Hankkeesi rakentamisen aikaisesta valvonnasta vastaavan tarkastusinsinöörin nimen saat selville Lupapisteestä kohdasta "Käsittelijät" sen jälkeen, kun luvastasi on tehty päätös. Tarkastusinsinöörien aluejaon ja yhteystiedot voit tarkistaa Oskari-karttapalvelusta. Katselmuksia ei voi tilata Lupapisteen kautta.
Rakentamisen aikainen valvonta
Viranomaisten suorittamalla rakentamisen aikaisella valvonnalla tarkoitetaan rakentamisen eri vaiheissa tehtäviä katselmuksia ja tarkastuksia, joissa todetaan, onko rakentaminen tehty myönnetyn luvan, hyväksyttyjen piirustusten ja laissa ja kaavassa asetettujen vaatimusten mukaisesti.
Valvonnan laajuuteen vaikuttavat rakennushankkeen laatu ja vaativuus. Viranomaisvalvonnan laajuus määritellään lupapäätöksessä ja sitä voidaan täydentää aloituskokouksen yhteydessä.
Viranomaiskatselmuksista suurimman osan suorittavat rakennusvalvontayksikön tarkastajat (aloituskokous, pohja-, rakenne-, lvi-, savuhormi- ja loppukatselmus) sekä Tampereen Infra Oy:n maanmittausteknikot (rakennuspaikan merkintä, sijaintikatselmus). Lupapäätöksen ehtoihin voidaan kuitenkin merkitä myös muiden viranomaisten tai tahojen suorittamien tarkastusten tarve. Niitä voivat olla esimerkiksi ennen rakennuksen käyttöönottoa suoritettavat palotarkastukset tai sähkölaitteiden tarkastukset.
Pelastusviranomaisen tarkastusten tilaukset sähköpostilla: [email protected]
Ohjeita
Rakentamishankkeeseen ryhtyvällä on huolehtimisvelvollisuus. Huolehtimisvelvollisuudella tarkoitetaan sitä, että raketamishankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Tämän varmistamiseksi hankkeeseen ryhtyvällä tulee olla käytettävissään pätevä henkilöstö.
Rakentamishankkeeseen ryhtyvän erityisenä tehtävänä on huolehtia siitä, että rakentamisen olennaiset tekniset vaatimukset täyttyvät suunnitelmissa ja rakennustyössä. Huolehtimisvelvollisuuteen kuuluu mm. valvoa, että rakennustyömaasta täytetään rakennustyön tarkastusasiakirjaa, ja että rakentamisluvassa ja aloituskokouksessa sovitut katselmukset pidetään.
Rakentamishankkeeseen ryhtyvän on sovittava aloituskokouksesta tai tehtävä aloitusilmoitus ennen töiden aloittamista riippuen hankkeen laajuudesta. Lisäksi ennen rakennustöiden aloittamista on ilmoitettava, kuka toimii hankkeen vastaavana työnjohtajana. Erityisalan työnjohtajat tulee ilmoittaa ennen kyseisen erityisalan rakennustöiden aloittamista. Loppukatselmus voidaan pitää, kun rakentamishankkeeseen ryhtyvä on ilmoittanut rakennusvalvonnalle, että loppukatselmuksen edellytykset on täytetty.
Rakentamislupapäätös sekä hyväksytyt pääpiirustukset ja virallistetut erityissuunnitelmat on oltava käytettävissä koko rakennustyön ajan. Rakentamisen aikaisten muutosten luvantarve tulee aina varmistaa lupakäsittelijältä. Jos rakentamisen aikaiset muutokset ovat laajuudeltaan sellaisia, että ne vaativat rakentamisluvan, tulee lupa olla myönnettynä ennen kyseessä oleviin rakennustöihin ryhtymistä.
Rakentamishankkeeseen ryhtyvän on ennen rakennustyön aloittamista ilmoitettava kirjallisesti rakennusvalvontaviranomaiselle vastaava työnjohtaja ja ennen erityisalan rakennustöiden alkamista, kuka kyseisen erityisalan työnjohtaja on.
