Tampereen kaupunki muistuttaa Varautumispäivänä, miten häiriö- ja kriisitilanteisiin voi ja kannattaa varautua

Vuosittaista valtakunnallista Varautumispäivää vietetään 7.2.2025. Tämän vuoden teemana on "Kotivara alkaa vedestä". Veden saatavuus voi häiriintyä esimerkiksi sähkökatkon tai veden saastumisen vuoksi. Kotoa olisi hyvä löytyä varmuuden vuoksi edes muutama litra kaupasta ostettua pullovettä.
Varautumispäivä 7. helmikuuta. Kotivara alkaa vedestä.
Tänään on valtakunnallinen Varautumispäivä.

Kaupunki on valmistautunut kriiseihin monin tavoin

Viranomaisten varautumisesta määrätään lainsäädännöllä. Kunnan valmiussuunnittelua ja varautumista ohjaavat lisäksi valtakunnalliset ja alueelliset päätökset, ohjeet, strategiat, riskiarviot ja suositukset. Esimerkiksi Valmiuslain mukaan kuntien tulee muun muassa valmiussuunnitelmin ja etukäteisvalmisteluin varmistaa tehtäviensä mahdollisimman häiriötön hoitaminen myös poikkeusoloissa.

Valmiussuunnittelulla luodaan sellaiset johtamisjärjestelmät ja toimintaperiaatteet, joilla Tampereen kaupungin ja sen johdon toiminta turvataan kaikissa olosuhteissa. Varautumisessa pyritäänkin reagoinnin sijasta ennakointiin.

Pormestari vastaa johtamisesta häiriötilanteissa

Häiriötilanteissa voidaan pormestarille myöntää päätösvalta perustoimintojen turvaamiseksi ja tilanteen normalisoimiseksi. Pormestari johtaa aina poikkeusoloissa kaupungin toimintaa yhdessä johtoryhmän kanssa. Johtoryhmän tueksi voidaan perustaa myös erillinen riskienhallinta- ja turvallisuusjohtajan alaisuudessa toimiva tilannekuvaryhmä. Pormestari ja johtoryhmä koordinoivat myös kaupungin kriisiviestintää.

Omatoiminen varautuminen

Jokaisen oma varautuminen ja toiminta vaikuttavat siihen, miten hyvin pärjäämme erilaisissa tilanteissa. Viranomaiset ja yhteiskunta hoitavat tilannetta, auttavat eniten apua tarvitsevia ja ylläpitävät niin normaalia arkea kuin mahdollista. Viranomaiset eivät kuitenkaan voi tehdä kaikkea yksin. Siksi kaikkien omaa varautumista tarvitaan. 

Varautua voi monella tavalla. Jokaisen kannattaa valmistautua häiriö- ja kriisitilanteisiin ennalta. Sisäministeriö julkaisi viime vuonna kattavan oppaan, josta saa lisätietoa varautumisen eri osa-alueisiin. Opasta on mahdollista saada myös paperisena Tampereen kaupungin palvelupisteeltä, Frenckellinaukio 2 B.

Varautuminen on muun muassa

  • kotivaraa eli vettä, ruokaa ja tarpeellisia tarvikkeita
  • tietoja riskeistä ja uhista, niiden ehkäisemisestä ja niihin varautumisesta
  • taitoa toimia, kun kohtaat tavallisesta poikkeavan tilanteen
  • toimintakykyä fyysisesti ja psyykkisesti
  • yhteisöllisyyttä eli luottamusta ja yhteyttä muihin sekä toisten auttamista.

Varautumisen lähtökohdat ovat jokaisella erilaiset. Pohdi, miten juuri itse pystyt parhaiten kasvattamaan kykyäsi selviytyä poikkeuksellisista tilanteista. 

Lisätietoja

Jouni Perttula
Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja
Puhelin:
040 196 6512
Teksti: Liisa Korkatti
Kuvat: SPEK
Jaa sosiaalisessa mediassa