Hyppää sivuvalikkoon

Arviointi ja todistukset

Ailu opetustuokio

Arviointi

Opintojakson arviointi

Opiskelijan suorituksesta annetaan arvosana opintojakson päätyttyä. Valtakunnalliset pakolliset ja valinnaiset opinnot arvioidaan numeroin. Koulukohtaiset valinnaiset opinnot arvioidaan merkinnällä S/H (suoritettu/hylätty).

Arviointi voidaan suorittaa vasta, kun arvioinnin edellytykset täyttyvät. Arvioinnin pohjana on oltava riittävästi opiskelijan antamia erilaisia näyttöjä osaamisestaan. Opintojakson arviointi ei perustu siis pelkästään kokeesta saatuun numeroon. Arviointiperusteet eroavat eri opintojaksoilla toisistaan, ja opettaja kertoo arviointiperusteet opintojakson alkaessa. Läsnäolon ja aktiivisen osallistumisen lisäksi perusteina voivat olla muun muassa itsearviointi, pari- ja ryhmätyöt sekä erilaiset tehtävät. Osa arviointiperusteista ja niihin liittyvistä näytöistä on edellytyksenä arvosanan saamiselle. Myös arvosana 4 (hylätty) edellyttää, että opettajan määrittelemät arvioinnin vähimmäisvaatimukset täyttyvät.

Poissaolot ja puuttuvat näytöt (esimerkiksi palauttamattomat tehtävät, tekemättömät testit) vähentävät osaamisen näyttöjä ja voivat laskea annettavaa numeroa tai johtaa koko opintojakson keskeytykseen, mikäli arvioinnin edellytykset eivät täyty. Opettaja ilmoittaa keskeytymisuhasta opiskelijalle. Jos jokin arvioinnille välttämätön näyttö (esimerkiksi koe, tehtävä tms.) puuttuu, opettaja voi painavasta syystä antaa opintojaksosta T-merkinnän (T=täydennettävä). Puuttuvien suoritusten täydennykset tulee tehdä seuraavan periodin aikana. Jos täydennykset jäävät tekemättä määräajassa, opintojakson arvosana laskee. Poissaoloista pitää ilmoittaa etukäteen Wilma kautta ja niihin on oltava painava syy (esim. sairaus).

Arvosanojen korotus

Hylättyä arvosanaa (4) voi yrittää korottaa kerran käymättä opintojaksoa uudelleen. Hylätyn arvosanan korotukset tapahtuvat pääosin siinä periodissa, jossa opintojakso järjestetään seuraavan kerran. Ota yhteyttä opettajaan periodin alussa, jos aiot korottaa hylättyä arvosanaa. Hyväksyttyä arvosanaa on mahdollista korottaa käymällä opintojakso uudestaan, jolloin parempi arvosana jää voimaan. Keskeytetystä opintojaksosta (K) voi saada arvosanan vain käymällä sen uudestaan.

Mikäli opiskelija on opintojakson alussa ilmoittanut opettajalle tulevansa korottamaan kyseisen opintojakson hylättyä arvosanaa (4) eikä palauta arvioitavia tehtäviä, katsotaan kerta uusimisyritykseksi. Tämän jälkeen hyväksytty suoritus on mahdollista saada vain käymällä koko opintojakso uudestaan.

Opintojakson itsenäinen suoritus

Osa opinnoista voi olla mahdollista suorittaa itsenäisesti. Jos opiskelija haluaa suorittaa jonkin opintojakson itsenäisesti, on hänen otettava yhteyttä kyseisen aineen opettajaan. Itsenäinen suoritus tapahtuu periodissa, jossa opintojakso menee lähiopetuksena. Itsenäiselle suoritukselle tulee olla hyvä perustelu, esimerkiksi pitkäaikainen sairaus tai opintojaksojen päällekkäisyys. Lähtökohtaisesti opintojaksot tulee suorittaa lähi-, etä- tai verkko-opinnoissa. Itsenäisesti opiskellusta opintojaksosta edellytetään hyväksytty arvosana. Mikäli opettaja pitää itsenäistä suoritusta perusteltuna, selvittää hän itsenäisen suorituksen arviointiperusteet tapauskohtaisesti opiskelijalle.

