Hiedanrannan ja Lielahden kaupunkikuvasta visio jatkotyön pohjaksi

Hiedanrannan ja Lielahden laadituissa yleissuunnitelmissa on määritetty periaatteet kaupunkirakenteen, rakentamisen volyymin ja eri toimintojen sijoittumisen sekä liikenneverkon kehittämiselle. Lielahden ja Hiedanrannan kaupunginosien halutaan kehittyvän kaupunkikuvaltaan ja identiteetiltään omaleimaisina ja tunnistettavina alueina.
Kuvassa rakennuksia, ihmisiä ja raitiovaunu. Hahmotelma Hiedanrannan vision mukaisesta rakentamisesta.
Hahmotelma Hiedanrannan vision mukaisesta rakentamisesta. Kuva: Schauman Nordgren Architects Ab ja Arkkitehtitoimisto NOAN Oy

Tampereen kaupunki on teettänyt konsulttityönä kaupunkikuvallisen vision osissa tehtävän asemakaavoituksen tueksi. Tampereen yhdyskuntalautakunta hyväksyi vision jatkosuunnittelun pohjaksi 21.6.2023.

Hiedanrannan visiona on olla kansainvälisesti kiinnostava, innovatiivinen ja kestävä tulevaisuuden kaupunginosa, joka hyödyntää teollista kulttuuriperintöään ja järven läheisyyttä monipuolisen, elämyksellisen ja vihreän asuin- ja elinkeinoympäristön luomisessa. Myös Lielahdessa tavoitellaan kaupunkiympäristön kehittämistä kaupunkimaisemmaksi, monipuolisemmaksi ja vehreämmäksi.

Kaupungin tavoitteiden mukaisesti kestävän ja hiilinegatiivisen kaupunginosan toteuttaminen on ollut alusta lähtien Hiedanrannan kehittämisen kulmakivi. Hiilineutraalisuutta tukevat ratkaisut ovat tavoitteena myös Lielahdessa. Alueiden nykyiset ominaispiirteet ja historia ovat tärkeitä lähtökohtia kaupunginosan suunnittelulle. Kaupunkikuvallisessa visiossa on hahmotettu miltä alue voisi valmistuessaan näyttää - mitkä ovat osa-alueiden uuden rakentamisen ja arkkitehtuurin ominaispiirteet, jotka erottavat ne muista kaupunginosista sekä toisistaan.

Visio on laadittu Hiedanrannan alueelle ja Lielahdenkadun itäpuolisen osaan sekä Lielahdenkadun länsipuolelta kaupunkikuvallisesti merkittäviin kortteleihin; kaupallisia kortteleita koskevia linjauksia voidaan soveltaa myös muualla Lielahdessa. Hiedanrannan keskustan visio on muita osa-alueita tarkempi. Visiotyössä on tarkennettu kaupunkikuvallinen tavoite ja rakentamisen punainen lanka.

Raporttia sovelletaan asemakaavoja ja niiden rakentamistapaohjeita laadittaessa. Korttelipihojen suunnittelua ohjataan asemakaavavaiheessa viherkertoimen avulla.

Kolme osa-aluetta

Hiedanrannan ja Lielahden kaupunkikuvallinen visio sisältää Hiedanrannan keskustan, Näsisaaren ja Lielahden osa-alueille laaditut kaupunkikuvalliset periaatteet, jotka ohjaavat osa-alueiden ilmeen toteuttamista koskien massoittelua, materiaaleja ja värejä. Tarkastelussa on käyty läpi Hiedanrannan keskuspuisto, aukiot ja esim. alueelle saapumisen suunnat, jotka kokoavat kaikille alueille yhtenäisiä kaupunkikuvan elementtejä.

Hiedanranta on kantakaupunkimaisen tiivis alue, joka hyödyntää teollista perintöään tuoreesti uusissa kortteleissa. Hiedanrannan keskusta näyttäytyy kaupunkikuvassa rouhean tiilisenä alueena, jota rikastavat jännitteiset materiaali- ja värivaihtelut. Harjakattojen ja tasakattojen vaihtelu ja päätyaiheet ovat keskustan kaupunkikuvalle tunnusomaista. Pääakselin varsi on selkeä ja suurmittakaavainen, asuntokaduilla ja pihoilla miljöö on vaihteleva ja yllätyksellinen. Keskustan korkea rakentaminen muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden, jolle vastapainona ovat tehtaan korkeammat rakennusosat ja piippu.

Näsisaaren identiteetin olennaiset lähtökohdat ovat tekosaariluonne, järven läheisyys ja osin pienimittakaavainen kylämäinen korttelirakenne. Harja- ja tasakattojen vaihtelu rakennusten massoittelussa luo alueelle tunnistettavan siluetin järvimaisemassa ja liittää alueen taustalla näkyvään Pispalaan. Alueen kaupunkikuvassa ja rakentamisessa korostuu värien sekä puun näkyvä käyttö tiilen rinnalla. Näsisaarella käytettyjen julkisivu- ja rakennusmateriaalien värimaailma on hallitun värikäs.  

Uuden Lielahden identiteetti muodostuu liikerakentamisen ja asumisen yhdistelmästä ja alueelle luotavasta viherrakenteesta. Lielahti on arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen ja kaupunkimainen, rakentaminen jatkaa korkeudeltaan Hiedanrannan keskustan rakentamista mutta ilman korkeita rakennuksia. Lielahti näyttäytyy kaupunkikuvassa Hiedanrantaa tasakattoisempana alueena.  Materiaaleissa raikkaat ja heleät värisävyt yhdistyvät teolliseen ja kaupalliseen rouheuteen, päämateriaaleina asuinalueilla tiili, rappaus, laatat ja metalli ja kaupallisella alueella metalli ja betoni. Väri-, materiaali- ja kattomuotovaihtelut pääkatujen korttelien katoissa ja julkisivuissa korostavat tärkeitä kaupunkitiloja ja nostavat esiin pääkatuja ja niiden keskeisiä aukioita.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Riikka Rahkonen
Valmistelija Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 801 2724
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa