Tampereen Klassikot ry
Tampereen klassillisen lyseon viettäessä 50-vuotisjuhliaan entisten oppilaiden keskuudessa syntyi ajatus perustaa senioriyhdistys. Tampereen Klassikot sai näin alkunsa vuonna 1951. Heti perustavassa kokouksessa yhdistykseen ilmoittautui jäseniksi peräti 200 henkeä. Rekisteröity yhdistys Klassikoista tuli vuonna 1953. Merkkivuosiaan Tampereen Klassikot ry. on viettänyt kymmenen vuoden välein aina yhdessä koulun eli Clasun kanssa.
Tampereen Klassikot ry. vaalii koulun (Klassillinen lyseo/Klassillinen koulu/Klassillinen lukio) perinteitä. Yhdistys toimii sekä entisten oppilaiden ja opettajien että nykyisen Klassillisen lukion opiskelijoiden ja opettajien yhdyssiteenä. Tampereen Klassikot ry. on koko toimintansa ajan jakanut stipendejä. Clasun moniin juhlatilaisuuksiin on aina mielellään haluttu koulun entisiä oppilaita puhujiksi, luennoitsijoiksi jne. Myös monet musiikin ammattilaiset ovat olleet mukana tuottamassa ohjelmaa vanhan koulunsa tilaisuuksissa. Tampereen Klassikot ry:n kustantama latinankielinen CD-levy Est hora ilmestyi vuonna 2007. Levyllä esiintyi Clasun Campanula-kuoro johtajanaan musiikin lehtori Anne Huhtala. Levylle on tallennettu yhteensä 20 kappaletta. Viimeisimpänä on säveltäjä-kapellimestari Rauno Lehtisen säveltämä koulun seinäteksteihin tehty Festina lente ad futurum. Tampereen Klassikot ry. lähetti kyseisen CD- levyn vuonna 2007 joulutervehdyksenä paavi Benedictus XVI:lle ja Vatikaanin radiolle. Paavin latinankieliset kiitokset ja siunaukset tulivat sekä kuorolle että Tampereen Klassikoille tammikuussa 2008.
Tampereen Klassikot ry. järjesti lokakuussa 1994 kansainväliset latinapäivät Tampereella. Tapahtuman nimi oli Forum Classicum. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestettiin Tampereen yliopistolla ja Klassillisella koululla. Tapahtumaan liittyivät myös jumalanpalvelukset Tampereen tuomiokirkossa ja Tampereen roomalaiskatolisessa kirkossa. Osallistujamäärä kahden päivän eri tilaisuuksiin oli 700 -800. Latinapäivien kohderyhmänä olivat kaikki latinan kielestä ja siihen liittyvästä kulttuurista kiinnostuneet. Vielä 30 vuotta myöhemmin eli lokakuussa 2024 Helsingin yliopiston emeritus professori Olli Salomies ylisti monin sanoin Klassillis-filologisen yhdistyksen Folium Classicun –jäsenlehdessä Tampereen kansainvälisiä latinapäiviä. Hän piti tapausta niin onnistuneena ja ainutlaatuisena, että hän ei uskoisi sellaista enää voitavan Suomessa järjestää. Kansainväliset latinapäivät avasi silloinen opetusministeri Olli-Pekka Heinonen. Tampereen kaupunki järjesti osallistujille vastaanoton raatihuoneella.
Tampereen Klassikot ry:n kautta koululla on ollut kosketuspintaa ja syvää historian havinaa myös Habsburg-sukuun. Vuonna 2007 koulullamme vieraili arkkiherttuatar Walburga von Habsburg, jonka isoisä oli Itävalta-Unkarin viimeinen keisari Kaarle I. Walburga von Habsburg oli kouluvierailunsa aikaan Ruotsin parlamentin jäsen. Koulullamme hän jakoi Eurooppa-aiheisen Pan-Eurooppa -yhdistyksen järjestämän ainekirjoituskilpailun palkinnon oppilas Meri Värrille.
Tampereen Klassikot ry. on lahjoittanut koululle vuosikymmenten aikana mittavan muotokuvien kokoelman. Rehtoreiden ja joidenkin opettajien muotokuvien ohella kokoelmaan kuuluu merkittävä muotokuva talvisodan runoilija Yrjö Jylhästä, joka pääsi Clasusta ylioppilaaksi vuonna 1922. Jylhästä mainittakoon myös, että Tampereen Klassikot järjestää joka vuosi talvisodan loppumisen vuosipäivänä 13. maaliskuuta klo 12.00 kunniakäynnin ja seppeleenlaskun Yrjö Jylhän muistomerkille Amurissa. Latinan kielen lehtori Yrjö-Otto Lakasta tehdystä kuvasta käytetään sanaa pikturelli, mihin liittyy ihan oma tarinansa, joka voidaan lukea teoksesta Clasu - elämän paalupaikka (s.166).
Muotokuvien lisäksi Tampereen Klassikot ry. on kustantanut reliefin rehtori Eino Lähteenmäestä ja peruskoulun isästä, ministeri R.H. Oittisesta. Lähteenmäen reliefi lahjoitettiin VR:lle ja se paljastettiin Tampereen rautatieasemalla vuonna 2008. Lähteenmäki pelasti vuonna 1918 ylipäällikkö C.G.E. Mannerheimin hengen Tampereen rautatieasemalla ollessaan silloin VR:n palveluksessa. R.H. Oittisen reliefi on sijoitettu koulumme ulkoseinälle ja se paljastettiin vuonna 2016. Oittinen pääsi Clasusta ylioppilaaksi vuonna 1931. Reliefit on suunnitellut graafikko Pertti Ollikka, joka on päässyt ylioppilaaksi Clasusta vuonna 1971.
Koulun juhla-aulan seinällä olevat sodissamme kaatuneiden klassikkoveljiemme kunniataulut on aikanaan paljastettu pian sotatoimien päätyttyä. Silloin ei ollut vielä olemassa Tampereen Klassikot ry:tä, mutta kunniataulut rahoitettiin oppilaiden ja heidän vanhempiensa sekä opettajien yhteisin ponnistuksin. Clasun neljä Mannerheim-ristin ritaria saivat oman kunniataulunsa vuonna 2001 Tampereen Klassikoiden lahjoitettua sen koululle. Tuo latinankielinen – EQUITES CRUCIS MANNERHEIMIANAE – kunniataulu paljastettiin Clasun 100-vuotisjuhlassa vuonna 2001.
Tampereen Klassikot ry:n näkyvää toimintaa on ollut myös kouluumme liittyvän kirjallisuuden kustantaminen. Näitä kirjoja on ilmestynyt reilun seitsemän vuosikymmenen aikana yhteensä seitsemän kappaletta:
- Yrjö Hirvonen, Tampereen Klassillinen lyseo 1901 -1951, Tampere 1951.
- Oiva Talvitie, Uuno Sinisalo, Veikko Savisaari, Eino Lähteenmäki (toimittajat), Tampereen Klassillinen Lyseo. Matrikkeli. Tampere 1969.
- Pasi Takala (toimittaja), Tampereen Klassillinen lyseo 1901 -1991. Tampere 1991.
- Pasi Takala (toimittaja), Forum Classicum. Kansainväliset latinapäivät Tampereella
22. – 23.10. 1994. Jyväskylän maalaiskunta 1996.
- Uolevi Itkonen, Clasu ja Tampere. Tampere 2001.
- Pasi Takala (toimittaja), Clasu – elämän paalupaikka. Tampere 2020.
- Pasi Takala ja Mikko Turunen (toimittajat). Piilipuun varjosta yhdyskäytävään. Tampere 2023.
Näistä kirjoista neljä vanhinta on loppuun myyty, mutta uusimpia on vielä saatavilla. Teoksia voi tiedustella yhdistyksen sihteeriltä Pasi Takalalta (050-5124315, [email protected]). Kaksi uusinta kirjaa on myynnissä myös Tampere-Seuran putiikissa, Kauppakatu 1. Jäsen- ym asioita voi tiedustella myös sihteeriltä. Myös luokkakokouksiin liittyviä asioita voi kysyä Takalalta, joka on ollut noin 200 luokkakokouksessa isäntänä/oppaana 43 vuoden aikana.
Tampereen Klassikot ry:n puheenjohtaja on emeritus piispa Juha Pihkala. Hallituksen muut jäsenet ovat Vesa Fabrin, Ilkka Hietaniemi, Nina Hutri, Kimmo Leppänen, Pertti Ollikka, Matti Raittinen, Ilpo Rantanen, Pasi Takala ja Tanja Tamminen.