Lapset ja nuoret korostavat yhteisöllisyyttä ja muiden huomioon ottamisen tärkeyttä

Yhteisöllisyys ja muiden huomioon ottaminen ovat teemoja, joihin tarttumalla voidaan sekä vähentää lasten ja nuorten yksinäisyyttä että auttaa heitä jaksamaan arjessa paremmin. Nämä teemat toistuivat kevään 2024 Vaikuta!-päivillä lapsilta ja nuorilta kerätyissä vastauksissa. Vastauksista tehtyyn koontiin tutustumalla voi virittäytyä 1.10. vietettävän kansalaisvaikuttamisen päivän tunnelmiin.

Keväällä 2024 järjestetyillä Vaikuta!-päivillä Hyvinvoinnin kehitysohjelma kysyi 4.- ja 9.-luokkalaisilta sekä Tredun opiskelijoilta yksinäisyyden vähentämisestä ja arjessa jaksamisesta. Yhteensä kyselyihin vastasi yli 300 lasta ja nuorta. Kerättyjä vastauksia on kevään ja syksyn aikana hyödynnetty muun muassa Tampereen kaupungin Hyvinvoinnin kehitysohjelman tavoitteiden ja toimenpiteiden muotoilussa.

– Nuorten mielen hyvinvointia ja yhteisöllisyyden kokemusta pyritään vahvistamaan lisäämällä nuorten tietoisuutta itsemyötätunnosta ja hyvän mielen ylläpitämisen keinoista.​ Myös aikuisten taitoja kohdata nuoria vahvistetaan. Lisäksi pyritään viestimään harrastusmahdollisuuksista, jotta jokainen nuori löytäisi oman harrastuksen, Hyvinvoinnin kehitysohjelman ohjelmapäällikkö Mika Vuori tiivistää.

Yhteisöllisyys ja koulustressin vähentäminen arjessa jaksamisen tueksi

Lasten ja nuorten vastauksien mukaan arjen jaksaminen ja onnellisuus paranisivat, jos yhteisöllisyyteen ja muiden huomioimiseen panostettaisiin enemmän. Erityisesti 9.-luokkalaiset korostivat yhteisöllisyyden ja yhteisen toiminnan tärkeyttä. 4.-luokkalaiset kokivat, että onnellisuus ja arjessa jaksaminen lisääntyisivät, jos kaikenlaiseen syrjintään, kuten kiusaamiseen ja rasismiin, puututtaisiin nykyistä tiukemmin.

Molempien ikäluokkien vastauksissa korostui myös koulun vaikutus arjessa jaksamiseen. Lapset ja nuoret toivoivat vähemmän arvioitavia tehtäviä ja myöhempiä kouluaamuja, jotta levolle ja palautumiselle jäisi nykyistä enemmän aikaa.

Vähemmän paineita koulussa (ollaan vasta lapsia), ei jatkuvasti leikattaisi nuorilta, kannustettaisiin elämään ja pitämään huolta itsestään vapaa-ajalla eikä vaan läksyjä ja kokeisiin lukua, toteaa 9. luokan oppilas.

Ystävällisyys ja yhteinen tekeminen avuksi yksinäisyyteen

9.-luokkalaisten vastaajien mukaan yhteisöllisyyttä lisäämällä voitaisiin parhaiten torjua myös yksinäisyyttä. He toivoivat erityisesti koulun vahvistavan rooliaan oppilaiden ryhmäyttämisessä. 4.-luokkalaisten mukaan ulkopuolisuutta vähentävä käytös eli ystävällisyys, muiden huomioiminen ja kiusaamisen lopettaminen vähentäisivät yksinäisyyttä.

Lapset ja nuoret toivoivat myös enemmän ikäisilleen suunnattua toimintaa, jossa voisi tavata muita samanikäisiä ja tutustua uusiin ihmisiin. Toiveena olisi saada lisää lapsille ja nuorille suunnattuja tapahtumia, harrastuksia ja tiloja, joihin on helppo mennä myös yksin.

On kavereita rauhaa ja iloa leikkimistä ja vaikka kalastusta tai jotain, sanoo 4. luokan oppilas.

Kaupungilta tiloja ja tapahtumia

Vaikuta!-päivillä Tredun opiskelijoilta kysyttiin, mitä kaupunki voisi tehdä nuorten yksinäisyyden ja arjessa jaksamisen eteen. Opiskelijoiden mukaan parhaiten kaupunki auttaisi nuoria parantamaan arkeaan ja mielen hyvinvointiaan, kun se tarjoaisi tiloja ja tapahtumia. Nuoret toivoivat lisäksi kattavampia mielenterveyspalveluja.

Kaupungin rooli tapahtumien järjestäjänä korostui myös yksinäisyyden vähentämisessä. Tredun opiskelijat kokivat, että parhaiten kaupunki voisi vähentää yksinäisyyttä järjestämällä nuorille ilmaisia ja monipuolisia tapahtumia. 

Järjestämällä matalakynnyksisiä palveluita ja toimintaa varallisuudesta tai asemasta riippumatta, toteaa Tredun opiskelija.

Hyvinvoinnin kehitysohjelma osallistui Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kasvatus- ja ohjausalan opiskelijoiden järjestämille Vaikuta!-päiville helmikuussa 2024 sekä Tampereen kaupungin nuorisopalvelujen järjestämille 9.- ja 4.-luokkalaisten Vaikuta! -päiville maalis-huhtikuussa 2024.

  • Vaikuta! -päivät kyselyn tulokset 2024

Lisätietoja

Johanna Pyymäki
Projektipäällikkö
Puhelin:
041 730 7248
Teksti: Johanna Pyymäki, Satu Mikkonen
Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere
Jaa sosiaalisessa mediassa