Nollakuidun poistoon liittyvä koetoiminta Näsijärvellä etenee
Käytännössä koevaihe tarkoittaa muun muassa alueella tehtäviä näytteenottoja, koeruoppauksia, kaasu- ja lämpötilamittauksia, sedimenttinäytteiden kairauksia ja alueen luotausta sekä nollakuidun kuivauskokeita.
Vesistössä liikkuu koevaiheen aikana yksittäisiä ruoppaus- ja venekalustoja koealueella. Koetoiminta voi aiheuttaa jonkin verran paikallisia ja lyhytaikaisia ympäristövaikutuksia kuten melua, pölyä tai hajua.
Koetoiminnan tarkoituksena on kerätä tarvittavaa tietoa haettavia ympäristölupia ja prosessisuunnittelua varten sekä varmistua nollakuidun laadusta sen myöhempää hyödyntämistä varten.
Koetoiminnan toteuttaa nollakuidun poistoon kilpailutettu toimija Fortum Recycling & Waste.
Veteen varastoitunutta puuainesta
Nollakuitu on vesialueelle varastoitunutta puuainesta, joka on päätynyt Näsijärveen Hiedanrannan - Niemenrannan vesialueelle arviolta 1,5 miljoonaa kuutiota alueella aiemmin toimineesta metsäteollisuudesta.
Ruopattava järvialue kattaa jopa 35 hehtaaria, ja sen ennallistaminen kestää arviolta noin kolme vuotta. Paksuimmillaan nollakuitua on yli 10 metrin kerros.
Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto myönsi kokouksessaan 20.6.2023 Fortumille luvan koeluonteiseen toimintaan, joka koskee nollakuidun käsittelyä Näsisaaressa 31.12.2023 asti.
Fortumin tavoitteena on uusiokäyttää mahdollisimman paljon vesistöstä kerättyjä kuitua. Sellupohjaiset kuidut tullaan hyödyntämään polttoaineen tekemisessä, sekä mahdollisesti myös maanrakennuksessa.
Tavoitteena on aloittaa nollakuidun poistourakan valmistelevat työt syksyllä 2024.