Inhimillistä digiä

Digitaalisia ratkaisuja, inhimillisiä tarinoita – Näkökulmia meiltä, jotka rakennamme tulevaisuutta.

Kirjoittaja: Tampereen kaupungin digitaalisen muutoksen asiantuntijat

Henkilö katsoo eteenpäin valoon aurinkolasit päässä.

Citiverse, siis mikä?

Olemme jo pidemmän aikaa eläneet arkea, jossa erilaiset asiat hoidetaan digitaalisesti. Monikaan meistä ei osaisi enää kuvitella menevänsä pankkiin jonottamaan laskun maksamiseksi, ja teemme sujuvasti erilaisia tilauksia puhelimellamme milloin vain. Digitaalisessa muutoksessa on kyse ihmisten elämää sujuvoittavista ratkaisuista, jotka sulautuvat osaksi arkea. Emme ajattele niitä erityisesti digitaalisina silloin, kun ne ovat toimivia.
Älykaupunki kaupunkilaisille -ohjelman kehityspäällikkö Outi Valkama.

“Minä en ainakaan halua koskea tuohon näyttöön, ettei se mene jumiin”. Yhtä aikaa tuskailemme vääriä kysymyksiä esittävien, hyvinä pitämiemme asiakaspalvelijoiden korvanneiden robottien tai juuri väärään aikaan kaatuvien sovellusten kanssa. Tai niiden jumittuvien kosketusnäyttöjen. Kun vielä opettelemme toimimaan tässä ympäristössä ja muun muassa ymmärtämään tekoälyn mahdollisuuksia, teknologioiden kehitys avaa yhä uusia mahdollisuuksia. Citiverse on älykkään kaupunkikehityksen seuraava askel, jota kohti tällä hetkellä kuljemme.  

Citiverse on Euroopan Unionin metaversumin sijaan käyttämä termi, jolla halutaan korostaa ihmislähtöisyyttä ja kaupunkien vahvaa roolia sekä vastuuta kehityksessä. Citiversessä virtuaalinen ja fyysinen maailma limittyvät. Tarkoituksena on luoda uusia mahdollisuuksia kohtaamisille, uudenlaiselle liiketoiminnalle ja innovaatioille.

Kuten digitaalisessa muutoksessa, ei citiversessakaan ole kyse mistään mystisestä. Esimerkiksi jo nyt kaupungin älykkään datakeskuksen, IoT-alustan, avulla tuotetaan kaupunkilaisten ja yritysten hyväksi kävijävirtoja ennustavaa Pulssi-sovellusta, sekä katujen kunnossapitotoimenpiteitä suunnitellaan tien pinnalla olevia sensoreita hyödyntäen. Molemmissa esimerkeissä fyysisestä maailmasta saadaan tietoa, josta jalostetaan digitaalisten ratkaisujen avulla parempia palveluja.  

 

Katso video Tampereen Citiversestä

Citiverse-kehitystä ohjaa visio metaversen mahdollisuuksista

Citiverse-kehitystä tehdään Tampereella ihminen edellä: älykkäät teknologiat otetaan käyttöön ihmisten hyväksi. Moni asioista, joita nyt teemme, olisi voinut kuulostaa vielä kymmenen vuotta sitten utopistiselta, mutta kun uudet älykkäät palvelut vakiintuvat arkeen, saatamme pohtia, että miksi näin ei ole toimittu aina.  

Matkalla kohti citiverseä Tamperetta ohjaa kaupungin Metaverse-visio, jonka olemme Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelmassa luoneet yhteistyössä lontoolaisen The Metaverse Instituten kanssa. Visio esittelee, millainen voisi olla tulevaisuuden älykkäitä teknologioita hyödyntävä kaupunki, jonka keskeisiä tavoitteita ovat hyvä ja onnellinen elämä, tehokas ja luotettava hallinto, tulokselliset ilmastotoimet sekä ihmisten tasa-arvo ja hyvinvointi.

Tampereen Citiverse-työ on yhdessä tehtävää tienraivausta tuntemattomaan

Joskus teknologinen termistö ja asiantuntijapuhe saavat älykkäät kaupunkiratkaisut kuulostamaan pienen ja rajatun porukan asialta, mutta haluan purkaa tätä kaikua asian ympäriltä. Oikeasti kyse on hyvin arkisista jutuista, joille etsitään uusien teknologioiden avulla sujuvuutta, joka ei olisi ennen ollut mahdollista.  

Sujuvuuden ja kestävyyden ohella citiversessä tärkeää on kaupungin elämyksellisyys, viihtyisyys ja inspiroivuus. Esimerkiksi elämystaloudelle citiverse tuo tasoja ja mahdollisuuksia, jotka eivät ennen olisi olleet mahdollisia. Tällä hetkellä teemme ensimmäisiä konkreettisia pilottikokeiluja, joissa yhdistyy kulttuurikokemukset ja lisätty todellisuus. Ensi vuonna luvassa on kiinnostavia uusia kokeiluja, joita teemme yhdessä eurooppalaisten kumppanikaupunkien kanssa.  

Suunnannäyttämistyö on kartoittamattoman tutkimista, sillä kellään ei ole vielä vastausta siihen, millaiseksi citiverse muodostuu. Yhden viime kesän Imagine the metaverse –tapahtuman pääpuhujan Eve Westonin sanoja lainatakseni citiversestä juuri sellainen, millaiseksi sen teemme. Kyse on lopulta siitä, mihin ja millä tavoilla me ihmiset käytämme teknologioita. 

Teksti: Outi Valkama, ohjelmapäällikkö
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti