Hyppää sivuvalikkoon

Arjen käytäntöjä

Tampereen lyseon lukion opiskelijoita yhdessä.

Tällä sivulla

Tiedottaminen

Wilma

Wilma on koulun virallinen tiedotuskanava, jota opiskelijan tulee seurata päivittäin ja huoltajan säännöllisesti koko lukuvuoden ajan. Opiskelija ja huoltajat viestivät opettajien kanssa Wilman kautta.
 

Viikkotiedote

Viikkotiedotteessa kerrotaan kunkin viikon ajankohtaiset asiat. Se on ensisijainen tiedotuskanava opiskelijoille ja huoltajille koulun arjen toiminnasta. Viikkotiedote julkaistaan sekä opiskelijoille että huoltajille tiistaina ennen ryhmänohjausta Wilman tiedotteissa. Opiskelijoille viikkotiedote lähetetään myös Wilma-viestinä. 

 

Info-näytöt

Info-näytöt on tarkoitettu koulurakennuksessa liikkuvien ajankohtaiseen informointiin. Niissä näkyvät ajankohtaiset tiedotteet mm. yllättävistä tilajärjestelyistä, aikataulumuutoksista, vierailijoista tms.
 

Some

Seuraa myös epävirallisempaa viestintää Rellun somekanavissa Facebookissa, Instagramissa ja YouTubessa.

Toimisto

Toimiston lukiosihteerit hoitavat mm. todistusten laatimisen, käyttäjätunnusten jakelun, Kelan opintoetuusasiat, yo-kirjoitusten järjestelytehtävät sekä opiskelijarekisterin ylläpidon. 

Lukiosihteereille ja rehtoreille tarkoitetut asiakirjat voi jättää myös toimiston oven vieressä olevaan postilaatikkoon.

Kelan opintoetuudet

Lukio-opiskelijalla on oikeus KELAn opintoetuuksiin tiettyjen ehtojen täyttyessä. Ehdot voivat olla erilaiset maksuttomuuteen oikeutetuilla opiskelijoilla kuin muilla opiskelijoilla.

Koulumatkatuki

Opiskelijalla on oikeus Kelan koulumatkatukeen, jos hänen koulumatkansa on lyhimmän autolla kuljettavan reitin mukaan vähintään 7 km (maksuttomaan koulutukseen oikeutetut) tai 10 km (muut kuin maksuttomaan koulutukseen oikeutetut). Lisäksi täytyy olla vähintään 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa.


Koulumatkatukea haetaan 1.8.2023 alkaen verkkohakemuksella OmaKelassa (https://www.kela.fi/omakela). Jotta voit kirjautua OmaKelaan ja hakea tukea, tarvitset omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Huolehdithan siis ajoissa, että sinulla on käytössäsi tunnukset tai varmenne.
Tuen hakeminen OmaKelassa nopeuttaa sen saamista. Jos kuljet koulumatkat linja-autolla, saat matkalipun useimmista matkalippuja myyvistä verkkokaupoista heti, kun olet lähettänyt hakemuksen.
Koulumatkatuen verkkohakemus tulee käyttöön toukokuun lopussa. Kela tiedottaa asiasta lisää toukokuun aikana verkkosivuillaan. 

Kun opiskelija on loukkaantunut vapaa-ajalla ja lääkäri suosittelee taksikuljetusta:

Kela maksaa koulumatkatukea yli 7 km koulumatkalle. Mikäli opiskelija on tämän koulumatkatuen piirissä, Kelan sivuilta löytyy lisätietoa itse järjestetyistä kulkutavoista, sis. myös taksimatkat.

Alle 7 km koulumatkoista ja niiden kustannuksista vastaa opiskelija ja hänen huoltajansa.
Tampereen kaupungin lukiokoulutus ei valitettavasti korvaa taksimatkoja opiskelijoille.

Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet koulumatkatuesta löydät Kelan Koulumatkatuki-sivulta.
 

Opintotuki

Opintotukea voit hakea, kun lapsilisän maksu on päättynyt. Maksuttomaan koulutukseen oikeutettu opiskelija ei kuitenkaan voi saada opintorahan oppimateriaalilisää.

Opintotuesta ja oppimateriaalilisästä tarkempia tietoja löydät Kelan Opintotuki-sivulta.

