Kalkun uuden koulun ja päiväkodin suunnittelu etenee

Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan 14.1.2025 Kalkun päiväkodin ja koulun uudisrakennuksen tarveselvityksen ja väistötilasuunnitelman hankkeen jatkosuunnittelun pohjaksi.
Karttakuva, jossa merkitty Kalkun koulun ja päiväkodin nykyiset sijainnit
Kalkun koulun ja päiväkodin uudisrakennusta suunnitellaan Kalkunkadulle, jossa nykyinenkin koulurakennus sijaitsee. Päiväkoti toimii tällä hetkellä kahdella eri tontilla Pitkänniemenkadulla.

Kalkun nykyinen koulu ja päiväkoti korvataan yhteisellä uudisrakennuksella, sillä kuntotutkimusten mukaan koulurakennusta ei enää kannata kunnostaa. Useassa vaiheessa rakennetussa koulussa on kosteusvaurioita ja tekniset järjestelmät ovat vanhentuneita. 

Tulevan uudisrakennuksen huoneala on 1 567 neliömetriä ja se rakennetaan Kalkunkadulle, jossa nykyinenkin koulu sijaitsee. Tilat on suunniteltu 83 oppilaalle ja 80 päiväkotilapselle. Hankesuunnitelma valmistellaan vuosien 2025–2026 aikana ja rakennustyöt alkaisivat maaliskuussa 2028. Rakennuksen käyttöönotto olisi suunnitelman mukaan elokuussa 2029. Rakennustöiden aikana koulun toiminta siirretään Tesoman koululle. Kalkun nykyinen päiväkoti on toiminnassa uuden valmistumiseen saakka.

Hankkeelle on esitetty kaupungin investointiohjelmassa 7,65 miljoonaa euroa vuosille 2027–2029. Rakennuksesta on tehty vaihtoehtoisia tarkasteluja betoni- ja hirsirakenteiden välillä. Edullisimmaksi osoittautui betonirunkoinen rakennus, jonka kustannus on 7 958 000 euroa. Hirsirakenteisen vaihtoehdon kustannusarvio on 8 275 000 euroa.

Lautakunta kannattaa hirsirakenteista vaihtoehtoa

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi Kalkun koulun ja päiväkodin tarveselvityksen yksimielisellä toivomusponnella, jonka mukaan suunnittelua jatketaan hankesuunnitelmavaiheeseen hirsirakenteisen vaihtoehdon kautta. Lautakunta edellyttää, että hankesuunnitelmavaiheessa hankkeen kustannuksista etsitään noin kahdeksan prosentin säästö rakennuksen elinkaarta lyhentämättä tai toiminnallisuutta heikentämättä. Ponnen toteutuessa tällaisenaan hanke alittaisi hieman alkuperäisen investointivarauksen.

-Tampereella on viime ajoilta erittäin hyviä kokemuksia hirsirakenteisista päiväkodeista, kuten Tasanteelta. Lisäksi varhaiskasvatuksen kohteista Tahmela, Turtola ja Koivistonkylä tehdään hirrestä. Hirsi materiaalina on paitsi kaunis, niin esimerkiksi akustisesti sekä sisäilman osalta erinomainen ja sen hiilijalanjälki on huomattavasti betonikohteita pienempi. Tampereella jatketaan panostuksia turvallisiin, terveellisiin ja muuntojoustaviin kasvu- ja oppimisympäristöihin. Taloustilanne on tulevina vuosina haastava, joten lautakunta edellyttää hankesuunnitelmavaiheeseen jatkettaessa hankkeen pysymistä alkuperäisessä investointiohjelman määrärahassa, sivistyspalveluista vastaava apulaispormestari Matti Helimo kertoo.

Uudisrakennuksen toteutus tukee Tampereen kaupungin strategisia tavoitteita ja ilmastotyötä esimerkiksi energiatehokkuuden ja tilojen käytön tehostamisen avulla. Betonirunkovaihtoehdolla rakennushankkeen päästöt olisivat 14,4 prosenttia hirsirunkovaihtoehtoa korkeammat. Lisäksi hirsivaihtoehdolla päästöjä vähentävä ilmastohyöty eli hiilikädenjälki on noin 46 prosenttia betonivaihtoehtoa korkeampi. 

Lisätietoja

Elina Kalliohaka
Koordinaattori
Puhelin:
040 486 4918
Matti Helimo
Apulaispormestari
Puhelin:
040 513 8625
Lauri Savisaari
Johtaja
Puhelin:
040 801 6081
Teksti: Aino Penttilä
Jaa sosiaalisessa mediassa