Jätehuoltomääräysten muutokset koskevat pääosin kompostointia 

Jätehuoltomääräyksiin tehtiin muutoksia, jotka koskevat pääasiassa kompostointia ja kompostointi-ilmoitusta sekä lasipakkausten ja pienmetallin keräysastioiden tyhjennysväliä.  Alueellinen jätehuoltolautakunta hyväksyi muutokset 7.6.2023, ja ne tulevat voimaan 1.7.2023 alkaen.

Kompostorissa oltava riittävästi tilaa biojätteille talvikaudella

Kompostorin on oltava riittävän tilava, koska kylminä vuodenaikoina biojätteen kompostoituminen hidastuu tai jopa pysähtyy. Kompostoria on hoidettava siten, että se on aina asianmukaisessa kunnossa eikä  aiheuta terveys- ja ympäristöhaittaa.  

Biojätteen käsittely sallitaan nyt paitsi ns. Bokashi-menetelmällä, myös muilla vastaavilla menetelmillä, jossa jäte fermentoituu aktiivisten mikrobien avulla hapettomassa, ilmatiiviissä astiassa. Fermentoitu jäte on jälkikäsiteltävä kompostorissa ennen sen omatoimista käsittelyä.

Määräykset sallivat nyt myös käymäläjätteen sekoittamisen muiden biojätteiden kanssa sellaisissa kompostikäymälämalleissa, jotka on tarkoitettu myös elintarvikejätteen kompostointiin.
 
Kompostoriin ei enää saa laittaa vieraslajeiksi luokiteltujen kasvien siemeniä eikä juuria, jotta vieraslajit eivät leviä kompostimullan mukana. 

Määräyksissä nyt kompostointi-ilmoitus

Määräyksissä on nyt myös erillinen kohtansa elintarvikejätettä kompostorissa kompostoivan sekä kimppakompostoria käyttävien ilmoitusvelvollisuudesta. Elintarvikejätettä kompostoivan on tehtävä ilmoitus alueelliselle jätehuoltolautakunnalle kahden kuukauden kuluessa  kompostoinnin aloittamista tai sen lopettamisesta. 

Lasipakkausten ja pienmetallin keräysastiat tyhjennettävä vähintään kerran vuodessa

Lasipakkausten ja pienmetallin keräysastioiden pisin sallittu tyhjennysväli on 52 viikkoa. Aikaisemmin näiden jätelajien tyhjennysväliä ei ole määritelty jätehuoltomääräyksissä.  Tyhjennysvälissä on huomioitu pienet taloyhtiöt ja omakotitalot, joissa kyseistä jätettä syntyy verrattain vähän.

Jätehuoltomääräysten muutosehdotukset olivat nähtävänä 19.4.–19.5.2023.

Alueellisen jätehuoltolautakunnan toimialue kattaa Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimialueen, johon kuuluvat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (entisten Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.
 

Lisätietoja

Saara Repo
Suunnittelija
Puhelin:
041 730 3705
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa