Usein kysyttyä työllisyyden kuntakokeilusta
Mikä on työllisyyden kuntakokeilu?
Työllisyyden kuntakokeilut toteutetaan Suomessa 1.3.2021–31.12.2024. Kuntakokeiluun osallistuu Suomessa 118 kuntaa, jotka muodostavat 25 kokeilualuetta. Työllisyyden kuntakokeilut perustuvat lakiin työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta.
Työllisyyden kuntakokeilussa osa työnhakija-asiakkaista siirtyy kuntien työllisyyspalvelujen asiakkaiksi ja osan palvelusta vastaa TE-toimisto. Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun asiakkaiksi siirtyvät työttömät työnhakijat, työllistettynä ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat, joiden kotikunta on kokeilualueella ja jotka
- eivät täytä ansiopäivärahan saamisen edellytyksiä tai
- ovat alle 30-vuotiaita, maahanmuuttajia tai vieraskielisiä henkilöitä.
Mitkä kunnat kuuluvat Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeiluun?
Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilussa ovat mukana Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokian kaupunki, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi
Kokeilussa kotikunta vastaa TE-palvelujen eli julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen tarjoamisesta asiakkailleen. Siirtyville asiakkaille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. Työllisyyden kuntakokeilujen tavoitteena on edistää työllistymistä ja nostaa työllisyysastetta Suomessa.
Mitä hyötyä työllisyyden kuntakokeilusta on asiakkaille?
Työllisyyden kuntakokeilujen valtakunnallisena tavoitteena on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä sekä koulutukseen ja palveluihin ohjautumista nykyistä tehokkaammin. Kokeilussa luodaan uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen.
Kunnat tehostavat asiakaspalvelua. Se tarkoittaa mm. työttömän nopeaa ja yksilöllistä kohtaamista. Tilanteissa, joissa työn saanti ei ole heti mahdollista, asiakas ohjataan palveluihin palvelutarpeen arvioinnin pohjalta. Palvelut voidaan tuottaa moniammatillisen asiantuntijaverkoston avulla.
Kokeilussa asiakas asioi omassa kotikunnassa ja saa henkilökohtaista palvelua OMA-valmentajalta. Työnhakijoiden työllistymismahdollisuudet paranevat, koska kunnat toimivat lähellä työelämäyhteyksiä, yrityksiä, yhdistyksiä ja elinkeinopalveluja ja pystyvät tehokkaasti turvaamaan osaavan työvoiman saatavuutta alueen yritysten ja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Kokeilussa kunnat rakentavat uusia palveluja asiakkaille. Uusia palveluja kehitetään yhteistyössä työllisyyspalvelujen, koulutusorganisaatioiden, elinkeino- ja yrityspalvelujen, sote-palvelujen, yksityisten toimijoiden, yhdistysten, säätiöiden sekä valtion kanssa. Uusilla palveluilla voidaan paremmin huomioida työnhakija-asiakkaiden monialaiset ja yksilölliset palvelutarpeet.
Mistä tiedän olenko työllisyyden kuntakokeilun vai TE-toimiston asiakas?
Työllisyyden kuntakokeilun asiakkaiksi siirtyvät työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat, joiden kotikunta on kokeilualueella ja jotka
- eivät täytä ansiopäivärahan saamisen edellytyksiä tai
- ovat alle 30-vuotiaita, maahanmuuttajia tai vieraskielisiä henkilöitä.
Siirtyvät asiakkaat saavat tiedon asiasta henkilökohtaisesti.
Mistä löydän kotikuntani yhteystiedot?
Kaikkien Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilussa mukana olevien kuntien yhteystiedot löytyvät kootusti alla olevasta linkistä.
Kuulun kokeilun kohderyhmään ja muutos koskee minua. Mitä minun tulee tehdä?
Asiakkaiden siirtyminen työllisyyden kuntakokeiluun tapahtuu automaattisesti ja tämä ei vaadi asiakkailta toimenpiteitä. Jos kuulut työllisyyden kuntakokeilun asiakkaaksi, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti. Kotikunta ottaa siirtyviin asiakkaisiin yhteyttä kirjeellä tai sähköisesti.
Uudet työttömäksi työnhakijaksi sähköisessä Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa ilmoittautuvat asiakkaat saavat tiedon ilmoittautumisen yhteydessä. Paperisella lomakkeella työnhakijaksi ilmoittautuvat saavat kunnalta infokirjeen, jossa kerrotaan asiakkuuden siirtymisestä kokeiluun ja annetaan tarkempia asiointiohjeita. TE-toimisto ohjaa kokeilun piiriin kuuluvat asiakkaat kunnan asiakkaiksi. Paperisen lomakkeen löydät verkosta Suomi.fi:stä.
