Vuorekseen yhteiskäyttöisiä tavarapyöriä – vuokraus toimii itsepalveluna

Vuoreksessa käynnistyy 20. elokuuta yhteiskäyttöisten sähköavusteisten kuorma- ja tavarapyörien vuokraus. 15 kuukautta kestävässä kokeilussa pyörien vuokraus toimii itsepalveluperiaatteella kolmen toimijan yhteistyönä.
Kaksi henkilöä tavarapyörän kanssa Vuoreksen puistokadulla.
Annika Viiala Willarilta ja Tiina Leinonen Tampereen kaupungilta kannustavat rohkeasti kokeilemaan uusia tavarapyöriä työmatkoilla, vapaa-ajan matkoilla tai vaikka retkikäytössä, ja jättämään näin auton välillä kotiin.

Vuokrattavissa on kolme erilaista tavarapyörää: 2-pyöräinen laatikkopyörä, 3-pyöräinen laatikkopyörä sekä sähköpyörä ja vetokärry -yhdistelmä.

Palvelun toteuttavat yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa Wcollab Oy eli Willari ja Lainappi Oy.

– Haluamme tarjota matalan kynnyksen mahdollisuuden tutustua tavara- ja kuormapyöriin, ja siihen, sopisiko sellainen omaan arkeen korvaamaan automatkoja tai perheen autoja, sanoo Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman ohjelmapäällikkö Tiina Leinonen.

Pyörien vuokraus toimii itsepalveluperiaatteella Vuoresaukion laidalla sijaitsevan Klaava-kiinteistön liiketilasta. Heinäkuusta lähtien samasta tilasta on jo ollut mahdollista vuokrata yhteiskäyttöisiä tavaroita Lainappi-laatikoista. Myös tavarapyörät vuokrataan Lainappi-sovelluksen avulla.

– Itsepalvelumalli mahdollistaa tavarapyörien käyttöönoton laajemmilla aukioloajoilla ja samalla testataan uusia digitaalisia ratkaisuja. Toivotaan, että tavaroiden ja pyörien yhteiskäyttö edistää myös yhteisöllisyyttä, kun ihmiset kannustavat ja opastavat toisiaan, sanoo Annika Viiala Willarilta.

Tamperelainen pyöräalan toimija Willari on tehnyt kestävän liikkumisen edistämisessä yhteistyötä muun muassa kaupunkien, taloyhtiöiden ja yritysten kanssa.

– Eri projekteissa opittua on päästy nyt hyödyntämään ja soveltamaan, kun on innovoitu uutta palvelua Tampereella liikkuville. Tavaroiden ja lasten kuljetuksen edistämisestä pyörällä on kokemusta, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun mukana on laatikkopyöriä, Viiala sanoo.

Henkilö ottaa yhteiskäyttötavaralokerikosta tavarapyörän ajotietokonetta, avaimia sekä pyöräilykypärää.
Vuoreksen tavarapyörät vuokrataan Lainappi-sovelluksella. Vuoreksen Lainappi-laatikosta saat vuokraamasi tavarapyörän avainnipun, ajotietokoneen ja yhden pyöräilykypärän.

Talvella tavarapyörät saavat nastat alle

Tavarapyörien vuokra-aika on 1–14 vuorokautta. Vuorokauden vuokraushinta on 15 euroa ja koko viikko 60 euroa.

Tavarapyörien vuokrauskokeilu kestää lokakuun 2025 loppuun asti. Pitkä kokeiluaika mahdollistaa tamperelaisille kunnollisen tutustumisen liikkumismuotoon – esimerkiksi miten tavarapyörä toimii pakkaskeleillä.

– Pyörät varustellaan aina vuodenaikaan nähden asianmukaisesti. Talvella vaihdetaan nastat alle, Annika Viiala kertoo.

Vuokraus on osa Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman jakamistalouden kaupunginosakokeilua, jossa edistetään tavaroiden ja kulkuneuvojen yhteiskäyttöä. Vuores on yksi ohjelman kohdealueista.

– Haluamme mahdollistaa uusia toimintatapoja ja herätellä ihmisiä ajattelemaan omia tavaroiden omistamisen tapoja. Vuokraaminen ja lainaaminen ostamisen sijaan tuo monenlaisia hyötyjä arkeen ja sillä on merkittävää vaikutusta myös kuluttamisen päästöihin, Tiina Leinonen sanoo. 

Yksi henkilö ajaa kolmipyöräistä laatikkopyörää ja toinen henkilö on kyydissä.
Laatikkopyörät mahdollistavat monipuolisesti lasten ja erilaisten tavaroiden kuljettamista. Vuoreksen laatikkopyörillä voi kuljettaa noin 60 kilon lastia kerralla.

Näin Vuoreksen tavarapyörien vuokraus toimii

  1. Lataa Lainappi-sovellus, luo käyttäjätili ja lisää maksutiedot profiilissasi.
  2. Etsi sovelluksesta hakusanalla ’Vuores’ ja valitse pyörä, jonka haluat vuokrata. Aseta nouto- ja palautusajat, lähetä vuokrauspyyntö ja maksa vuokraus.
  3. Kun vuokra-aikasi alkaa, nouda pyörä Klaava-kiinteistön yhteiskäyttöpisteeltä. Pyörän avaimet ja muut tarvikkeet saat Lainappi-laatikon pyöräkohtaisesta lokerosta. Lokeron saat auki sovelluksesta.
  4. Tilassa olevat pyöräkohtaiset ohjeet opastavat sinut mm. akun ja ajotietokoneen kiinnittämiseen, sähköavustuksen käyttöön sekä pyörän ajamiseen.
  5. Nauti tavarapyöräilyn ilosta! Kun pysäköit pyörän vuokrauksen aikana, lukitsethan pyörän kiinteään runkotelineeseen tai vie pyörä sisätiloihin.
  6. Varauksen päätyttyä palauta pyörä. Sovellus ja tilan ohjeet neuvovat sinua tässäkin.

Pyörät sijaitsevat osoitteessa Vuoreksen puistokatu 87, 33870 Tampere. Samassa kiinteistössä sijaitsee Vuoreksen Sale. Tilaan on oma sisäänkäynti Vuoresaukion puolelta. Ovet ovat avoinna Salen aukioloaikojen mukaan maanantaista sunnuntaihin klo 7–22.

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.

Lisätietoja

Tiina Leinonen
Ohjelmapäällikkö
Puhelin:
041 730 6376
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Mimmi Virtanen
Jaa sosiaalisessa mediassa