Hyppää sivuvalikkoon

Lahdesjärven tontit (jatkuva haku)

Asemakaavalla nro 8587 mahdollistetaan uuden asuinalueen rakentaminen Lahdesjärven kaupunginosaan, Vuoreksen läheisyyteen. Valmistuttuaan Västinginmäki tarjoaa kodin noin 2900 asukkaalle.

Sijainti kartalla

Asemakaavalla mahdollistetaan talotyypeiltään monimuotoisen asuinalueen rakentaminen, kadut ja infrarakentaminen, virkistysreitit, päiväkoti, palloilukenttä ja leikkipuisto, uimaranta, soutuvenepaikkoja, sekä paikka maisemakahvilalle tai muulle pienelle julkiselle rakennukselle. Asemakaavaan on merkitty myös Särkijärven ympäri kiertävä ulkoilureitti, palstaviljelyaluevaraus ja uusia pyöräteitä metsäympäristöön. Rakentaminen sijoittuu monimuotoiseen metsämaastoon Vuoreksen puistokadun molemmin puolin. Keskuksen suurkortteleita ja pysäköintitaloja lukuun ottamatta rakentamisen tulee olla pääosin puurakenteista.

Haettavana on tontteja kortteleista 6272, 6273, 6274, 6275 ja 6276. Näistä korttelien 6272, 6273 ja 6274 tontit ovat haettavina ensisijaisesti konsortioille, jotka liittävät hakemukseen konseptikuvauksen ns. energiatalosta/-korttelista. Konsortiossa toivotaan olevan mukana sekä vapaarahoitteisen että kohtuuhintaisen asuntotuotannon toimijoita.

Korttelien 6275 ja 6276 tontit ovat haettavissa ensisijaisesti vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon.

Energiatalo

Tampereella tontinluovutuksen tavoite on monipuolisen asuntojakauman ja kohtuuhintaisen asuntotuotannon turvaamisen lisäksi toteuttaa Hiilineutraali Tampere 2030 tiekartan toimenpiteitä ja tavoitteita. Näitä ovat hiilijalan- ja hiilikädenjälkiarviointi, nollaenergiarakentaminen, kestävän ja älykkään rakentamisen teemat, puurakentaminen ja hajautettujen energiajärjestelmien pilotointi.

Vuoden 2023 tavoitteeksi oli ohjelmoitu energiatalo/-kortteli-konseptihaku. Ohjelmoinnissa tavoite on kuvattu seuraavasti: ”Energia- ja vähähiiliset ratkaisut on onnistuttu kokoamaan selkeäksi kokonaiskonseptiksi, jossa hyödynnetään esim. hybridiratkaisuja, kuten kaukolämmön ja lämpöpumppujen yhteisratkaisuja. Kortteli mahdollistaa joustavan energian käytön siten, että kortteli toimii aktiivisena osana kaupunki- (ja) tai valtakuntatasoista energiajärjestelmää. Kortteliin toteutetaan ratkaisuja, jotka osallistavat asukkaat aktiivisesti energian tuottajiksi ja säästäjiksi ja optimoimaan energiankäyttöään kansallisen energian markkinatilanteen mukaisesti. Rakennus osaa älykkäästi toimia energiamarkkinoilla ja asukkaille on tarjolla mahdollisuuksia vaikuttaa omaan kulutukseensa rakennuksen tarjoamien ratkaisujen avulla.”

Västinginmäen kortteleiden 6272, 6273 ja 6274 hakijoiksi toivotaan konsortioita, joissa on mukana sekä vapaarahoitteisen että kohtuuhintaisen asuntotuotannon toteuttaja sekä toimijoita, joilla on yhdessä kyvykkyys tuottaa ohjelmoinnin tavoitteiden mukaisia kokonaisuuksia (esimerkiksi energiapalvelutuottajia, ICT- ja datapalveluiden tuottajia tai muita toimijoita. Hakemuksen liitteenä tulee olla konseptikuvaus, jossa kuvataan konsortion eri toimijat ja heidän roolinsa hankkeessa ja kuinka konsortio yhdessä muodostaa ehyen ja toimivan kokonaisuuden suhteessa konseptihaun tavoitteisiin.

Konseptin arvioinnissa huomioidaan kyseisen konsortion ehdottaman vision ja ehdotuksen toteutuskelpoisuutta, yhtenäisyyttä, sekä sitä kuinka saumattomasti konsortion eri osaamistaustat tukevat yhteisen vision ja suunnitelman toteutusta.

Konseptia voi esittää mille tahansa kortteleiden 6272-6274 tontille. Kortteleihin 6272 ja 6274 voi esittää konseptia, joka käsittää molemmat korttelissa olevat tontit.

Tavoite on, että haettavina olevista tonteista yksi tai useampi luovutetaan konseptihaun perusteella, riippuen toteuttamiskelpoisten ja innovatiivisten konseptiehdotusten määrästä.

Pysäköinti

Korttelit 6272, 6274 ja 6275 on kaavassa osoitettu kahdeksi tontiksi. Yhteisen pysäköinnin takia tontit on hankala toteuttaa erikseen, joten kortteleissa haussa olevat kaksi tonttia varataan useamman toimijan yhteenliittymälle.


Asuntojakauma

Tontinluovutuksen tavoitteena on monipuolinen asuntojakauma. Pienasuntoihin vahvasti painottuva asuntojakauma ei ole tavoitteiden mukainen.  Kaupunki edellyttää, että kohteen asuntojen lukumäärästä vähintään 25 % toteutetaan vähintään kahden makuuhuoneen perheasuntoina. Perheasuntojen keskipinta-alan tulee olla vähintään 65 m2. Asuntojakauman toivotaan sisältävän myös suuremmille perheille sopivia asuntoja (asunnossa vähintään 3 makuutilaa). Kaikkien asuntojen keskipinta-alan tulee olla vähintään 45 m2. Asuntojakauma tarkastellaan hankekohtaisesti. Asuntojakauma tulee esittää tontinkäyttösuunnitelman esittelyn yhteydessä, ennen tontin lopullista luovuttamista.

Asuntokokojakaumaa tarkasteltaessa jätetään huomioimatta tontille mahdollisesti rakentuvat opiskelija-asunnot tai ikääntyneille rakennettavat asunnot.

Vuores Palvelu

Tampereen kaupunki on perustanut Vuores Palvelu Oy -nimisen yhtiön valokuituun perustuvan alueellisen tietoliikenneverkon toteuttamista ja toimintaa varten. Palveluyhtiö järjestää myös alueen kiinteistöjen ylläpitopalveluita. Västinginmäki on palveluyhtiön toimialuetta (tietoverkon IV-rakennusvaihe) Tampereen kaupungin, yhtiön ja osakkaiden väliseen sopimukseen sekä yhtiöjärjestykseen pohjautuen. Tontin luovutuksen yhteydessä vuokralainen ostaa tontin asemakaavassa merkittyihin kerrosneliömetreihin sidotun määrän Vuores Palvelu Oy:n osakkeita ja allekirjoittaa erillisen kaupungin, Vuores Palvelu Oy:n ja vuokralaisen välisen Vuoreksen alueen kiinteistöjen alueellista tietoverkkoa, ylläpitopalveluiden järjestämistä sekä palveluyhtiön hallintoa koskevan sopimuksen. Sopimuksella vuokralainen liittyy Vuores Palvelu Oy:n rakennuttamaan alueelliseen tietoliikenneverkkoon ja sitoutuu maksamaan osuutensa alueellisen tietoverkon investointikustannuksista sekä tietoverkkoon liittyvät palvelumaksut

Jätteiden lähikeräys

Jätehuolto järjestetään lähikeräysjärjestelmän avulla. Lähikeräyspisteteitä sijoitetaan keskusalueilla AKR-tonteille (keräyspisteet on suunniteltava korttelisuunnitelmissa) ja pientaloalueilla mahdollisuuksien mukaan alle 200 m etäisyydelle asuintaloista.

Pientaloalueiden jätteidenlähikeräyspisteiden sijoituspaikat on merkitty kaavaan, mutta
kerrostalokortteleissa lähikeräyspiste voi palvella useampia lähikortteleita ja sen sijoitus suunnitellaan korttelisuunnittelun yhteydessä, yhteistyössä myös jätehuollon toimijan kanssa. Lähikeräyspiste tulee olla helposti saavutettavissa ja tyhjennettävissä ja se maisemoidaan niin että se sopii pihan muihin rakenteisiin ja ilmeeseen. Suunnitteluohje pyydetään jätehuollon toimijalta.
 

Päivitetty 29.10.2024