellista vuorovaikutusta.
ÄI16 Pirkanmaan lukudiplomin suorittaminen (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan kirjallisuuden eri lajeihin sekä elämykselliseen lukutapaan. Samalla opiskelija syventää kirjallisuuden analysointitaitojaan. Opintojaksoa voi suorittaa koko lukio-opintojen ajan.
ÄI17 Lukupiiri (1 op tai 2 op)
Läpi vuoden kestävässä lukupiirissä luetaan kokonaisteoksia ja tavataan säännöllisesti, keskustellaan ja innostutaan kirjallisuudesta. Opintojakson tavoitteena on tutustua kirjallisuuden eri muotoihin ja tukea opiskelijan lukemisharrastusta.