Tampereen kaupunki sai Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko -palkinnon

Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK ry myönsi Tampereen kaupungille Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko -tunnustuspalkinnon 21.5.2024 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtumassa. Tampereen kaupunki on edistänyt pitkäjännitteisesti hyvää maisema-arkkitehtisuunnittelua ja arvostaa hyvän suunnittelun tuottamaa lisäarvoa.
Maisemasilta, siltojen välistä näkyy vettä.
Alapuolinen Tammerkoski näkyy siltojen välisessä railossa, vasemmalla Näsin maisemasilta. Kuva: Maanlumo

Tampereen kaupunki on maisema-arkkitehtuurinsa saralta Suomen ehdotonta kärkeä ja mahdollistaa työn tilaajana monipuolisen maisema-arkkitehtuurin luomisen. Maisema-arkkitehtuurin näkökulma on huomioitu Tampereella kaavoituksesta aina toteutussuunnittelun yksityiskohtiin asti, mikä johtaa laadukkaaseen maisema-arkkitehtuuriin.

Hyviä esimerkkejä Tampereen saavutuksista maisema-arkkitehtuurin saralla ovat Vuoden ympäristörakenne -kilpailussa viime vuosina palkitut Tampereen kaupungin kohteet Näsin maisemasilta (2023) ja Ranta-Tampellan julkiset ulkotilat (2021) sekä Vuolteentori (2018). Tampere oli myös ensimmäinen suomalainen kunta, joka otti Kestävän ympäristörakentamisen KESY-toimintamallin käyttöönsä. Tampereella on tapahtunut paljon näkemyksellistä kaupunkikehitystä ja tasokasta kaupunkitilaa on toteutettu muun muassa uuteen raitiotiehen liittyen.

-Raitiotien suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota pysäkkiympäristöjen viihtyisyyteen, ja jopa itse rata tuo uusia vihreitäkin elementtejä maisemaan nurmirataosuuksilla. Kaupunkitiloja ja kaupunkikeskustaa on kehitetty määrätietoisesti, ja tulokset ovat kaikkien nähtävissä, sanoo Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen.

Tampereen kaupungin Luonnon monimuotoisuusohjelma LUMO nostaa useita maisema-arkkitehtuurin keinoin toteutettavia toimenpiteitä yleiskaavatasolla tehtävän ekologisen verkoston toimivuuden parantamisesta aina uusien kaupunkiniittyjen perustamiseen. Maisema-arkkitehtuurin merkitys Tampereen kaupungissa näkyykin niin isossa kuin pienessä mittakaavassa. Vetovoimatutkimuksissa Tampereen kaupunki on valittu taas Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi ja oman asuinalueen viihtyisyys on nostettu yhdeksi tärkeäksi vetovoimatekijäksi. Maisema-arkkitehtuuriin panostaminen näkyy selvästi tässä suosiossa.

-Tampereen Ratikka ja raitiotieympäristö ovat tuoneet kaupunkiin aivan uuden maisemaelementin. On myös hienoa ottaa vastaan palkinto juuri tänä Tampereen kaupungin juhlavuotena, kun puistot täyttävät 150 vuotta. Kaupungin ensimmäinen kaupunginpuutarhuri K.J. Gauffin aloitti tehtävissään tasan 150 vuotta sitten, totesi viheralueet ja hulevedet -yksikön suunnittelupäällikkö Marika Viinanen.  

Valtakunnallisesti Tampereen kaupunki edistää koko maisema-arkkitehtuurin alan kehittymistä arvostamalla kehittämällä hankinnoissaan laatua sekä nostamalla oma-aloitteisesti suunnittelun hintoja indeksikorotuksen kautta. Nämä seikat mahdollistavat osaltaan laadukkaan maisema-arkkitehtuurin kehitykseen Suomessa myös tulevaisuudessa.

Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko on joka toinen vuosi jaettava tunnustuspalkinto. Sen avulla halutaan korostaa suomalaista maisema-arkkitehtuuria tai sen näkyvyyttä ja arvostusta edistäneitä tekoja. Palkinnon jakamisen tarkoitus on edistää maisema-arkkitehtuuria ja sen arvostusta Suomessa ja suomalaisen maisema-arkkitehtuurin menestystä maailmalla. Palkinnon saaja julkistettiin 21. toukokuuta kolmatta kertaa järjestetyn Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtuman yhteydessä.

Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko on suomalaista maisema-arkkitehtuuria tai maisema-arkkitehtuurikulttuuria edistävä teko, jota kuka tahansa voi ehdottaa palkitsemista edeltävänä vuonna. Teko julkistetaan Arkkitehtuurin ja muotoilun päivillä.

Yhdistys palkitsi myös Vuoden nuoren maisema-arkkitehdin.  Aada Taipale on edistänyt maisema-arkkitehtuurin opetusta nuorena yliopisto-opettajana Aalto-yliopistossa. Tunnustuspalkinnon tavoitteena on nostaa lahjakkaita nuoria maisema-arkkitehteja esiin.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Marika Viinanen
Suunnittelupäällikkö
Puhelin:
040 658 6364
Teksti: Nita Koskiahde / Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa