Hervannan kampusaluetta kehittävä asemakaava nähtäville

​​​​​​​Hervannan kampusalueen kehittämisen mahdollistava asemakaavaehdotus eteni nähtäville Tampereen yhdyskuntalautakunnassa 21.6.2023. Lautakunta päätti myös muita asemakaava-asioita. Nähtäville asettamisen sijaan asemakaavaehdotus Tampereen taidemuseon ja Pyynikintorin alueelle palautettiin yksimielisesti valmisteluun. Tarkoitus on jatkaa taidemuseon alueen asemakaavoitusta.

Hervannan kampuksen asemakaavaehdotus tulee nähtäville 29.6. alkaen ja etenee sen jälkeen vielä kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi. Kaavatyössä kohdistetaan nykyistä rakennusoikeutta uudelleen ja irrotetaan uusia tontteja. Kaavamerkinnät mahdollistavat opetus-, tutkimus-, liike- ja palvelukäytön sekä päiväkodin toiminnan. Asemakaavan valmisteluvaiheen palautteen perusteella muun muassa ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä merkintöjä on tarkennettu.

Kampusaluetta kehitetään kävelypainotteisena ympäristönä. Alueelle muodostetaan uusi pohjois–etelä-suuntainen jalankulku- ja pyöräilyreitti Poikkitieteenraitti. Itäosaan merkitään uusi ohjeellinen jalankulun reitti Vuohikoskenpolku tulevaisuuden virkistysliikkumista varten. Lisäksi merkitään alueen sisäiset reitit. Kaavahakijan tavoitteet ovat päivittyneet valmistelun aikana muuttuneiden tilatarpeiden vuoksi.

Hervannan valtaväylän varrella sijaitseva keskusaukio eli Tulevaisuudenaukio ja sen vierellä sijaitsevien rakennusten julkisivut on määritetty kaupunkikuvan kannalta tärkeäksi kohteeksi. Konetalolla ja sen pääjulkisivun rakenteilla on suojaava merkintä.

Metsäinen Herkkyydenrinne on kaavaehdotusta laadittaessa muutettu tonttimaasta luonnonmukaisena hoidettavaksi lähivirkistysmetsäksi. Myös muita luonnonarvoja koskevia merkintöjä on tarkistettu mm. luonnonmukaisuuden, liito-oravan elinympäristön ja kallioiden säilyttämisen osalta. Hermiankadun ja raitiotien kanssa risteävien liittymien merkintöjä on tarkistettu. Tulevaisuudenaukion (kampusaukio) kautta kulkevaa etelä-pohjois-suuntaista jalankulun ja pyöräilyn Poikkitienraittia ja uutta puuriviä on suunniteltu tarkemmin. Rakennusten sovittamisesta maastoon on myös lisätty yleismääräys ja hulevesimerkintöjä on päivitetty. Kaavakartalle on lisätty kadunnimitoimikunnan esittämät nimet.

 

Pyynikintorin ja taidemuseon asemakaava uuteen valmisteluun

 

Yhdyskuntalautakunta palautti Pyynikintorin ja Tampereen taidemuseon alueen muutosta koskevan asemakaavaehdotuksen uudelleen valmisteltavaksi sillä evästyksellä, että asemakaavasta irrotetaan Pirkankadun pohjoispuolen eli Tampereen taidemuseon puoli ja suunnittelua jatketaan eteenpäin vain Tampereen taidemuseon ja Amurin työläismuseokorttelin alueen osalta.

Suunnitellusta täydennysrakentamisesta Pirkankadun eteläpuolelle ja Puutarhankadun varrelle luovutaan. Lisäksi Pyynikintorin viihtyisyyttä kehitetään nykyisen tilanteen pohjalta.

- On tärkeää, että asia saadaan ratkaistua ja Tampereen taidemuseon kehittämisessä päästään eteenpäin. Epävarmuus alueen kehittämisestä poistuu. Taidemuseon uudisrakentaminen on tarkoitus mahdollistaa ilman täydentävää asuinrakentamista. Täydennysrakentamisesta ei kaavoiteta myöskään Pyynikin Uimahallin pohjoispuolella olevaan kortteliin, yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Pekka Salmi sanoo.

Asemakaavaehdotuksen nähtäville asettaminen jätettiin pöydälle toukokuussa yhdyskuntalautakunnan kokouksessa.

Lisätietoja

Pekka Salmi
Johtaja
Mikko Nurminen
Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Milla Hilli-Lukkarinen
Hervannan kampuksen asemakaavan valmistelu (poissa 29.6.-2.8.) Projektiarkkitehti
Puhelin:
044 486 3500
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa