Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuontia on
- maahantuonti myyntiin tai valmistukseen.
- välitystoiminta eli maahantuonti suoraan elintarvikealan toimijoille (jolloin sisämarkkinatuoja ei itse varastoi elintarvikkeita omassa tai vuokraamassaan varastossa).
- maahantuonti etämyynnin kautta elintarvikealan toimijoille tai kuluttajille.
- maahantuonti myytäväksi Suomen lipun alla liikennöivien laivojen muonitukseen.
- maahantuonti myytäväksi liikkuvasta elintarvikehuoneistosta elintarvikealan toimijoille tai kuluttajille (sekä kotimaiset että ulkomaiset sisämarkkinatuojat).
Samat vaatimukset koskevat myös satunnaista tai kausittaista maahantuontia (sekä kotimaiset että ulkomaiset toimijat).
Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuontia valvotaan osana kuntien tekemää Oiva-valvontaa.
Eläinperäisiä tuotteita ovat mm. liha ja lihavalmisteet mukaan lukien veri ja sisäelimet, hyönteiselintarvikkeet ja hyönteiset, kalastustuotteet ja elävät merenelävät, maito- ja munatuotteet ja esim. kollageeni, etanat ja hunaja.
Elintarvikkeet, jotka sisältävät sekä kasviperäisiä tuotteita että jalostettuja (kypsennettyjä) eläinperäisiä tuotteita, eivät ole eläinperäisiä tuotteita, vaan yhdistelmäelintarvikkeita.
Esimerkkejä erityyppisistä elintarvikkeista: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/eu-maat-norja-ja-sveitsi/elintarvikkeet/elaimista-saatavat-ja-yhdistelmaelintarvikkeet/
EU-alueelta eläinperäisten elintarvikkeiden maahantuontia suunnittelevan toimijan tulee huomioida ainakin seuraavat asiat
- Ilmoittautuminen viranomaiselle. Tee ilmoitus sisämarkkinatuontia tekevän elintarvikehuoneiston perustamisesta elintarvikevalvontaviranomaiselle ainakin neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista, muuttamista tai lopettamista. Rekisteröidyt elintarvikehuoneistot tekevät ilmoituksen elintarvikehuoneistoilmoituksella ja hyväksytyt huoneistot ilmoittavat tuontitoiminnasta huoneiston valvojalle. Ilmoitus tehdään kiinteän elintarvikehuoneiston sijaintikuntaan tai jos kyseessä on virtuaalihuoneisto tai liikkuva elintarvikehuoneisto, ilmoitus tehdään sen kotikuntaan.
Ilmoituksen voit tehdä sähköisesti Ilppa-palvelussa: https://ilppa.fi/etusivu tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected]
Tarvittaessa voit olla yhteydessä puhelimitse Tampereen palvelupisteeseen puh. 041 730 8168 arkisin klo 9-16.
- Kuukausi-ilmoitukset sisämarkkinoilta tuotujen elintarvikkeiden tuonnista. Ilmoituksen tekemisestä vastaa maahantuoja. Ilmoitus tehdään neljästi vuodessa takautuvasti edeltävien kolmen kuukauden osalta, 15.1., 15.4., 15.7. ja 15.10. mennessä. Ilmoitukset voi tehdä myös kuukausittain seuraavan kuukauden 15. 3/4 päivään mennessä. Toimija voi tehdä ilmoituksen myös yksittäisistä vastaanotetuista lähetyksistä niin halutessaan. Ilmoitus tulee tehdä myös niiltä kuukausilta, joiden aikana tuontia sisämarkkinoilta ei ole ollut.
Ilmoitusvelvollisuus koskee seuraavia elintarvikkeita:
- salmonellaerityistakuutuotteet: raaka naudan ja sian liha, mukaan lukien jauheliha, kotieläiminä pidettyjen kanojen, kalkkunoiden, helmikanojen, ankkojen ja hanhien liha, mukaan lukien jauheliha sekä raa´at kananmunat
- muu eläimistä saatu raaka liha
- kaikista eläinlajeista peräisin olevat raakalihavalmisteet
- lämpökäsittelemätön maito
- lämpökäsittelemättömästä maidosta valmistetut juustot
llmoituksen voi tehdä sähköisesti: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/asiointi/sahkoinen-asiointi/elainperaisten-elintarvikkeiden-sisamarkkinatuojan-kuukausi-ilmoituslomake/
Lisätietoa: [email protected]
- Tuotteet lähettävän laitoksen hyväksyntä. Suomeen tuotavien eläinperäisten elintarvikkeiden on oltava peräisin hyväksytyistä laitoksista. Poikkeuksena ovat hunaja ja hyönteiselintarvikkeet. Tarkista EU-komission verkkosivuilta hyväksytyt EU-laitokset (https://ec.europa.eu/food/safety/biosafety/food_hygiene/eu_food_establishments_en) ja EU:n ulkopuoliset laitokset (https://ec.europa.eu/food/safety/international_affairs/trade/non-eu-countries_en)
- Jäljitettävyys ja tunnistusmerkinnät. Eläinperäisiä elintarvikkeita Suomeen tuovan toimijan on pystyttävä osoittamaan, mistä tuotu raaka-aine- tai muu tuote-erä on tullut ja mihin se on mahdollisesti lähetetty. Lue lisää tuotavien elintarvikkeiden jäljitettävyydestä sekä vaadittavista tunnistus- ja terveysmerkinnöistä: (https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/elintarvikeyrityksen-perustaminen-ja-omavalvonta/omavalvonta-ja-jaljitettavyys/jaljitettavyys/)
- Tiettyjen elintarvikkeiden tuomiseen liittyvät EU:n sisäiset suojarajoitukset. Joidenkin tuotteiden maahantuonti saattaa olla kiellettyä kokonaan tai tietyiltä alueilta. Tarkista erityisesti sianlihan tuontiin ja afrikkalaiseen sikaruttoon liittyvät vaatimukset. Rajoitteiden tunteminen on toimijan vastuulla. Päätökset ajankohtaisista rajoitteista: https://mmm.fi/lainsaadanto/elaimet-elintarvikkeet-ja-terveys/komission-suojapaatokset
- Salmonellaerityistakuut. Suomeen toimitettavien raakaa (tuore ja pakastettu) naudan, sian ja siipikarjan lihaa (ml. sisäelimet ja veri) tai näistä valmistettua jauhelihaa sisältävien lähetysten mukana on oltava salmonellaa koskeva kaupallinen asiakirja ja laboratorion tutkimustodistus (salmonella). Kaupallinen asiakirja voi olla erityistakuuasetuksen EY 1688/2005 liitteen IV mukainen tai vastaavat tiedot sisältävä muu asiakirja. Salmonellanäytteet tulee olla otettu lähettävässä laitoksessa.
