Projektin tarkoituksena oli tutkia suojakaasuun pakattujen pilkottujen salaattien ja sellaisenaan syötävien kypsien teollisten broilerivalmisteiden mikrobiologista laatua. Projektiin osallistui Tampereen elintarvikevalvonta, jonka toimialueeseen kuuluvat Tampereen, Oriveden, Kangasalan, Valkeakosken ja Akaan kaupungit sekä Juupajoen, Pälkäneen ja Urjalan kunnat sekä ympäristöterveys Pirteva, jonka toimialueeseen kuuluvatPirkkala, Ylöjärvi, Hämeenkyrö, Nokia, Lempäälä ja Vesilahti.
Projekti toteutettiin, koska erilaiset kypsät broilerituotteet toistuivat ruokamyrkytysepäilyselvityksissä Tampereen alueella suhteellisen usein. Näytteitä otettiin vuosien 2023–2024 aikana. Näytteet otettiin ravintoloista, kahviloista, laitoskeittiöistä, pikaruokapaikoista, kauppojen valmistuspisteistä sekä tukuista ja valmistuslaitoksista.
Mikrobiologinen laatu hyvä lähes kaikissa näytteissä
Tulokset osoittautuivat mikrobiologisen laadun osalta lähes kaikkien näytteiden osalta hyviksi. Salaattinäytteistä ei tulosten perusteella löytynyt Listeria monocytogenes:ta, salmonellaa tai E. colia.
Broilerinäytteistä ei löytynyt salmonellaa tai kampylobakteereja. Yhdestä broilerinäytteestä löytyi enterobakteeria, jonka tulos oli välttävä (220 pmy/g).
Joidenkin salaattien säilytyslämpötilat elintarvikehuoneistossa olivat koholla. Osa näytteiden säilytyslämpötiloista oli hieman raja-arvojen yläpuolella +6,1 °C - +8,2 °C välillä. Enintään 3 asteen lyhytaikainen lämpötilapoikkeama kuitenkin sallitaan, joten tulokset olivat kaikki sallituissa rajoissa mukaan lukien lämpömittarin virhemarginaalit.
Myös broilerinäytteissä oli lämpötilojen osalta poikkeavaisuuksia. Muutaman näytteen lämpötilat olivat +6,1°C - +8°C asteen välillä, joka on määritellyn lämpötilan raja-arvon yläpuolella. Broilerin lämpötilojen analysoinnin osalta noudatettiin enintään 3 asteen lyhytaikaista poikkeamaa, mukaan lukien lämpömittarin virhemarginaalit, joten tulokset olivat kaikin puolin hyviä ja sallituissa lämpötiloissa oli pysytty.