Tutustu Piikahaan paimenpäivässä 8.8. lampaiden pitoon ja arvoniityn luontoon

Raholan Piikahaassa on mainio tilaisuus tutustua paimenpäivänä torstaina 8.8. kello 16 ja 19 välillä lammaslaidunnukseen ja sen hyötyihin luonnolle. Paimenpäivänä asukkaille järjestetään kaksi kierrosta laitumella lampurin opastuksella. Saat myös tietoa arvoniityn eliölajeista.

Piikahaka on Tampereella erityinen viheralue järeine vanhoine puineen sekä niitty- ja lehtokasveineen, ja siellä ovat aikanaan laiduntaneet Raholan kartanon lampaat.

Lammaslauma hoitaa Raholan Piikahakaa nyt toista kesää. Lampaita on käytetty Tampereella perinneympäristöjen hoidossa jo vuosikausia, pisimpään Rukkamäen arvoniityllä Peltolammilla. Välillä suomenkarjan naudat tuuraavat lampaita loisten pitämiseksi kurissa – tänä kesänä Rukkamäessä ja Kohmanpuistossa.

Luonnonniittyjen hoitaminen laiduntamalla auttaa pelastamaan katoamassa olevia perinneympäristöjä kuten niittyjä ja hakamaita. Niityt pysyvät avoimina lampaiden rouskuttaessa kasvillisuutta, ja niittylajit saavat tilaa. Kukkivat niittykasvit ja eläinten lanta houkuttelevat hyönteisiä. Kasvillisuus hyötyy pölyttäjistä, ja hyönteisravintoa riittää niitä syöville linnuillekin.

Paimenpäivän ohjelma torstaina 8.8. klo 16–19.

Aikataulu:
klo 16 paikalle, tapahtuma alkaa
klo 17 kierros laitumella
klo 18.30 kierros laitumella

Molemmilla laidunkierroksilla ovat mukana Huitun tilan lampuri Nina Sundelin sekä MKN Maisemapalveluiden maisema-asiantuntija ja luontokartoittaja Hanna Eronen. Tilaisuudessa ovat tavattavissa myös erikoisuunnittelija Kaisa Rantee Tampereen kaupungilta sekä alueen kunnossapidon edustaja Pirkan Ympäristöpalvelut Oy:stä. 

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Piikahaka sijaitsee Raholassa, Nokiantien ja Tesoman valtatien kulmauksessa. Raholaan pääsee  busseilla 7, 4 ja 26.

Paimenpäivä on yksi puistojen 150-juhlavuoden tapahtumista.
 

Lisätietoja

Hanna Eronen
ProAgria Etelä-Suomi ry, MKN maisemapalvelut: Maisema-asiantuntija
Puhelin:
050 5605957
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Auli Hirvonen
Jaa sosiaalisessa mediassa