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakentamishankkeessa toimivilla on heidän tehtäviensä vaativuuden edellyttämä asiantuntemus ja ammattitaito. Lisätietoja työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja pätevyysvaatimuksista annetaan ympäristöministeriön asetuksessa (Valtioneuvoston asetus rakentamisen suunnittelutehtävien ja työnjohtotehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä sekä tehtävissä edellytettävistä koulutuksista).
Työnjohtajat ilmoitetaan Lupapiste.fi-palvelussa. Ilmoituksen liitteeksi on toimitettava ympäristöministeriön valtuuttaman toimijan antama todistus työnjohtajan pätevyydestä ja työnjohtajan suostumus tehtävään. Ennen vuotta 2025 jätettyjen lupien työnjohtajahakemukset käsitellään kyseisen ajankohdan säädösten mukaisesti.
Pätevyystodistuksen hankintaan on annettu kahden vuoden siirtymäaika. Ympäristöministeriö on hyväksynyt päätöksellään kaikkien kuntien rakennusvalvontaviranomaisten 1.1.2020–31.12.2024 välisenä aikana hyväksymät työnjohtajat toimimaan vastaavissa tehtävissä sekä vaativuusluokan että rakentamishankkeen käyttötarkoituksen osalta ilman ympäristöministeriön toimijan myöntämää todistusta 1.1.2027 saakka.
Vastaava työnjohtaja
Rakentamishankkeeseen ryhtyvän on ennen rakennustyön aloittamista valittava rakennustyöstä vastaava työnjohtaja. Vastaavalla työnjohtajalla tulee olla rakennushankkeen laadun ja tehtävän vaativuuden edellyttämä koulutus ja kokemus.
Vastaavan työjohtajan on huolehdittava rakennustyön kokonaisuudesta ja laadusta sekä siitä, että rakennustyö tehdään rakentamisluvan, suunnitelmien, rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan mukaisesti. Vastaavan työnjohtajan on myös huolehdittava, että rakennustyön aloittamisesta ilmoitetaan rakennusvalvontaviranomaiselle ja että rakennustyön tarkastusasiakirja pidetään rakennustyömaalla ajan tasalla. Lupapisteessä täytettävä tarkastusasiakirjan yhteenveto tulee olla täytettynä ja allekirjoitettuna loppukatselmukseen mennessä.
Vastaavan työnjohtajan tulee olla läsnä työmaan katselmuksissa. Rakennuttaja voi sopia työnjohtajan kanssa myös muista, töiden johtamiseen ja valvontaan kuuluvista tehtävistä.
KVV- ja IV-työnjohtaja
Rakentamislupaa edellyttävässä rakennustyössä on vastaavan työnjohtajan lisäksi oltava kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston rakentamisesta sekä ilmanvaihtolaitteiston rakentamisesta vastaavat työnjohtajat, jos rakennustyö pitää sisällään niihin liittyviä toimenpiteitä. Työnjohtajan tulee olla paikalla oman alansa tehtäviin liittyvissä katselmuksissa.
KVV- ja IV-työnjohtajalla tulee olla työn rakennushankkeen laadun ja tehtävän vaativuuden edellyttämä koulutus ja kokemus.
Muiden erityisalojen työnjohtajat
Rakennustyön yhteydessä tulee hakea hyväksyntä myös muille erityisalojen työnjohtajille, mikäli rakennusvalvontaviranomainen on niin määrännyt rakentamisluvassa, aloituskokouksessa tai erityisestä syystä rakennustyön aikana. Työnjohtajan pitää olla paikalla oman alansa tehtäviin liittyvissä katselmuksissa.
Työnjohtajahakemus ja tarkastusasiakirjat (ennen 1.1.2025 vireille tulleet hakemukset)
Lupapäätöksessä voidaan edellyttää rakennustyöhön liittyviä erityissuunnitelmia ja selvityksiä.
Rakennusvalvontaviranomainen voi erityisestä syystä edellyttää suunnitelmia ja selvityksiä toimitettavaksi myös aloituskokouksen yhteydessä ja rakennustyön aikana, vaikka niitä ei olisi vaadittu lupapäätöksessä.
Erityissuunnittelija toimittaa erityissuunnitelmat Lupapiste.fi-palveluun ennen kyseisen työvaiheen aloittamista. Suunnitelmien tulee olla erityissuunnittelijan allekirjoittamia ja niistä pitää käydä ilmi suunnittelijan koulutus.
Toteutuksen mukaisesti päivitetyt erityissuunnitelmat on toimitettava Lupapisteeseen ennen loppukatselmusta.
Yleisimmät erityissuunnitelmat on kuvattu alla.
Rakennesuunnitelma
Rakennesuunnitelmissa esitetään kantavat rakenteet työn suoritusta varten riittävässä laajuudessa. Lisäksi esitetään rakenteiden lämmön, kosteuden, veden ja vedenpaineen sekä äänen- ja paloeristyksen ratkaisut.
Rakennesuunnitelmissa tulee olla suunnittelijan allekirjoitusten lisäksi vastaavan rakennesuunnittelijan allekirjoitus.
Tulisija- ja hormisuunnitelma
Savuhormeihin, tulisijoihin sekä niiden kanavointeja ja suojaetäisyyksiä koskeva erityissuunnitelma pitää toimitettuna Lupapiste.fi-palveluun ennen näiden asentamista. Suunnitelmalla varmennetaan tuotteiden oikea asennustapa, toiminta- ja käyttöturvallisuus sekä huoltomahdollisuus. Suunnitelman tulee olla kohdekohtainen ja siinä tulee huomioida lait ja määräykset sekä valmistajan asennusohjeet.
Pohjatutkimus ja pohjarakennussuunnitelma
Rakennesuunnitelmien mukana on toimitettava erillinen pohjatutkimus- ja rakennussuunnitelma, jos se mainitaan rakentamisluvan ehtona. Suunnitelmassa esitetään pohjarakennustyön vaikutus rakennuspaikan ympäristöön sekä vaara- ja haittavaikutusten estäminen.
Vesi- ja viemärisuunnitelma
Vesi- ja viemärisuunnitelmat pitävät sisällään sisäpuoliset asennukset, LVI-asemapiirustuksen ja kaivokuvat. Vesi- ja viemärisuunnitelmissa esitetään kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmät, niiden toimintalaitteet, varusteet ja mitoitus. Suunnitelmien lisäksi tulee toimittaa myös Tampereen veden vesi- ja viemäriliitoskohtalausunto. Liitoskohtalausunnon mukaiset liitospaikkatiedot on esitettävä myös LVI-asemakuvassa. Asemakuvassa tulee lisäksi esittää päävesimittarin sijainti, koko ja mitoitustiedot. Hulevesien käsittelymenetelmät voi esittää asemapiirroksessa tai erillisessä hulevesisuunnitelmassa.
Kun rakennuskohde sijaitsee vesihuoltolaitoksen verkoston ulkopuolella, asemapiirustuksessa tulee esittää vedenottamon sijainti ja jätevesien käsittely. Jätevesien käsittelysuunnitelman tulee sisältää tiedot muodostuvien jätevesien määrästä ja laadusta, käsittelymenetelmästä ja puhdistustehosta. Suunnitelmasta tulee tulla esille käsittelyjärjestelmän ja puhdistettujen vesien purkuputken etäisyys vesistöistä, naapurin rajasta ja talousvesikaivoista. Rantavyöhykkeellä (100 metriä rantaviivasta) järjestelmän rakenteiden tulee olla tiiviitä ja käsitellyt jätevedet tulee johtaa rantavyöhykkeen ulkopuolelle. Lisää ohjeita etäisyysvaatimuksista on annettu Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä.
Ilmanvaihtosuunnitelma
Suunnitelmassa esitetään sisäilmaston tavoitearvot, ilmanvaihdon järjestäminen ja toiminta kanavineen, laitteineen ja mitoituksineen.
Hulevesisuunnitelma
Hulevesisuunnitelmassa esitetään maan pinnalle, rakennuksen katolle tai muulle pinnalle kertyvien sade- ja sulamisvesien hallinta, putkistot, laitteet ja mitoitus. Hulevesisuunnitelmassa esitetään kiinteistön hulevesijärjestelmän ja kunnan hulevesijärjestelmän rajakohta (hulevesiviemäri, avo-oja tai muu vastaava). Kun hulevedet johdetaan kaupungin osoittamaan rajakohtaan, tulee suunnitelmissa esittää, miten hulevesiä viivytetään kiinteistöllä.
Maaperän niin salliessa, hulevedet voi imeyttää omalla kiinteistöllä. Imeytysjärjestelmän rakenne ja ylivuotoputken purkupaikka on esitettävä suunnitelmissa. Hulevesistä ei saa aiheutua haittaa naapurikiinteistölle.
Hulevesien käsittelystä voi olla tarkempia määräyksiä alueen kaavassa. Lisäohjeita hulevesien käsittelystä:
Selvitys rakennustyömaan vesien hallinnasta
Rakentajan tulee toimittaa selvitys rakennustyömaan vesien hallinnasta ennen maanrakennustöiden aloittamista. Selvityksestä tulee tulla esille muodostuvien vesien määrä ja laatu. Lisäksi tulee esittää käsittelyjärjestelmien sijoitus työmaalla, mitoitus, huolto ja puhdistetun veden purkupaikka. Tarvittaessa on esitettävä suunnitelma veden laadun tarkkailusta.
Lisäohjeita selvityksen laadinnasta, työmaavesien käsittelystä ja hallinnasta, Tampereen kaupungin työmaavesiohjeesta sekä aluekohtaisista lisäohjeista löydät täältä:
Laadunvarmistusselvitys
Laadunvarmistusselvitys vaaditaan aina, jos rakentamishanke tai sen osa on erittäin tai poikkeuksellisen vaativa. Jos vain osa hankkeesta on erittäin tai poikkeuksellisen vaativa, vaaditaan laadunvarmistus aina vain tältä osin (RakL §111).
Rakennusvalvontaviranomainen voi edellyttää laadunvarmistusselvitystä myös muissa hankkeissa, jos ei voida perustellusti olettaa, että rakentamisessa saavutetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukainen lopputulos.
Laadunvarmistusselvitys tulee toimittaa ennen selvityksen alaisten töiden aloittamista.
Laadunvarmistusselvitykseen on merkittävä olennaiset tiedot niistä toimista, joilla varmistetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisen lopputuloksen saavuttaminen. Laadunvarmistussuunnitelman tarkoituksena on torjua ennalta virheet ja puutteet suunnitelmissa, toteutuksessa ja työn lopputuloksessa.
Laadunvarmistusselvityksessä osoitettuja menettelyjä on noudatettava rakennustyössä.
Laadunvarmistusselvityksen sisältö
Laadunvarmistusselvitykseen voidaan vaatia sisällytettäviksi muun muassa seuraavia selvityksiä ja toimenpiteitä (YM3/601/2015, sivu 18):
- selvitys erityissuunnittelun, rakennustyön ja käytön riskeistä turvallisuuden, terveellisyyden tai pitkäaikaiskestävyyden kannalta (riskianalyysi),
- esitys rakennustyön tarkastusasiakirjaksi laadunvarmistustoimenpiteineen,
- jo olemassa olevaa rakennusta koskeva kuntotutkimus rakennuksen korjaus- ja muutostyössä,
- erityissuunnittelijan, vastaavan erityissuunnittelijan, asiantuntijatarkastuksen tai ulkopuolisen tarkastuksen käyttäminen rakennustyön valvonnassa ja rakennustuotteiden valmistuksen tarkastamisessa,
- rakennusvaiheiden tarkastusten vastuuhenkilöt ja muut työvaihetarkastuksia suorittavat henkilöt sekä heidän koulutuksensa ja kokemuksensa, rakennusaikataulu toteutumisarvioineen toiminnan laadun arvioimiseksi,
- tarjous- ja sopimusvaiheen vaatimukset laadun varmistamisen osalta,
- suunnitelmakatselmukset,
- rakennushankkeeseen ryhtyvän hyväksymä työmaan laatusuunnitelma, joka sisältää laadunvarmistukseen liittyvät laadunohjaus- ja valvontamenettelyt sekä urakoitsijan sisäiset laadunvalvontatoimenpiteet, sekä
- tarkastusten vastuuhenkilöiden johdolla toteutettavat mallikatselmukset sekä muut laadun varmistamiseksi sovitut katselmukset, vastaanottotarkastukset ja mittaukset.
Ilmastoselvitys (rakennuksen ja rakennuspaikan hiilijalanjälki ja kädenjälki) (voimaan 1.1.2026 alkaen)
Rakentamishankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että uusi rakennus suunnitellaan ja rakennetaan sen käyttötarkoituksen edellyttämällä tavalla vähähiiliseksi.
Rakennuskohteille, joiden rakentamislupa on tullut vireille 1.1.2026 tai sen jälkeen, tulee rakentamiskohteen valmistuttua laatia ilmastoselvitys. Ilmastoselvityksen laatimisvelvoite koskee seuraavia uusia rakennuksia:
- rivitalo
- asuinkerrostalo
- toimistorakennus ja terveyskeskus
- liikerakennus, tavaratalo, kauppakeskus, myymälärakennus, myymälähalli, teatteri, ooppera-, konsertti- ja kongressitalo, elokuvateatteri, kirjasto, arkisto, museo, taidegalleria ja näyttelyhalli
- majoitusliikerakennus, hotelli, asuntola, palvelutalo, vanhainkoti ja hoitolaitos
- opetusrakennus ja päiväkoti
- liikuntahalli
- sairaala
- lämmitetyltä nettoalaltaan yli 1 000 neliömetrin suuruinen varastorakennus, liikenteen rakennus, uimahalli ja jäähalli.
Ilmastoselvityksen laatimisvelvoite ei koske korjaus- ja muutostöitä, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämistä eikä rakennuksen laajentamista.
Ilmastoselvitys pitää sisällään hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen arvioinnin 50 vuoden ajanjaksolta. Selvitys tehdään erikseen rakennukselle ja rakennuspaikalle.
Ilmastoselvitys tulee laatia asiantuntevan henkilön toimesta ympäristöministeriön ilmastoselvitys ja rakennustuoteluetteloasetuksen mukaisesti.
Hiilijalanjäljelle on erillisellä asetuksella annettu raja-arvot, jotka rakennuksen tulee valmistuttuaan alittaa. Tämän toteutuminen tulee esittää laskelmin loppukatselmuksen yhteydessä.
Rakennustuoteluettelo (voimaan 1.1.2026 alkaen)
Rakennustuoteluettelo on toimitettava lupaa hakiessa kohteille, joiden rakentamislupa on tullut vireille 1.1.2026 tai sen jälkeen. Rakentamishankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että rakennukselle laaditaan rakentamislupavaiheessa vähintään pääpiirustustasoinen rakennustuoteluettelo. Luettelo on päivitettävä keskeisten muutosten osalta rakennuksen loppukatselmusta varten.
Rakennustuoteluettelo tulee laatia seuraaville uudisrakennuksille:
- rivitalo
- asuinkerrostalo
- toimistorakennus ja terveyskeskus
- liikerakennus, tavaratalo, kauppakeskus, myymälärakennus, myymälähalli, teatteri, ooppera-, konsertti- ja kongressitalo, elokuvateatteri, kirjasto, arkisto, museo, taidegalleria ja näyttelyhalli
- majoitusliikerakennus, hotelli, asuntola, palvelutalo, vanhainkoti ja hoitolaitos
- opetusrakennus ja päiväkoti
- liikuntahalli
- sairaala
- lämmitetyltä nettoalaltaan yli 1 000 neliömetrin suuruinen varastorakennus, liikenteen rakennus, uimahalli ja jäähalli.
Rakennustuoteluettelo on laadittava alan ammattilaisen toimesta. Tarkempia tietoja rakennustuoteluettelon sisällöstä on annettu ympäristöministeriön asetuksessa rakennuksen ilmastoselvityksestä ja rakennustuoteluettelosta.
Uudisrakennustyömaan aloittamisen ja aloituskokouksesta sopimisen edellytyksenä on, että kohteelle on myönnetty rakentamislupa ja rakennusvalvonnalle on ilmoitettu vastaava työnjohtaja sekä ulkopuolisesta kvv-töistä vastaava työnjohtaja. Lisäksi tulee olla toimitettuna seuraavat erityssuunnitelmat:
- kohteen pohjatutkimus ja pohjarakennussuunnitelma (jos niitä on ko. kohteen rakentamisluvan ehdoissa edellytetty)
- kohteen rakennesuunnitelmat vähintään perustusten osalta
- kvv-asemapiirros ja Tampereen veden liitoskohtalausunto
- suunnitelma työmaa-aikaisten hulevesien hallinnasta
Rakennustyö katsotaan aloitetuksi, kun rakennuksen perustuksen valutyöt tai perustukseen kuuluvien rakennusosien asentaminen on alkanut. Rakennuksen korjaus- ja muutostyössä rakennustyö on aloitettu, kun rakenteiden tai rakennusosien purkaminen tai rakentaminen on alkanut. Jollei rakennustyötä ole aloitettu kolmen vuoden kuluessa luvan myöntämisestä, on lupa rauennut.