Suomeen toimitettavien kananmunia sisältävien lähetysten mukana tulee olla yhteisön sisäisen kaupan todistus (erityistakuuasetuksen liite V, osa 1 ja osa 2). Salmonella-asiakirjat tulee olla yhdistettävissä lähetysasiakirjoihin ja lähetettyihin elintarvikkeisiin.
Edellä mainitut vaatimukset eivät koske:
o Ruotsista ja Norjasta vastaanotettua raakaa naudan-, sian- ja siipikarjanlihaa ja kananmunia,
o Tanskasta ja Islannista vastaanotettua raakaa broilerin/kanan lihaa ja kananmunia,
o Islannista vastaanotettua raakaa kalkkunan lihaa ja jauhelihaa.Näille tuotteille riittää tavanomaiset lähetysasiakirjat.
Ennen maahantuonnin aloittamista on hyvä varmistaa lähettäjältä, että he ovat valmiita toteuttamaan vaaditut tutkimukset ja toimittamaan niihin liittyvät asiakirjat.
-
Tuontimaa. Maahantuonti on mahdollista sisämarkkinakaupan ehdoilla EU-maista ja EU:n erityissopimusmaista: Andorra (kaikki eläimistä saatavat elintarvikkeet), Färsaaret (kalastustuotteet), Islanti (kaikki eläimistä saatavat elintarvikkeet), Liechtenstein (kaikki eläimistä saatavat elintarvikkeet), Monaco (kaikki eläimistä saatavat elintarvikkeet), Norja (kaikki eläimistä saatavat elintarvikkeet), San Marino (kaikki eläimistä saatavat elintarvikkeet), Sveitsi (kaikki eläimistä saatavat elintarvikkeet), Grönlanti (kalastustuotteet sekä elävät simpukat, piikkinahkaiset, vaippaeläimet ja merikotilot)
-
Hyönteiselintarvikkeiden tuonti. Ruokaviraston verkkosivuille on koottu listaa EU-maissa laillisesti markkinoilla olevista hyönteislajeista, joiden tuonti Suomeen on sallittua: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/tuonti-ja-vienti/eu-maat-norja-ja-sveitsi/elintarvikkeet/hyonteisten-tuonti-elintarvikkeeksi/
-
Omavalvontajärjestelmä. Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonti on sisällytettävä osaksi toimijan omavalvontaa ja huomioitava siinä mm. seuraavat asiat
o sisämarkkinatuontiin liittyvien ilmoitusten tekeminen
o vastaanotettavien lähetysten tarkastaminen
o toimenpiteet havaittaessa epäkohtia
o näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma
o omavalvontakirjanpito.
Omavalvonnan suunnittelussa voit hyödyntää Ruokaviraston verkkosivuja (www.ruokavirasto.fi) https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/elintarvikeyrityksen-perustaminen-ja-omavalvonta/omavalvonta-ja-jaljitettavyys/omavalvonta/ ja Oiva-ohjeita https://www.oivahymy.fi/yrityksille/tarkastusohjeet/ -
Pakkausmerkinnät. Tuotteet Suomen markkinoille saattavan toimijan vastuulla on varmistaa, että elintarvikkeiden pakkausmerkinnät niiden saapuessa Suomen markkinoille ovat paikallisen lainsäädännön mukaiset. Lisätietoa pakkausmerkinnöistä: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/elintarvikkeista-annettavat-tiedot/pakkausmerkinnat/
Jos tuontivaatimukset eivät täyty, esimerkiksi asiakirjat ovat puutteelliset tai tunnistusmerkki puuttuu, tuotteita ei saa myydä tai lähettää eteenpäin.
Poikkeamatilanteissa ole yhteydessä Tampereen elintarvikevalvontaan.
Tampereen elintarvikevalvonnan sähköposti: [email protected]
Palvelupiste arkisin klo 9-16 p. 041 730 8168.
Lisätietoja sisämarkkinatuonnista löydät Ruokaviraston nettisivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/eu-maat-norja-ja-sveitsi/elintarvikkeet/elainperaisten-elintarvikkeiden-sisamarkkinatuojille/