Oppimäärän tenttiminen

Yksittäisiä opintojaksoja ei voi suorittaa tenttimällä. Tenttimällä voi suorittaa vain kokonaisia oppimääriä. Tenttiminen on mahdollista niin sanottuna yksityisopiskelijana. Tenttiminen on maksullista. Kysy lisää kansliasta. Yksityisopiskelija ei voi samaan aikaan olla tutkinto- tai aineopiskelija.

Oppimäärän arviointi (=päättöarviointi)

Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy opiskelijan opiskelemien pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen arvosanojen keskiarvona. Oppiaineisiin läheisesti liittyviä soveltavia suorituksia voidaan pitää arvosanaan vaikuttavana lisänäyttönä.

Jotta päättöarviointi voidaan suorittaa, voi kunkin aineen pakollisissa ja valtakunnallisissa syventävissä opintojaksoissa olla hylättyjä arvosanoja enintään seuraavasti:

Opiskellut pakolliset ja valinnaiset opinnot (opintopistettä = op) joista hylättyjä arvosanoja (4) voi olla enintään
2–5 op 0 op
6–11 op 2 op
12–17 op 4 op
18-> op 6 op

Opiskelijalla on oikeus saada suoritusmerkintä (S) sellaisesta oppiaineesta, jossa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain 2 opintopisteen verran opintoja, sekä valinnaisesta vieraasta kielestä, mikäli opiskelija on suorittanut siitä enintään 4 opintopisteen verran opintoja.

Toisessa oppilaitoksessa loppuun suoritetun oppimäärän arvosana voidaan siirtää päättötodistukseen sellaisenaan.

Todistukset

Päättötodistus

Saat päättötodistuksen, kun olet suorittanut lukion koko oppimäärän hyväksytysti. Nykyisen opetussuunnitelman mukaan suoritettuja opintoja tulee olla 88 opintopisteen verran. Suoritetuiksi opinnoiksi lasketaan kaikki arvioidut pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opinnot sekä hyväksytysti suoritetut koulukohtaiset opinnot. Kertymään ei lasketa täydennettävää (T), keskeytettyä (K) eikä hylättyä (H) opintojaksoa. Arvosanalla neljä (4) suoritettu opintojakso lasketaan kokonaiskertymään. (Katso sallittujen hylättyjen opintojen määrä kohdasta Oppimäärän arviointi). Suoritettujen opintojen arvosanoja ei voi mitätöidä.

Kun olet suorittanut vaadittavat opinnot ja haluat lukion päättötodistuksen, ota yhteyttä opinto-ohjaajaan.

Todistus oppimäärän suorittamisesta

Saat pyynnöstä todistuksen oppimäärän suorittamisesta, jos olet suorittanut yhden tai useamman oppiaineen oppimäärän. Oppimäärätodistusta pyydetään koulun kansliasta.

Erotodistus

Annetaan pyynnöstä lukiosta ennen lukion koko oppimäärän suorittamista eroavalle opiskelijalle. Keskustele eroamisaikeistasi opinto-ohjaajan tai erityisopettajan kanssa ennen erotodistuksen pyytämistä. Opiskelija voidaan myös katsoa eronneeksi, jos hänellä ei ole suorituksia kahden periodin aikana.

Todistus vieraalla kielellä

Aikuislukion todistukset ovat suomeksi. Käänny auktorisoidun kääntäjän puoleen, jos tarvitset todistuksen muulla kielellä.

Todistuksiin liittyvissä asioissa ole yhteydessä koulun kansliaan.

Päivitetty 30.9.2024