Sanataiteen perusopetus lapsille ja nuorille
Tarinoiden taikaa, sanasoppaa ja kirjameren kuohuja
Tampereen seudun työväenopisto järjestää taiteen perusopetusta sanataiteessa lapsille ja nuorille yleisen oppimäärän mukaan, ja opinnot on tarkoitettu 8–18-vuotiaille suomea äidinkielenään tai äidinkielen tasoisesti puhuville.
Sanataiteen opetuksen lähtökohtia ovat ilo, leikki ja kokemuksellisuus, ja sanataidekasvatuksen tärkein tavoite on rohkaista oppilaita käyttämään mielikuvitustaan ja kokeilemaan kielellisen ilmaisun keinoja. Tasolta toiselle etenevä opetus kattaa monipuolisesti erilaisia sanankäytön muotoja tarinan kerronnasta laajoihin tekstikokonaisuuksiin.
Sanataiteen opinnoissa oppilaat keksivät omia kertomuksia, rakentavat henkilöhahmoja ja sommittelevat tapahtumapaikkoja. Tunnilla tutustutaan kirjoihin ja kirjallisuuden lajeihin, runoillaan, kuvitetaan, esitetään ja harjoitellaan mielikuvituksen käyttöä. Opinnot luovat oppilaille kannustavan vertaisryhmän ja harrastusyhteisön, jossa tutustutaan yhdessä sanataiteen eri puoliin. Omia ja muiden tekstejä opitaan arvioimaan kannustavasti.
Sanataiteessa jokainen oppilas voikin löytää itselleen sopivia ilmaisumuotoja, oli sitten kiinnostunut kauhutarinoista, lavarunoudesta, sarjakuvista, pelikäsikirjoittamisesta tai fantasiamaailmoista. Kirjoittamisharrastus ei edellytä suuren välinemäärän hankkimista. Kynä ja paperi riittävät.
Aloitettuaan opintonsa oppilaalla on oikeus koko oppimäärän suorittamiseen 18-vuotiaaksi asti. Sanataiteen perusopetusta muualla opiskelleet otetaan opintojaan vastaaviin ryhmiin. Opinnoista on esitettävä todistus.
Hakeminen sanataiteen perusopetukseen
Seuraava haku sanataiteen perusopetukseen järjestetään toukokuussa 2025. Vipinä-, Sihinä- ja Rapina-ryhmiin voi kuitenkin vielä ilmoittautua vapaille paikoille.
Vipinä 8–10-vuotiaat, 2.–4.-luokkalaiset
Vipinässä lähdetään seikkailulle tarinoiden maailmaan. Millaisia taianomaisia paikkoja ja otuksia sinun mielikuvituksessasi piileskelee? Sanataideryhmässä tarinoidaan, runoillaan, kirjoitetaan, kuullaan vinkkejä jännittävistä kirjoista, kuvitetaan omia tekstejä ja tutustutaan kirjallisuuden lajeihin yhteisen toiminnan ja leikin kautta.
Sihinä 9–10-vuotiaat, 3.–4.-luokkalaiset
Sihinässä innostutaan tarinoiden ja mielikuvituksen maailmoista. Omiin teksteihin keksitään hauskoja hahmoja, koukuttavia käänteitä ja raikuvia riimejä. Millainen on kumma kummituskartano tai ennen tutkimaton taikamaailma?
Rapina 10–13-vuotiaat, 4.–6.-luokkalaiset
Rapinassa jatketaan tarinankertojan taitojen kehittämistä, leikitään kielellä, kirjoitetaan monipuolisesti erilaisia tekstejä ja inspiroidutaan hyvistä kirjoista. Tutkitaan yhdessä, kuinka syntyvät esimerkiksi kuunnelmat, myyttiset tarinat ja kuvarunot! Sanataide sopii kaikille luovasta kirjoittamisesta innostuneille.
Supina (13–15-vuotiaat)
Sanataideryhmä Supina on tarkoitettu 7.–9.-luokkalaisille. Sanataiteen löytöretkeilijät jatkavat matkaansa tarinoiden maailmassa. Ryhmässä kirjoitetaan monenlaisia tekstejä yksin ja yhdessä, tutustutaan kirjallisuuden eri lajeihin ja kerronnan tapoihin ja vahvistetaan omaäänistä kirjoittamista.
Kuiske (15–18-vuotiaat)
Miltä maailma näyttää kirjoitettuna? Ryhmässä syvennetään sanataiteilijalle tärkeitä taitoja tutkimalla tekstin tekemisen monipuolisia mahdollisuuksia. Ryhmässä kokeillaan erilaisia tyylejä ja tekniikoita, keskustellaan kirjoista ja kirjoittamisesta sekä annetaan ja saadaan palautetta omista teksteistä.
Opintojen rakenne
Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän laskennallinen laajuus on 500 tuntia. Opinnot koostuvat yhteisistä opinnoista 300 t ja teemaopinnoista 200 t. Laskennallisen laajuuden tunti on 45 minuuttia.
Sanataiteen yhteiset opinnot kestävät kuusi lukuvuotta. Opetusta on kerran viikossa 2–3 t kerrallaan. Teemaopinnot kestävät kaksi lukuvuotta viikoittaisia opintoja 2–3 t/vk. Lisäksi teemaopintoihin kuuluu lyhyitä vapaasti valittavia opintokokonaisuuksia, joita voi osittain suorittaa jo yhteisten opintojen kuluessa.
Maksut
Sanataiteen perusopetuksen lukuvuosimaksu on 120–158 euroa lukuvuonna 2024–2025. Maksu jaetaan syys- ja kevätlukukaudelle.
Kristiina Kestinen
Lisätiedot, kysymykset opinnoista ja opintoihin hakemisesta KoulutussuunnittelijaSähköpostiosoite on muotoa [email protected].
Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/tyovaenopisto/sanataide