Mikäli kohteen naapurit ovat ilmoittaneet kuulemisessa, ettei heillä ole huomautettavaa hankkeesta, valmistelevat työt (mm. puiden kaataminen, maan kaivaminen, paalutus, louhiminen) voidaan aloittaa tontilla aloituskokouksessa sovittujen periaatteiden mukaisesti jo ennen kuin rakentamislupa on saanut lainvoiman. Perustusten valutyöt voidaan kuitenkin aloittaa vasta, kun rakentamislupa on lainvoimainen.
Perustellusta syystä lupaviranomainen voi vakuutta vastaan antaa luvan rakennustyön suorittamiseen ennen kuin lupa on saanut lainvoiman. Vakuuden asettamisvelvollisuus ei koske valtiota, kuntaa eikä kuntayhtymää. Vakuudellista aloittamisoikeutta ei voi käyttää purkamislupaan tai poikkeamispäätökseen.
Rakennuksen paikka ja korkeusasema tulee merkitä tontille ennen rakentamiseen ryhtymistä. Merkintä tehdään asiakkaan tilauksesta sen jälkeen, kun lupa on myönnetty.
Tilaus tehdään Rakennusvalvontamittaukset-sivustolla olevan kaavakkeen kautta.
Rakennuksen sijainnin ja mitoituksen määrittämiseen käytetään rakentamisluvassa hyväksyttyä asemapiirrosta. Maastoon merkitään suorakulmio, joka kuvaa rakennuksen uloimmat linjat ja rakennuspaikalle tuodaan korkeusmerkki.
Rakennusvalvontamittausten tilaukset ja lisätietoja mittauksista löydät Rakennusvalvontamittaukset-sivustolta:
Aloituskokous pidetään rakentamisluvan myöntämisen jälkeen, ennen rakennustöiden aloitusta. Kokouksessa tulee olla läsnä rakennusvalvontaviranomaisen edustajan lisäksi ainakin rakennushankkeeseen ryhtyvä tai tämän edustaja, pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja sekä tarvittaessa myös muut erityisalojen suunnittelijat ja työnjohtajat.
Aloituskokouksessa käsitellään lupa-asiakirjoissa rakennushankkeeseen ryhtyvälle määrätyt velvoitteet, hankkeen suunnittelun ja rakennustyön toteutuksen keskeiset osapuolet, rakennusvaiheiden vastuuhenkilöt ja työvaiheiden tarkastuksia suorittavat henkilöt sekä selvitykset ja toimenpiteet rakentamisen laadusta huolehtimiseksi ja ympäristön huomioonottamiseksi.
LVI-töiden osalta aloituskokous pidetään linjasaneerauskohteissa ja rivitaloja suuremmissa hankkeissa.
Rakennuksen sijainnin ja mitoituksen määrittämiseen käytetään rakentamisluvassa hyväksyttyä asemapiirrosta. Maastoon merkitään suorakulmio, joka kuvaa rakennuksen uloimmat linjat ja rakennuspaikalle tuodaan korkeusmerkki.
Aloituskokous tilataan rakennusvalvonnasta, alueen työmaavalvonnasta vastaavilta tarkastajilta.
Aloituskokouksen pöytäkirjat (ennen 1.1.2025 vireille tulleet hakemukset)
Lupapäätöksessä edellytettyjä rakennustyön aikaisia viranomaiskatselmuksia pyydetään työn edistymisen mukaan rakennusvalvontayksikön tarkastajalta tai kaupunkimittausyksiköstä tai pelastusviranomaiselta. Osa katselmuksista voidaan suorittaa osittaisina. Vastaavan työjohtajan on oltava läsnä katselmuksessa. Suunnittelijoiden ja erityisalan työnjohtajien on oltava läsnä katselmuksessa, jos heidän asiantuntemustaan tarvitaan jonkin katselmukseen liittyvän asian selvittämisessä.
Pelastusviranomaisen tarkastukset sähköpostilla: [email protected].
Pohjakatselmus
Peruskuopan kaivu- ja louhintatöiden valmistuttua tai paalutuksen alettua vastaava työnjohtaja pyytää pohjakatselmuksen suorittamista. Perusmaata ei saa peittää pysyvästi sitä ennen. Pohjaolosuhteiden vaativuuden mukaan myös rakennuksen geotekninen suunnittelija voidaan pyytää osallistumaan katselmukseen.
Sijaintikatselmus
Vastaava työnjohtaja tilaa sijaintikatselmuksen, kun rakennuksen sokkeli on valmis.
Sijaintikatselmuksen tilaamisohjeet löydät sivulta Rakennusvalvontamittaukset.
Sijaintikatselmuksessa todetaan, että rakennuksen sijainti ja korkeusasema ovat vahvistettujen pääpiirustusten mukaiset.
Rakennekatselmus
Kantavien rakenteiden valmistuttua vastaava työnjohtaja pyytää rakennekatselmuksen suorittamista puhelimitse tai sähköpostilla kohteelle Lupapisteessä nimetyltä tarkastajalta. Rakenteita ei saa peittää pysyvästi sitä ennen. Rakenteiden vaativuuden mukaan katselmukseen pyydetään osallistumaan myös rakenteiden suunnittelija ja tarvittaessa hankkeissa, joissa on edellytetty erityismenettelyä, myös suunnitelmien tai toteutuksen ulkopuolinen asiantuntija.
Työnjohtajan tulee ennen rakennekatselmusta täydentää työvaiheeseen liittyvät tarkastusasiakirjamerkinnät Lupapisteen tarkastusasiakirjaan.
Lämmitys-, vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtolaitteiden katselmukset
Lämmitys-, vesi- ja viemärilaitteiden ja ilmanvaihtolaitteiden katselmukset tulee suorittaa töiden valmistuttua ennen hankkeen loppukatselmuksen pitämistä. Hankkeelle nimetty KVV- ja IV-työnjohtaja pyytää katselmuksen suorittamista puhelimitse tai sähköpostilla kohteelle Lupapisteessä nimetyltä LVI-tarkastajalta.
Katselmuksiin liittyvä dokumentaatio tulee olla katselmuksessa käytettävissä ja viranomaisen edellyttämien asiakirjojen toimitettuina Lupapisteeseen ennen katselmusta. KVV- ja IV-työnjohtaja huolehtii KVV- ja IV-työn tarkastusasiakirjojen ja muiden LVI-tekniikan käyttöönottoon liittyvien asiakirjojen toimittamisesta.
Savuhormien tarkastus
Mikäli rakennukseen tulee savuhormirakenteita, vastaavan työnjohtajan tulee pyytää savuhormien tarkastusta puhelimitse tai sähköpostilla kohteelle Lupapisteessä nimetyltä tarkastajalta. Tarkastus voidaan suorittaa sen jälkeen, kun savuhormirakenteet ovat valmiit ja suojaetäisyydet muihin rakenteisiin voidaan todeta.
Muut katselmukset ja tarkastukset
Rakentamislupapäätöksen ehdoissa voidaan määrätä muista erityissuunnitelmista ja niihin liittyvistä, muiden viranomaisten suorittamista erityiskatselmuksista ja tarkastuksista.
Erityissuunnitelmien esittämisestä viranomaisille sekä niihin liittyvistä katselmuksista ja työmaatarkastuksista huolehtivat erityissuunnitelmien laatijat sekä vastaavat rakennus-, kvv- ja iv-töiden työnjohtajat yhteistoiminnassa keskenään.
Mikäli rakennustyön aikana ilmenee tarvetta tilapäisille liikennejärjestelyille tai esim. katu- tai muun yleiseen alueen tilapäiselle käytölle rakennustyömaana, tulee niille hakea lupaa Lupapisteen kautta.
Lisää ohjeita katuluvan hakemiseen:
Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt sen loppukatselmuksessa käyttöön otettavaksi.
