Tampereen väkiluku kasvaa edelleen vauhdilla
Suurista kaupungeista Tampereen prosentuaalinen väestönkasvu oli voimakkainta Espoon jälkeen. Koko maan väestö kasvoi 0,7 % ja on nyt 5 603 851.
Tampere on koko maahan verrattuna hyvin keskivertoa ulkomaalaisten ja vieraskielisten asukkaiden osalta. Tamperelaisista vieraskielisiä oli 10,4 % (koko maa tasan kymmenen prosenttia) ja ulkomaiden kansalaisia 6,8, mikä on melkein täsmälleen sama määrä kuin koko maassa (6,7 %). Viidestä suurimmasta kaupungista ulkomaalaisten osuus asukkaista oli Tampereella toiseksi pienin Oulun jälkeen.
Ulkomailla syntyneiden osuus väestöstä on tasan kymmenen prosenttia, kun koko maassa prosenttiluku on 9,6. Suurimpia ulkomaisia väestöryhmiä ovat venäläiset, afganistanilaiset, intialaiset ja virolaiset.
Mitä kasvusta seuraa?
Tampereen kaupunkitietopäällikkö Johanna Ahlgrén-Holappa muistuttaa, että voimakkaalla väestönkasvulla on sekä hyvät että huonot puolensa.
- Pluspuolelle voi laskea sen, että väestönkasvu kertoo kunnan elinvoimasta ja houkuttelevuudesta. Tampereen kasvu luo positiivista mielikuvaa, voi lisätä kaupungin houkuttelevuutta myös yritysten silmissä ja tuoda tänne aivan uuttakin yritystoimintaa, hän miettii.
- Nopea väestönkasvu luo kuitenkin paineita ekologiselle, sosiaaliselle ja taloudelliselle kestävyydelle. Viimeksi mainitulle paineita aiheutuu siitä, että muuttovoiton kustannukset syntyvät ennen muuttajista syntyviä tuloja. Kunnan täytyy esimerkiksi investoida palveluverkkoon ennakoivasti. Kasvukunnan verorahoituksen väestöpohja on myös aina todellista väestöä pienempi. Toisaalta tuntuu epätodennäköiseltä, että väestönkasvu jatkuisi 2023 vuoden kaltaisena etenkään kuntien välisen muuton osalta, Ahlgrén-Holappa huomauttaa.