Helle on riski terveydelle – näin torjut sen haittoja

Helle voi vaikuttaa kenen tahansa terveyteen kielteisesti, jos sen vaikutuksilta ei suojaudu riittävän hyvin. Helteestä voi aiheutua terveyshaittoja jo yksittäisinä lämpiminä päivinä. Helteen haittoja voi vähentää huolehtimalla niin kotinsa viileydestä kuin omasta voinnista.

Helteen aiheuttamat terveyshaitat koskevat erityisesti ikääntyneitä, henkilöitä, joilla on jokin pitkäaikaissairaus, raskaana olevia, pieniä lapsia ja vauvoja. Lisäksi Tampereen haavoittuvuusanalyysin mukaan erityisen alttiita sään ääri-ilmiöille ovat myös henkilöt, joilla on yleisesti alentunut toiminta- tai liikkumiskyky sekä matalatuloiset, kielivähemmistöt ja asunnottomat henkilöt. 

Pitkittyneiden lämpimien jaksojen, eli helleaaltojen, aikana vakavien terveyshaittojen riski lisääntyy voimakkaasti. Helleaallot ovat erityisen haitallisia, koska elinympäristö ei rakennusten lämpenemisen takia viilene yölläkään ja elimistöön kohdistuu pitkäaikainen lämpökuormitus. Korkea ilmankosteus lisää helteen tukaluutta.

Muuttuneen ilmaston takia hellepäivien määrä Suomessa on kasvanut. Uusissa rakennuksissa tämä otetaan jo huomioon, mutta moni meistä asuu taloissa, jotka on suunniteltu viileämpiin olosuhteisiin. Ilmastonmuutos todennäköisesti lisää helteitä ja niiden voimakkuutta tulevaisuudessa. 

Näin ehkäiset helteen aiheuttamia terveyshaittoja

Viilennä asunnon sisätiloja. Sulje ikkunat päivisin ja avaa iltaisin. Hyödynnä läpi- ja ristivetoa mahdollisuuksien mukaan. Estä auringon porotus sisään sälekaihtimilla tai verhoilla. Käytä tarvittaessa ilmastointilaitteita. Ota turhat sähkölaitteet pois virtalähteistään.

Vältä oleilua kuumassa. Pysy varjossa ja vältä ulkoilua tai raskasta fyysistä työtä keskipäivällä. Nuku ja vietä aikaa asunnon viileimmässä huoneessa. Tarvittaessa vietä aikaa oman asunnon ulkopuolella viileässä, kuten ilmastoidussa julkisessa rakennuksessa tai ystävien tai sukulaisten luona. Suojaudu auringolta pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla, leveälierisellä hatulla, aurinkolaseilla sekä aurinkovoiteella.

Huolehdi riittävästä nesteytyksestä ja syömisestä. Juo tavallista enemmän helteellä säännöllisesti pitkin päivää. Huolehdi myös suolatasapainon säilymisestä syömällä säännöllisesti. Vältä alkoholia ja kofeiinia, sillä ne kuivattavat elimistöä.

Viilennä kehoa. Käy tarvittaessa viileässä suihkussa tai käytä kosteita viileitä vaatteita tai kylmäkääreitä. Pukeudu keveisiin ja väljiin luonnonmateriaalista valmistettuihin vaatteisiin. Vaihda vuodevaatteet keveisiin luonnonmateriaalista valmistettuihin tekstiileihin.

Huolehdi muista. Pidä yhteyttä lähimmäisiisi ja auta tarvittaessa etenkin helteen haitoille alttiimpia henkilöitä. Älä jätä lapsia, ikääntyneitä tai eläimiä kuumaan autoon. Tutustu lämpösairauksien, kuten lämpöhalvauksen ja auringonpistoksen, oireisiin ja hoitoon sekä ota tarvittaessa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Teksti: Jutta Lajunen
Kuvat: Visit Tampere / Laura Vanzo
Jaa sosiaalisessa mediassa