Tiivistä yhteistyötä asunnottomuuden vähentämiseksi

Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteistyö asunnottomuuden vähentämiseksi jatkuu tiiviinä. Kaupunki ja Pirha ovat yhdessä mukana ympäristöministeriön ohjemassa pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi. Ministeriön ohjelman tueksi aloitetaan myös Omaan kotiin -hanke.

Tampereella asunnottomuustyötä on tehty pitkäjänteisesti jo vuosien ajan asunnottomuuden poistamiseen tähtäävien valtakunnallisten toimenpideohjelmien avulla.  Kaupunki ja Pirha on kutsuttu mukaan ympäristöministeriön valtakunnalliseen ohjelmaan. Parhaillaan ohjelman mukaisesti laaditaan toimenpideohjelmaa pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä. Ohjelman toimeenpanoa tukemaan käynnistetään myös Omaan kotiin -hanke. Tavoitteena on edelleen vahvistaa kaupungin ja hyvinvointialueen yhteistyörakenteita asunnottomuustyössä.

– Omaan kotiin -hankkeessa keskitytään erityisesti sujuvoittamaan asunnottomuutta kokevien henkilöiden palveluihin pääsemistä asumisneuvonnan ja liikkuvan asunnottomuustyön avulla. Tavoitteena on kehittää yhteistyötä asumisen nivelkohdissa, jotta tukea pystyttäisiin antamaan entistä saumattomammin. Samalla selvitetään myös välivuokrausmallin käyttöönoton mahdollisuuksia, sanoo kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen.

Asunnottomien määrä kääntyi vuonna 2024 Tampereella kasvuun kaikissa seurattavissa ryhmissä. Yksineläviä asunnottomia henkilöitä arvioitiin olevan 391, joista pitkäaikaisasunnottomia oli 92. Yksineläviä asunnottomia henkilöitä oli vuoteen 2023 verrattuna 117 enemmän, ja pitkäaikaisasunnottomuus on lähes kolminkertaistunut. 

– Viime vuosina Pirkanmaalla toteutuneista häädöistä Tampereen osuus on noin 60 prosenttia. Joka kymmenes tamperelainen asunnoton on muuttanut Tampereelle asunnottomana toisesta kunnasta. Tämän vuoksi asunnottomuustyötä on tärkeä tehdä kaikissa kunnissa, joissa asunnottomia tai asunnottomuuden uhassa olevia henkilöitä on, sanoo Pekkarinen. 

Vaikka Tampereella on parhaillaan rakenteilla ennätykselliset yli 1800 kohtuuhintaista asuntoa ja viime vuonna kohtuuhintaisia asuntoja valmistui asunto- ja maapolitiikan linjausten mukaisesti, edullisten asuntojen puute hankaloittaa erityisesti yksinasuvien ja lapsiperheiden elämää. Myös asumisneuvontapalvelujen tarve on kasvanut ja kaupunki tarjoaa matalan kynnyksen asumisneuvontaa kaikille kuntalaisille.

Kaupungin keskeisimmät keinot ehkäistä ja vähentää asunnottomuutta liittyvät kohtuuhintaisen asuntotuotannon edellytysten turvaamiseen, yhteistyöhön hyvinvointialueen, vuokranantajien ja järjestöjen kanssa, matalan kynnyksen asumisneuvontaan, asunnottomuutta koskevan tilannekuvan ylläpitoon sekä kaupungin ja kuntalaisten edunvalvontaan kansallisella tasolla. Kaupunginhallitus käsitteli teemaa kokouksessaan 31.3.2025.


 

Lisätietoja

Auli Heinävä
asunto- ja kehityspäällikkö
Puhelin:
040 800 7391
Elina Pekkarinen
Kehittämiskoordinaattori
Puhelin:
041 731 3230
Jaa sosiaalisessa mediassa