Nollakuidun noston suunnittelu ja lupamenettely voidaan aloittaa

Tampereen kaupunki osti maa- ja vesialueita Metsä Board Oy:ltä vuonna 2014 ja otti vastatakseen myyjälle kuuluvat nollakuituun liittyvät vastuut. Nollakuitu sisältää puuta ja puukuitua. Se on kerrostunut Hiedanrannan edustalle Näsijärven pohjaan alueen aiemman metsäteollisuustoiminnan seurauksena. Markkinaoikeus sallii välipäätöksellään nollakuidun noston suunnittelun ja lupamenettelyn käynnistämisen.

Yhteensä nollakuitua on järvessä noin 1,5 miljoonaa kuutiometriä. Nollakuidun käsittelyyn liittyvä koetoiminta käynnistyi kesällä 2017 ja kaupunki on aktiivisesti hakenut ratkaisua nollakuidun nostoon ja hyötykäyttöön. Selvityksissä saadun tiedon pohjalta kaupunki käynnisti keväällä 2022 hankintamenettelyn nollakuidun poistosta Näsijärven Lielahdesta. Hankintamenettelyksi valittiin hankintalain mukainen neuvottelumenettely.

Päätös tarjouskilpailun voittajasta ja palveluhankintasopimuksesta suunnittelu- ja lupavaiheista tehtiin helmikuussa 2023. Hinta-laatusuhteeltaan vertailuperusteiden mukaisesti arvioiden kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous oli Fortum Waste Solutions Oy:n tarjous. Hankinta päätettiin tilata kahdessa erässä kahdella eri sopimuksella.  Ensin toteutetaan suunnittelu- ja lupamenettely – työvaiheet palveluhankintasopimuksella. Näiden työvaiheiden hankinnan indeksiin sidottu arvonlisäveroton arvo on 802 093 euroa. Nollakuidun nostosta ja tuleville vuosille tarvittavasta määrärahasta päätetään erikseen suunnittelu- ja lupamenettelyjen jälkeen.

Yhteenliittymä Zero -2 - Value / Operon Group Oy ja Lopen Maa- ja Vesirakenne Oy valitti hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen helmikuussa 2023. Tampereen kaupunki esitti maaliskuun alussa pyynnön hankintapäätöksen täytäntöönpanon sallimisesta suunnittelu- ja luvitusvaiheen osalta. Markkinaoikeus sallii välipäätöksellään 6.4.2023 hankintapäätöksen täytäntöönpanon suunnittelun ja lisäselvitysten, lupamenettelyiden sekä edellisiin vaiheisiin liittyvän tiedotuksen, monitoroinnin ja raportoinnin osalta.

Näsijärvestä Hiedanrannan ja Niemenrannan edustalta poistettava nollakuitu sijoittuu pääosiltaan vesialueella Sellupuiston edustalle, vesistötäyttönä rakennetun Näsisaaren pohjoispuolelle. Näsisaaren kautta rakennetaan raitiotie tulevan Hiedanrannan kaupunginosan alueelle ja siitä eteenpäin Lentävänniemeen. Nollakuidun noston hankintamenettelyn ensisijaisena tavoitteena on nollakuidusta aiheutuvien Lielahden vesistöalueen alueen ranta- ja vesialueiden virkistyskäyttömahdollisuuksien parantaminen sekä ympäristön hyvän tilan turvaaminen.

Hiedanranta Tampereen kaupungin sivuilla

Lisätietoja

Juha-Antti Kaivonen
Hankekehitysjohtaja
Puhelin:
040 680 0179
Jaa sosiaalisessa mediassa