Hyppää sivuvalikkoon

Sähköiset opiskeluympäristöt

Aikuislukiolainen opiskelee tietokoneella.

Kannettava tietokone

Opiskelijat käyttävät oppitunneilla, kokeissa ja ylioppilastutkinnon kokeissa omia kannettavia tietokoneita ja tarvittavia lisälaitteita (kuulokkeet, hiiri, adapterit).

Opetuksessa käytetään sähköisiä oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja, erilaisia ohjelmia sekä internetistä löytyvää aineistoa. Opettajat antavat tarkempaa tietoa omien oppiaineidensa sähköisten ylioppilaskirjoitusten aikataulusta sekä mahdollisista maksullisten ohjelmien hankinnasta.

Opiskelijan käyttäjätunnukset

Saat opintojen alussa kansliasta käyttäjätunnuksen (etunimi.sukunimi tai sukunimi.etunimi) ja salasanan. Tällä tunnuksella pääset koulussa toimivaan roam.fi-verkkoon ([email protected] + salasana), Wilmaan, Moodleen sekä Office365:een.

Salasana tulee uusia vähintään kuuden kuukauden välein. Huomaathan, että salasanan vanhenemisesta ei välttämättä tule mitään ennakkoilmoitusta. Kun et pääse enää kirjautumaan koulun ohjelmiin, on salasanasi todennäköisesti vanhentunut ja sinun täytyy uusia se. Salasanan täytyy olla vähintään 8 merkkiä pitkä ja sisältää isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita.

Wilma

Wilma on opiskelijalle tärkeä työkalu. Täällä ilmoittaudut opintojaksoille, näet työjärjestyksesi, seuraat omien opintojesi arviointeja ja täytät erilaisia hakemuksia. Wilmassa tiedotetaan koulun ajankohtaisista asioista ja siellä viestit myös koulun henkilökunnan kanssa. Yleensä periodin alussa opettajat laittavat tätä kautta myös opintojakson aloitusviestin. Lisäksi Wilmasta näet opintojaksojesi tuntipäiväkirjat, joista voit katsoa mahdolliset poissaolosi aikana oppitunneilla käsitellyt aiheet.

Voit ladata Wilma-sovelluksen myös puhelimeesi. Linkit löytyvät Wilman kirjautumissivun alalaidasta.

Jos olet alle 18-vuotias, huoltajasi luo oman Wilma-tunnuksen itselleen. Huoltajien Wilma-tunnukset sulkeutuvat, kun opiskelija täyttää 18 vuotta, jollei opiskelija anna Wilmassa olevalla lomakkeelle käyttöoikeutta.

Moodle

Moodle on sähköinen oppimisympäristö, jota käytetään monilla opintojaksoilla. Verkko- ja etäkurssien suoritus pohjautuu pääosin Moodlessa tehtäviin/palautettaviin tehtäviin.

Kirjaudu Moodleen ylimmän vaihtoehdon Tampereen kaupungin lukiot/Tredu kautta. Kirjaudu Wilma-tunnuksilla muodossa:

[email protected] ja Wilman salasana.

Etsi hakutoiminnon avulla opintojakso johon haluat liittyä. Kirjautumiseen tarvitaan usein kurssiavain, jonka saat opettajalta.

Moodle-tili kannattaa yhdistää Office365-tiliin, jolloin saat esimerkiksi tuotua tiedostoja OneDrivesta ja palautettua OneNote-tehtäviä. Tilien yhdistäminen pitää tehdä vain kerran.

Moodle-tilin ja Office365-tilin yhdistäminen:

  • kirjaudu Moodleen ja valitse Omat työtilani/kurssini
  • Etsi Microsoft kuvake, joka voi olla esimerkiksi oikealla palstalla (katso kuva alta) ja valitse Yhdistä Office365-palveluun.
  • Valitse edelleen Office 365-Yhteys ja edelleen Linkitä Moodle käyttäjätunnukseni Office365 käyttäjätunnukseeni
  • (huomioithan, että jos sinulla on useita tilejä koneellasi näkyvissä, että linkität oikean tunnuksen eli [email protected] etkä vahingossa jotain omaa yksityistä tiliäsi.)
  • Katso alta kuva miltä Microsoft kuvakkeen tulee näyttää, kun linkitys onnistunut.
  • Wilman käyttäjätunnukset saat kansliasta, kun olet ilmoittautunut opiskelijaksi.

Office365

Office365 tarjoaa opiskelijoille Office-paketin eri ohjelmat, sähköpostin ja pilvipalvelun.
Opetuksen Areena -sivustolla opettajat ja opiskelijat voivat jakaa materiaalia ja työskennellä yhdessä. Office365:n kautta sinulla on käytössä myös henkilökohtainen OneDrive tallennustila, jossa tallennustilan määrä on rajaton. Jos olet yhdistänyt Moodle- ja Office-tilisi, pääset palveluun myös Moodlen kautta (katso tilien yhdistäminen kohdasta Moodle).

Office-paketissa on myös Teams-sovellus, jonka avulla toteutetaan etäopetuksen oppitunnit.

Kirjautuminen Wilma-tunnuksilla muodossa:

[email protected] + Wilman salasana 

Täältä voit myös ladata Office-paketin ohjelmat omalle kotikoneellesi. Ohjeet löytyvät Opetuksen Areenasta.

Abitti ja sen ohjelmistot

Ylioppilastutkintolautakunnan ohjesivu: 

Koeympäristön ohjeet / Provmiljöns instruktioner (abitti.fi) / https://cheat.abitti.fi

Ilmaisohjelmistot:

Maksulliset ohjelmistot:

Ohje laskinohjelmiston hankintaan matemaattisten aineiden opintoja varten:

Kursseilla ja ylioppilaskokeessa on käytössä tietokoneeseen asennettava laskinohjelmisto. Laskinohjelmistoja on markkinoilla kaksi: Texas Instrumentsin TI-Nspire CX CAS ja Casion Class Pad II fxCP400. Opettajat näyttävät esimerkit Texas Instrumentsin ohjelmistolla. Opiskelija voi halutessaan käyttää kumpaa tahansa ohjelmistoa. Laskinohjelmiston hinta on noin 70 € jatkuvalla lisenssillä.

Lisäksi matematiikan opintojaksoilla voidaan käyttää myös Geogebra Classic-ohjelmaa (soveltuu hyvin esimerkiksi kuvaajien piirtämiseen)

Jos haluat lisäksi käyttää erillistä laskinta, hyvä laskin on esimerkiksi Texas Instrumentsin malli TI30X Pro Multiview. Tämä laskin on noin 25 € hintainen. Erillistä laskinta ei saa käyttää ylioppilaskokeissa.

Abitti-tikun teko- ja päivitysohje opiskelijalle

Päivitetty 29.4.2024