Tampereen teatterin laajennuksen asemakaavoitus alkaa

Tammerkosken kaupunginosassa, kosken ja Hämeensillan kulmauksessa olevan Tampereen teatterin rakennusta halutaan laajentaa pohjoisen suuntaan toiminnallisista syistä. Kaupungin tavoitteena on myös tukea keskustan kulttuuritarjontaa ja kehittää läntisen keskustan elinvoimaa. Asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä hakijan viitesuunnitelma ja muita selvityksiä on nähtävillä pidennetysti kesän ajan eli 17.8.2023 saakka.
Kuvassa viitesuunnitelman hahmotelma laajennuksesta, vihreällä katolla uusi osuus talon pohjoispuollela ja ihmisiä.
Viitesuunnitelman havainnekuvassa on hahmoteltu, miltä Tampereen teatterin pohjoispään laajennus voisi näyttää, näkymä torin suunasta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Forssi

Suunnitelmista on esittelyvideo kaupungin verkkosivuilla. Palautetta voi antaa kaupungin kirjaamoon nähtävillä olon aikana. Kun asemakaavan valmistelu etenee luonnosvaiheeseen, niin on tarkoitus järjestää myös yleisötilaisuus kaavatyöstä.

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on varmistaa merkittävän kulttuurilaitoksen toiminta keskeisessä sijainnissa. Tavoitteena on tutkia, miten teatterin nykyistä rakennusta voitaisiin laajentaa pohjoissuuntaan niin, että huomioidaan ja turvataan erittäin merkittävä kulttuuriympäristökokonaisuus ja sen arvot sekä arkeologinen kulttuuriperintö.

Teatteritaloa muuteltu ennenkin

Tampereen teatteri valmistui vuonna 1912. Rakennukseen on kohdistunut lukuisia muutoksia, sitä on muun muassa korotettu ja laajennettu eri vuosikymmenillä. Nähtävänä on myös tiivistelmä aivan tuoreesta teatterin rakennushistoriaselvityksestä, jonka kokonaisuus tulee valmisteluvaiheessa nähtäville. Lähialueilta tehtyjä arkeologisia selvityksiä ja muita aiempia suunnitelmia ja selvityksiä muun muassa Kirjastonpuiston alueelta käytetään hyödyksi asemakaavamuutoksen valmistelussa.

Suunnittelualue sijaitsee ydinkeskustassa Tammerkosken kaupunginosassa Hämeenkadun ja Tammerkosken risteämän luoteiskulmassa. Teatterin tontti rakennuksineen on osa valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä. Asemakaavamuutos koskee korttelissa 8 olevaa tonttia 8, joka rajautuu pohjoisessa kulttuuritalo Laikun tonttiin, idässä Vanhankirjastonpuistoon, etelässä Hämeenkatuun ja lännessä Keskustoriin.

Keskustan strategisessa osayleiskaavassa alue sijoittuu ydinkeskustan kehittämisvyöhykkeelle ja on osoitettu hallinnon ja palvelujen alueeksi, jonka kehittäminen on sovitettava arvokkaan kulttuuriympäristön vaatimuksiin. Keskustori on osoitettu kaupallisesti ja/tai kaupunki-rakenteellisesti merkittäväksi toriksi ja aukioksi sekä kehitettäväksi torialueeksi. Maakuntakaavassa teatteri on keskustatoimintojen alueella, joka sijoittuu Tampereen Hämeenkadun, Hämeensillan ja Keskustorin valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön ja rajautuu lännessä Kauppakadun maakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön.

Keskustorilla sijaitsee arkeologinen kulttuuriperintökohde, koski (Tammerkoski). Alue sijoittuu kävelykeskustana kehitettävälle hitaan liikkumisen alueelle. Puistoalue on osa kehitettävää viher- ja virkistysvyöhykettä, jolle on osoitettu tärkeä jalankulun reitti. Lisäksi Keskustorille on osoitettu Frenckellinparkin ja Kunkunparkin maanalainen yhteystarve.

Aineistot ovat nähtävänä internetissä sekä Tampereen kaupungin palvelupisteessä, Frenckellinaukio 2 B.

Lisätietoja

Tiia Kuisma
Paikalla 16.6. saakka ja 17.7. alkaen Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 626 8211
Nella Rajala
Kaavoitusarkkitehti
Puhelin:
044 431 4478
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa