Tampereen ihmiskeskeiset teknologiaratkaisut ovat ehdolla palkintosijoille maailman suurimmassa älykaupunkitapahtumassa
Barcelonan Smart City World Expo & Congress on maailman suurin älykaupunkitapahtuma, johon kokoontuu teknologia-alan suuryrityksiä ja älykaupunkeja ympäri maailman. Tapahtumassa palkitaan vuosittain älykaupunkien edelläkävijöitä.
Tampere nousi finaaliin esityksellään AI & Insight Enabled Urban Services – Social Value Trough Data (suom. Tekoälyn ja tiedon hyödyntäminen kaupungin palveluissa – sosiaalista lisäarvoa datan avulla). Kilpailusijan toi kaupungin monipuoliset tavat hyödyntää IoT-alustaa, joka on monialaisen yhteistyön tuloksena syntynyt kaupungin älykäs datakeskus.
Tamperelainen IoT-alusta on kansainvälisesti merkittävä saavutus turvallisen ja laadukkaan datan käytön mahdollisuuksien myötä: alusta on tuonut aitoa lisäarvoa niin asukkaiden, yritysten kuin viranomaistenkin arkeen erilaisten sovellusten, ohjelmien ja palvelujen muodossa.
– Älykkään valaistuksen ohjaus oli ensimmäinen IoT-alustan käyttötapaus. Ulkovalaistuksen verkosto tarjoaa luontevan fyysisen alustan laajan sensoriverkoston rakentamiseen. Ratkaisu mahdollistaa energian ja kustannusten säästön samalla kun vähennetään hiilipäästöjä, kertoo Maarit Vehviläinen, projektipäällikkö Tampereen kaupungilta IoT-alustan hankinnan taustoista.
Tähän mennessä alustan dataa on hyödynnetty muun muassa pelastusviranomaisten kesken, tapahtumaturvallisuudessa, infraan ja kunnossapitoon, sekä esimerkiksi alueen yrittäjille kävijävirtoja ennustavan Pulssi-sovelluksen pohjaksi.
Finaalipaikka on syntynyt julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön tuloksena
– Finaalisijoitus mahdollistavien teknologioiden kategoriassa on ollut Tampereen yhteinen puristus. Yksin meistä kukaan ei olisi tähän yltänyt, kertoo Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman ohjelmapäällikkö Outi Valkama.
IoT-alusta on esimerkki eri puolilta kaupunkiorganisaatiota ja yrityskumppaneiden kesken tehdystä yhteistyöstä, jonka lopputuloksena on turvallisesti dataa käsittelevä alusta.
– Yhteistyöhön on osallistunut niin kaupunkikehittäjiä, teknologia-alan yrityksiä kuin suunnittelufirmoja. Alustan kehitys on vaatinut eri käyttäjäryhmien tarpeiden tunnistamista, kirkkaan vision ja uskoa tekemiseen. Sen käyttömahdollisuudet ja potentiaali ovat valtavat. Tavoitteemme on yhteinen: haluamme luoda sujuvampaa arkea ihmisille ja olla älykäs kumppani yrityksille , Valkama toteaa.
– Alustaa hankkiessamme halusimme mahdollistaa aidon tiedolla johtamisen kyvykkyyden kaupunkiympäristössä eri käyttötapauksissa, ja sen kautta tehostaa toimintaa sekä optimoida kustannuksia. Halusimme tuoda myös yritysyhteistyön paremmin mukaan yhteiseen tekemiseen, kertoo järjestelmäpäällikkö Mika Heikkilä Tampereen kaupungilta.
Wapice Oy:n älykaupunkiratkaisujen tuotepäällikkö Jari Kuusisto on tyytyväinen siitä, miten monet tahot hyötyvät IoT- ja AI-teknologiasta.
– Tampereen rohkeus uusimman teknologian hyödyntäjänä ja palveluiden kehittäjänä on huomattu myös maailmalla. Meille on ollut kunnia tuoda IoT-TICKETin avulla uusinta IoT ja AI-teknologiaa oppilaitoksia, yrityksiä ja kaikkia kaupunkilaisia hyödyttävään käyttöön, Kuusisto miettii.
Tampereen älyratkaisut ovat saaneet tunnustusta Barcelonassa jo kolmena vuonna peräkkäin
Tampere on älyratkaisujensa ansiosta palkintofinaalissa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Edeltävinä vuosina finaalissa on ollut osana Tampere Junior -kehitysohjelmaa toteutettu lapsiperheanalyysi, jossa selvitettiin, kuinka voidaan palvella tarvelähtöisesti erilaisia lapsiperheitä, Tampereen hiilineutraaliusohjelman eteen tehty työ sekä älykkäitä turvallisuusratkaisuja kehittänyt SURE-hanke.
– Meidän tekemisemme keskiössä ovat ihmiset ja kestävyys, ja teknologista kehitystyötä tehdään eettiset periaatteet huomioiden. Pohjoismaisesta näkökulmasta joskus unohdamme, miten meille lähes itsestään selvät asiat ovat sellaisia, jotka herättävät huomiota maailmalla, Valkama pohtii.
– Kaupunkimme strategisia tavoitteita on olla kansainvälisesti tunnettu, älykaupunkikehityksessä laajaa yhteistyötä tekevä kaupunki. Finaalipaikka on meille hieno osoitus siitä, että olemme oikealla suunnalla näiden tavoitteiden toteutumisessa, toteaa Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen.
IoT-alustan hankintaan osallistui STARDUST-projekti, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (grant agreement N° 774094).