Osallistu luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen – vastaa kyselyyn
Oletko havainnut muutoksia luonnon monimuotoisuudessa Tampereella? Onko sinusta syytä painottaa joitain suojelutoimia tai haluatko tietää, miten voit toimia luonnon hyväksi? Vastaa luonnon monimuotoisuuden kyselyyn. Kysely on avoinna 14.11.–1.12.2024.
Tampereen kaupungin tavoite on pitää huolta luonnon monimuotoisuudesta sekä kaupunkilaisten lähiympäristöissä että luonnonsuojelualueilla – eli koko kaupungissa.
Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa elollisen luonnon monimuotoisuutta, joka pitää sisällään ekosysteemien monimuotoisuuden, lajien monimuotoisuuden sekä lajien sisäisen perinnöllisen vaihtelun. Ihmisten toiminta heikentää luonnon monimuotoisuutta nopeasti.
Tampereen kaupunki toimii luonnon monimuotoisuuden puolesta alueellaan. Aiomme ensi vuonna päivittää vuosina 2020–2022 tehdyn suunnitelman luontokadon ehkäisemiseksi.
Vastaa verkossa
Osallistu uuden suunnitelman tekoon ja vastaa oheiseen kyselyyn. Kyselyn tulokset vaikuttavat Tampereen luonnon monimuotoisuustyöhön ja arvioon siitä, onko metsien hoidon toimintamallia tarve päivittää.
Kyselyyn vastaaminen kestää noin 10–15 minuuttia. Kyselyyn voivat vastata suomeksi tai englanniksi kaikki tamperelaiset tai Tampereella vierailevat. Vastaaminen on nimetöntä, eikä vastauksiasi voida yhdistää henkilökohtaisesti sinuun.
Kyselyssä on osa, jossa on mahdollista merkitä kartalle kohteita, joissa olet havainnut muutoksia luonnon monimuotoisuudessa. Karttakysely toimii paremmin isommalla näytöllä, mutta vastaaminen on mahdollista myös älypuhelimella.
Kaupunkiniittyjä, ennallistamista, mitä muuta?
Edellisen, vuonna 2020 tehdyn kyselyn pohjalta luonnon monimuotoisuuden LUMO-ohjelmassa on esimerkiksi kehitetty kaupungin viheralueita ja puistoja monimuotoisemmiksi, ennallistettu arvokkaita luontokohteita ja perustettu kaupunkiniittyjä. Viheralueita hoidetaan enenevissä määrin hallitun hoitamattomuuden periaatetta noudattamalla.
Nykyisiä toimenpiteitä ja niiden tilannetta voi tarkastella Ilmasto- ja ympäristövahdissa. Kyselystä ja luonnon monimuotoisuuden ohjelman päivityksestä vastaa kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö.