Käsittele puutarhajäte omalla tontilla tai vie jätekeskukseen

Puutarhojen ja pihojen sato kypsyy hyvää vauhtia, ja syksyn edetessä puista varisevat lehdet.  Haravointi- ja puutarhajätteen voi käsitellä omalla tontilla tai viedä peräkärryllä jätekeskukseen.  Puistoihin eikä muillekaan yleisille alueilla puutarhajätettä ei saa kuskata. 

Jätekasat roskaavat ympäristöä ja heikentävät viihtyisyyttä, ja niistä voi levitä luonnon monimuotoisuutta uhkaavia vieraslajeja. Ympäristön roskaaminen on kielletty jätelaissa.  Kaupungin viheralueiden ja yleisten alueiden kunnossapidosta vastaa Tampereen Infra. Viheralueiden roskaaminen tietää myös lisätyötä kunnossapitäjille ja kustannuksia kaupungille.

Kompostoi puutarhajäte omalla pihalla, niin saat uutta multaa

Lehdet, naatit ja vastaavat kasvijätteet voi kompostoida omalla pihalla esimerkiksi lautakehikossa, kasassa, aumassa tai kompostorissa.  Oksat ja risut kannattaa hakettaa muun puutarhajätteen sekaan tai pensaiden juurille katteeksi. Oksasilppureita voi tiedustella konevuokraamoilta ja omakotiyhdistyksiltä.  Esimerkiksi Marttojen ja Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilla on ohjeita puutarhajätteiden kompostointiin. Kompostimulta hyödynnetään kiinteistöllä maanparannusaineena.
Vähäisen määrän puutarhajätteitä voi laittaa myös biojäteastiaan, jos jäteastiassa on tilaa.

Älä jätä omenajätettä maahan rotille ateriaksi

Omenajätteet ja muut puutarhajätteiden syötäväksi kelpaavat osat tulisi laittaa rotta- ja hajuhaittojen välttämiseksi jyrsijöiltä suojattuun puutarhajäte- tai biojätekompostoriin, biojäteastiaan tai viimeisenä vaihtoehtona sekajäteastiaan.  Jäteastioihin ei saa laittaa liian suurta omenalastia, jotta niistä ei tule liian painavia käsitellä. Omenia voi tarjota myös esimerkiksi omenapörsseihin, asuinalueiden somekanavilla tai metsästysseuroille riistaruokintaan. 

Muumio-omenoita ei pidä laittaa omaan biojätekompostoriin, mutta niitä voi laittaa pieninä erinä  bio- ja sekajätteen joukkoon tai viedä jätekeskuksiin.

Peräkärrykuorma puutarhajätettä maksutta jätekeskuksiin

Peräkärrykuorma, korkeintaan 2 kuutiota, risuja tai muita puutarhajätteitä otetaan Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskuksissa maksutta vastaan. Risut, haravoidut lehdet ja omenat tulee pitää erillään toisistaan, koska niillä on omat purkupaikkansa ja jatkokäsittelynsä.  Koukkujärven ja Tarastejärven jätekeskuksessa otetaan myös alle peräkärrykuormallinen (alle 2 kuutiota)  jätesäkkeihin pakattua vieraslajijätettä maksutta vastaan.

Uusia vieraslajeja

Suomen kansallinen haitallisten vieraslajien luettelo on päivittynyt seitsemällä uudella vieraslajilla, joita ovat  kanadanpiisku, korkeapiisku, isopiisku, vuorivaahtera, viitapihlaja-angervo ja valkopajuangervo sekä mustapääetana. Näitä uusia lajeja koskevat kiellot ja rajoitukset astuvat voimaan 15.8.2023 lukuun ottamatta viitapihlaja-angervoa ja valkopajuangervoa, joille on myönnetty kahden vuoden siirtymäaika. 

Jatkossa näitä lajeja koskee kasvatuskielto, ja ne tulee poistaa kohtuullisin toimin. Ohjeita vieraslajien tunnistukseen ja torjuntatoimiin saa vieraslajit.fi-sivustolta, jonne voi myös ilmoittaa kaikista vieraslajihavainnoista.
Tampereen kaupunki torjuu vieraslajeja omilla alueilla ja myös kaupunkilaiset voivat torjua vieraslajeja omatoimisesti. Tietoa kaupungin toimista ja vinkit vieraslajien torjuntaan kaupungin alueilla löytyvät kaupungin verkkosivuilta www.tampere.fi/vieraslajit.
 

Lisätietoja

Teemu Kylmäkoski
Kunnossapito, yleiset alueet Tampereen Infra Oy: Työpäällikkö
Puhelin:
040 801 6376
Teija Ahonen
Vieraslajit Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
041 730 4733
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Sari Sassi
Jaa sosiaalisessa mediassa