Vakuutukset

Tampereen kaupungin lukioiden opiskelijat on vakuutettu lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella (Turva), kuntalaisten ryhmätapaturmavakuutuksella (If) ja matkavakuutuksella (If).

Tapaturmavakuutus

Kuntalaisten ryhmätapaturmavakuutus on voimassa koulualueella varsinaisella kouluajalla opetuksen aikana, liikuntatunneilla, välitunneilla ja otettaessa osaa koulun opetussuunnitelman puitteissa järjestettyyn toimintaan sekä niihin välittömästi liittyvillä meno- ja paluumatkoilla. Koulun toiminnassa sattuneista tapaturmista tulee välittömästi ilmoittaa opintojakson opettajalle tai matkan vastuuhenkilölle. Tapaturmat hoidetaan terveydenhoitajan tai lääkärin ohjeiden ja lähetteiden mukaisesti.

Tapahtumasta tehdään koululla tapaturmailmoitus. Opiskelija tai huoltaja ilmoittaa mahdollisimman pian koulun toimistoon tapaturman yksityiskohdat, jonka jälkeen lukiosihteeri täyttää netissä vahinkoilmoituksen, josta saamallaan numerolla opiskelija/huoltaja jatkaa asiointia vakuutusyhtiön kanssa. Mahdolliset kuitit korvauksen hakemista varten toimitetaan itse vakuutusyhtiöön. Tapaturmasta aiheutuneet kustannukset maksetaan ensin itse ja korvaukset haetaan vakuutusyhtiöltä jälkikäteen. 

Tapaturmavakuutus korvaa mm.

  • vamman tutkimuksesta ja hoidosta aiheutuvat kustannukset, kuten sairaalan hoitopäivämaksut ja lääkärin määräämien lääkkeiden kustannukset
  • hoitoon liittyvät, vamman tilan vaatimat kohtuulliset ja välttämättömät matkakulut
  • lääkärinhoitoa edellyttävän tapaturman yhteydessä käytössä rikkoutuneiden silmälasien, kuulokojeen, hammasproteesin ja turvakypärän korjauskustannukset, tai jos korjaaminen on mahdotonta, entistä vastaavan hankintakustannukset
  • ensiapuluontoisen hoidon antamisen yhteydessä rikotut vaatteet
  • leikkaus- tai kipsaushoidon jälkeisestä lääkärin määräämästä fysikaalisesta hoidosta aiheutuneet kustannukset, kuitenkin enintään yksi yhteensä 10 kerran hoitojakso
  • tästä vakuutuksesta korvatun tapaturmavamman aiheuttamat välttämättömät ja ylimääräiset lukiolaisten koulumatkakulut, jotka on lääkärin määräyksestä tehty normaalista poikkeavalla kulkuneuvolla.

Matkavakuutus

Matkavakuutus on voimassa opetussuunnitelman mukaisilla alle 1kk:n ulkomaanmatkoilla. Se kattaa matkasairauden tai -tapaturman hoitokulut sisältäen keskeytys-, peruuntumis-, myöhästymis- sekä kotiinkuljetuskustannukset. Se ei korvaa matkatavaroille aiheutuneita vahinkoja. Tapaturman sattuessa voidaan kysyä vakuutusyhtiöstä apua sopivan hoitopaikan valintaan.

Matkan päätyttyä opiskelija tai huoltaja ilmoittaa mahdollisimman pian koulun toimistoon tapaturman yksityiskohdat, ja lukiosihteeri täyttää netissä vahinkoilmoituksen, josta saamallaan numerolla opiskelija/huoltaja jatkaa asiointia vakuutusyhtiön kanssa. Mahdolliset kuitit korvauksen hakemista varten toimitetaan itse vakuutusyhtiöön. 

Koulun tilat

Kirjasto

Koulukirjasto sijaitsee 2. kerroksessa (216). Kirjaston lukusalissa on käsikirjasto, tietokoneita ja tulostin. Lukusali on hiljaista opiskelua ja keskittymistä vaativaa työskentelyä varten. Lainaosaston kirjoja lainataan käyttäen itsepalvelulaitetta, jonka käyttöön kaikki opiskelijat opastetaan syyslukukauden alussa. Kirjojen laina-aika on yhden jakson pituinen eli 6 viikkoa. Käsikirjaston aineistoa ja lehtihyllyn lehtiä ei saa lainata eikä viedä kirjastosta pois.
 

Kakkosen aula

Opiskelijoiden oleskeluaula on toisessa kerroksessa. Aulassa on juoma-automaatti. Aulasta löytyy myös päivittäin Aamulehti ja Helsingin Sanomat. Ohjausryhmät ja kerhot voivat järjestää aulassa omia tapahtumiaan. Opiskelijakunta jakaa vuorot ja ryhmät päättävät ohjaajansa kanssa, millaisen myyntitapahtuman he haluavat järjestää.

 

Laitteiden lataus

Lukusalissa (259) on lukittava kärry läppärien latausta varten. Kannattaa hyödyntää esim. ruokailun aikana, sillä lukusalista pääsee näppärästi ruokalaan.
 

Kahvila

Ruokalan tiloissa toimii koulupäivinä kahvila.
 

Kuntosali

Koulun pieni kuntosali sijaitsee pohjakerroksessa. Sen käytöstä voi sopia liikunnanopettajien kanssa.
 

Säilytyslokerikot

Jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus saada oma lokero. Vahtimestari jakaa lokerot opiskelijoille. Lokero toimii opiskelijan valitsemalla numerokoodilla.

Erityisruokavaliot

Tarvittaessa opiskelijalle tarjotaan vakavan allergian, sairauden tai eettisen vakaumuksen edellyttämä ruokavalio.

Pysyvät erityisruokavaliot

  • keliakiaruokavalio, laktoositon ruokavalio, tyypin 1 diabetes

Pysyvistä erityisruokavalioista huoltaja/opiskelija toimittaa koulun keittiölle terveydenhoitajan (tai lääkärin tai ravitsemusterapeutin) täyttämän ja allekirjoittaman Selvitys erityisruokavaliosta -lomakkeen. Keliakiaruokavalion saaminen edellyttää diagnosoitua keliakiaa.

Ruoka-allergiat

Merkittäviä oireita aiheuttavasta ruoka-allergiasta huoltaja/opiskelija toimittaa koulun keittiölle lääkärin tai ravitsemusterapeutin täyttämän ja allekirjoittaman Selvitys erityisruokavaliosta -lomakkeen. Selvityksen kirjoittaa opiskelijan ruoka-allergiaa hoitava terveydenhuollon taho.

Uskonnollinen tai eettinen ruokavalio

Uskonnollista tai eettisistä ruokavalioista huoltaja/opiskelija toimittaa koulun keittiölle selvityksen erityisruokavaliosta, johon riittää huoltajan allekirjoitus tai täysi-ikäiseltä opiskelijalta oma allekirjoitus.

Vegaaniruokavalioon tarvitaan terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin allekirjoittama selvitys.

Erityisruokavaliolinjaus ja Selvitys erityisruokavaliosta -lomake löytyvät Tampereen kaupungin Erityisruokavaliot-sivulta.

Palautetta Wilmassa

Wilman etusivun linkeissä on palautelomake, jolla voi esittää Rellun käytänteiden kehittämiseen liittyviä ehdotuksia. Mikäli haluat vastauksen tai kommentin palautteeseesi, käytä lomakkeen sijasta Wilma-viestiä ja osoita palaute suoraan rehtorille, apulaisrehtorille, aineenopettajalle tai opolle.

Kiusaamis- ja häirintätapaukset sekä ruoka- ja puhtauspalveluiden palaute kirjataan omille lomakkeilleen. Nämä löytyvät myös Wilman linkkilistasta.

Kerro kiusaamisesta

Tampereen lyseon lukiossa ei hyväksytä kiusaamista missään muodossa. Kiusaamiseen puuttuminen kuuluu kaikille oppilaitosyhteisön jäsenille. Voit kertoa kiusaamiskokemuksestasi tai havainnoistasi kenelle tahansa henkilöstöön kuuluvalle tai ilmoittaa asiasta Wilman linkin välityksellä (linkki löytyy Wilman etusivun tiedotteista). Kiusaamisen selvittäminen aloitetaan viipymättä. Kaikki ilmoitukset kiusaamisesta käsitellään luottamuksellisesti.

Järjestyssäännöt

Tampereen kaupungin lukioiden yhteiset järjestyssäännöt löytyvät alla olevasta linkistä.

Järjestyssäännöt

Päivitetty 2.7.2024