Jos olet aiemmin sopinut Pirkanmaan TE-toimiston kanssa työnhakuun liittyvistä tapaamisista, palveluista tai tehtävistä, muista hoitaa ne sovitusti määräajassa. Näin työttömyysturvaasi ei tule katkoksia. Ilmoita kaikista muutoksista tilanteessasi Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa, esimerkiksi jos aloitat työt, opinnot tai yhteystietosi muuttuvat. Jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä kotikuntasi työllisyyspalveluihin puhelimitse tai jättää yhteydenottopyynnön Asiointi-palvelun kautta. Voit saada myös yleistä neuvontaa soittamalla valtakunnalliseen henkilöasiakkaiden puhelinpalveluun, numero 029 502 5500 (ma–pe klo 9.00–16.15).
Miten ilmoittaudun työttömäksi työnhakijaksi, jos kuulun kokeilun piiriin?
Ilmoittaudut Pirkanmaan TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Käytössäsi on sähköinen Asiointi-palvelu osoitteessa tyomarkkinatori.fi
TE-toimisto ohjaa kokeilun piiriin kuuluvat henkilöt kunnan asiakkaiksi.
Olen maahanmuuttaja. Mistä saan apua työnhakuun?
Kotoutumisajalla olevien maahanmuuttajien asiointi on keskitetty Pirkanmaan kokeilualueella Tampereen kansainvälisen osaamisen palveluihin.
Jos kotikuntasi kuuluu Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeiluun ja sinulla on kotoutumislain mukaista kotoutumisaikaa jäljellä, saat apua työllistymiseen liittyvissä asioissa Kansainvälisestä osaamiskeskuksesta. Osaamiskeskuksen puhelinnumero on 041 730 1407 ja sähköpostiosoite [email protected].
Myös Monikielinen neuvonta Mainio palvelee kaikkia Pirkanmaalla asuvia maahanmuuttajia erilaisissa arjen asioissa. Mainion sähköpostiosoite: [email protected].
Jos kotoutumisaikasi on päättynyt, saat apua työnhakuun omasta kotikunnastasi.
Olen alle 30-vuotias ja valmistunut juuri ammattiin, mutta en ole saanut vielä töitä. Miten minun tulee toimia?
Ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa viimeistään ensimmäisenä valmistumisen jälkeisenä päivänä. Voit tehdä ilmoittautumisen myös etukäteen. Työnhakijaksi kannattaa ilmoittautua, vaikka sinulla olisi kesätyöpaikka tiedossa.
Kun ilmoittautumisesi on käsitelty, sinua pyydetään toimittamaan valokuva tutkintotodistuksestasi.
Voit hakea työttömyysetuutta kun työttömyyttä on kestänyt kaksi viikkoa. Työttömyysetuutta haetaan joko työttömyyskassasta tai Kelasta. Jos olet ollut työssä 26 viikkoa (noin 6 kk), 18 tuntia viikossa työttömyyskassan jäsenyysaikana, hae etuutta kassastasi. Muussa tapauksessa hae työttömyysetuutta Kansaneläkelaitos Kelasta.
Työttömyysetuuden edellytys on, että olet valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä tai osallistumaan työllistymistä edistäviin palveluihin. Jos sinulla on haasteita, jotka vaikuttavat työtekoon, jätä yhteydenottopyyntö Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa. Voit myös soittaa oman kotikuntasi työllisyyspalveluihin. Katso kuntien yhteystiedot.
Jos muutat, muista päivittää osoitetietosi Asiointi-palvelussa. Osoitetiedot eivät päivity automaattisesti. Muista päivittää myös ajantasainen puhelinnumero.
Saat halutessasi apua työ- tai koulutuspaikan hakuun oman kotikuntasi työllisyyspalveluista. Autamme esimerkiksi työnhaun aloituksessa, Kela-asioinnissa, hakemusten täyttämisessä, ansioluettelon ja työhakemuksen laatimisessa.
Mitä pohjoismainen työnhakumalli tarkoittaa käytännössä työllisyyden kuntakokeilun asiakkaille?
Lainsäädäntö toi muutoksia työnhakijoiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin toukokuun 2022 alusta alkaen. Lue lisää muutoksista työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta.
Kuinka kauan työllisyyden kuntakokeilu kestää ja mitä sen jälkeen tapahtuu?
Työllisyyden kuntakokeilut Suomessa kestävät 31.12.2024 saakka. Tämän jälkeen kuntakokeilun asiakkaat jatkavat kuntien asiakkaina, koska kaikki TE-palvelut siirtyvät kuntiin vuoden 2025 alusta lähtien. Myös TE-palvelujen asiakkaat siirtyvät kuntien palveltaviksi. Eduskunta on hyväksynyt lakiesityksen TE-palvelujen uudistuksesta 1.3.2023 eduskunta- ja tasa-arvovaliokunnan mietinnön mukaisena.