Loppukatselmus voidaan toimittaa, kun:
- rakennustyö on saatettu loppuun rakentamisluvan ja rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti
• Lupaehtojen mukaiset rasitteet tulee olla perustettuna
• Yhteisjärjestelysopimukset - rakennusvalvontaviranomaisen luvassa määräämät katselmukset ja vaaditut tarkastukset sekä niiden perusteella vaaditut toimenpiteet on tehty.
• Kaikki lupaehdon katselmukset, kuten LVI-katselmukset, tulee olla pidettynä ennen loppukatselmusta. - muuhun lakiin perustuvat ja rakennuksen käyttöturvallisuuteen olennaisesti vaikuttavat tarkastukset ja niissä vaaditut toimenpiteet on tehty
• esim. sähkötöiden tarkastukset ja muut viranomaistarkastukset - Lupapisteessä sijaitseviin tarkastusasiakirjoihin on tehty kyseessä olevaan rakentamislupaan liittyvät merkinnät. Tarvittavat liitteet toimitettu Lupapisteeseen.
- rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje on valmis ja toimitettavissa rakennuksen omistajalle
• Palokatkojen loppuselvitys on liitettävä käyttö- ja huolto-ohjeeseen. - rakennuskohteen toteutusta vastaavat rakennussuunnitelmat ja erityissuunnitelmat on toimitettu kunnalle toteumamallina tai muutoin koneluettavassa muodossa.
- toteutuksen aikaisille poikkeamisille on saatu kunnan lupa tai hyväksyntä
• Rakentamisen aikaisten muutosten luvantarve tulee aina varmistaa lupakäsittelijältä. Jos rakentamisen aikaiset muutokset ovat laajuudeltaan sellaisia, että ne vaativat rakentamisluvan, tulee lupa olla myönnettynä ennen rakennustöihin ryhtymistä. - tontti on merkitty kiinteistörekisteriin
- energiaselvitys on päivitetty
- ympäristönsuojelulain mukainen lupa tai ilmoitusasiassa tehty päätös, jos sellaista tarvitaan rakennuksen käyttötarkoituksen mukaiseen toimintaan, on täytäntöönpanokelpoinen;
Vuodesta 2026 alkaen lisäksi ennen loppukatselmusta tulee toimittaa selvitys, että:
11. rakennus alittaa sille ilmastoselvityksellä osoitetun hiilijalanjäljen raja-arvon
12. rakennuksen rakennustuoteluettelo on päivitetty;
Yllä listattuihin ehtoihin liittyvä dokumentaatio tulee olla katselmuksessa käytettävissä. Loppukatselmuksen tilaa vastaava työnjohtaja puhelimitse tai sähköpostilla kohteelle Lupapisteessä nimetyltä tarkastajalta luvan voimassaoloaikana.
Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin se on loppukatselmuksessa käyttöön hyväksytty. Loppukatselmuksessa todetaan, että rakennustyö on tehty suunnitelmien ja rakentamisluvan ehtojen mukaisesti ja että sen muut käyttöönoton edellytykset (terveellisyys, henkilö- ja paloturvallisuusasiat) täyttyvät. Loppukatselmuksen tilaa vastaava työnjohtaja puhelimitse tai sähköpostilla kohteelle Lupapisteessä nimetyltä tarkastajalta luvan voimassaoloaikana.
Osittainen loppukatselmus
Loppukatselmus voidaan suorittaa myös osittaisena. Käyttöön otettavan osan tulee silloin täyttää terveellisyydestä ja käyttöturvallisuudesta säädetyt vaatimukset ja olla niin valmis, ettei uutta katselmusta sen osalta tarvita. Keskeneräisten asuinrakennusten on lisäksi täytettävä asunnon käyttöönoton edellytykset. Asunnossa tulee olla valmiina ainakin keittiö, wc- ja peseytymistila sekä yksi asuinhuone. LVI-laitteiden tulee toimia ja olla lvi-katselmuksessa käyttöön hyväksyttyjä. Lisäksi sähköasennuksista tulee olla sähkötöiden käyttöönottopöytäkirja. Muista käyttöönottoon liittyvistä vaatimuksista voi tiedustella rakennusvalvonnasta kohteelle Lupapisteessä nimetyltä tarkastajalta.
Sivun pääkuva: Laura Vanzo / Visit Tampere