Inhimillistä digiä

Digitaalisia ratkaisuja, inhimillisiä tarinoita – Näkökulmia meiltä, jotka rakennamme tulevaisuutta.

Kirjoittaja: Tampereen kaupungin digitaalisen muutoksen asiantuntijat

Henkilö katsoo eteenpäin valoon aurinkolasit päässä.

Digitaalinen muutos – miten Tampere sen tekee?

Tampere on tekemisen kaupunki, jossa haluamme rakentaa tulevaisuuden kaupunkiympäristöä, palveluja ja ratkaisuja digitaalisesti. Digitaalinen muutos yhdistää ja haastaa koko kaupunkikonsernin toiminnan ja sen johtamisen. Minne Tampere on matkalla, ja millaisilla toimenpiteillä ja prosesseilla aiomme päästä perille?
Maria Nikkilä kävelemässä Tammerkosken rannassa kohti valokuvaajaa.
Digitalisaatio ja tietohallinto -ryhmän johtaja Maria Nikkilä.

Digitaalinen muutos tarvitsee villin vision, tavoitetilan, jonne halutaan päästä. Se voi olla tarkka kuva halutusta lopputulemasta tai hahmotelma teemoista, jotka tulevassa halutaan pitää mukana. Olennaista on, että organisaatiolla on yhteinen käsitys tulevasta. Kukin yksikkö voi rakentaa palveluilleen sopivan tien yhteiseen päämäärään. 

Tampereella tulevaisuutta maalaa Metaverse-visio: haave kaupungista, jossa digitaaliset palvelut integroituvat kaupunkiympäristöön. Se sanoittaa aivan uudenlaisia julkisia palveluita, joissa fyysinen ja virtuaalinen ympäristö kohtaavat ja täydentävät toisiaan.

Kokeilu todistaa asiat oikeiksi – tai sitten ei

Visio yksin ei kanna kauas, vaan sitä tulee koestaa ja mallintaa. Hurjimmat ideat puretaan kokeiluiksi, jolla testataan, onko niiden toteuttaminen mahdollista, järkevää tai jopa kannattavaa. Jokaisesta kokeilusta on mahdollisuus oppia, ja oppeja mahdollista jalostaa, jotta voidaan mennä eteenpäin. 

Kaksi nuorta henkilöä VR-lasit päässään ja VR-ohjaimet käsissään.
Kehitysohjelmissa kokeillaan potentiaalisia teknologioita.

Kehitysohjelmat ovat Tampereen tienavaajia tulevaan. Niissä kokeillaan asioita, malleja ja teknologioita, jotka eivät vielä ole maturiteetiltaan mahdollisia palvelutuotantoon, mutta niin kiinnostavia, että niiden potentiaalista pitää oppia. Parhaillaan Älykaupunki kaupunkilaisille -ohjelma avaa mahdollisuuksia datan hyödyntämiseen ja tekoälyyn. Hankevaiheen jälkeen osa piloteista jatkaa kuntalaispalveluiksi, osa unohdetaan ja osasta on saatu arvokasta oppia.

Miten syntyy konkreettisia tuloksia?

Tavoitetilaan pääseminen edellyttää systemaattista työtä. Maailma ei tule valmiiksi vuodessa tai kahdessa, vaan kehittäminen vaatii jatkuvuutta yli ajan ja valtuustokausien. Kaupunki on valtava kokonaisuus erilaisia palveluja, joiden synergiahyötyjen tunnistaminen ja tehokkaan teknologiapohjan suunnittelu on mittava palapeli.

Tampereen askeleet on kuvattu digitiekartalla. Vuosittain päivittyvä kartta kertoo, mitä tapahtuu kaupungin palvelualueilla ja konsernihallinnossa digikehityksen saralla seuraavien neljän vuoden aikana. Tiekartta rakentuu yhteisten teemojen varaan, jotka voivat kattaa kaupungin joko kokonaan tai osittain.

Suunnittelun ja ison kuvan hahmottamisen jälkeen asiat täytyy toteuttaa. Valmiiksi tekeminen vaatii osaavia ihmisiä, hyvän projektoinnin ja resurssit, joilla kehitystyötä on mahdollista toteuttaa.

Tampereella kehitystyötä johdetaan ja resurssit jaetaan kehittämisen salkkujen kautta. Palvelualueilla on vapaus ja vastuu päättyy kehityskohteistaan ja digitaalisen muutoksen johtamisesta siten, että siitä saadaan suurin mahdollinen hyöty kuntalaisille ja alueen yrityksille. Kehittäminen mahdollistetaan riittävällä resurssoinnilla, koska tekemisestä syntyy tulevaisuus.

Digitaalinen muutos ei synny yksin, vaan yhteistyössä

Tampereella yhteistyö on osa arkea: toimintamme kivijalkana toimivat perustietotekniikan ja tietoliikenteen palvelut tehdään yhteisesti koko Tampereen seudulle, yhdeksän kunnan kokonaisuudelle. Toimimme vastuukuntana työllisyysalueelle, teemme yhteishankkeita niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Maailman metropoleissa Tampere on paljon kokoaan suurempi, koska kehitysteemammekin sitä ovat.

Digitaalinen muutos rakentuu siitä, että toimintaa osataan johtaa, suunnitella ja toteuttaa digitaalisuus huomioiden. Panostamme vahvasti niin johdon kuin asiantuntijoiden osaamisen lisäämiseen koulutusten, oppimispiirien ja keskustelujen kautta. Uudistuva Tampere -projekti istuttaa organisaatioon uudenlaista mallia tunnistaa ja kasvattaa kyvykkyyksiä, joita digitaalinen muutos vaatii toteutuakseen.

Mikä on Tampereen salaisuus? Systematiikkaa, kunnianhimoa, rohkeutta ja rajat ylittävää keskustelukulttuuria. Olemme rakentamassa tekemisen kaupunkia, ja se näkyy siinä, että meillä tapahtuu.

Tästä käynnistyy Tampereen digitaalista muutosta avaava blogisarja, jossa kuvaamme tarkemmin erilaisia toimintamalleja, kehitysprojekteja ja ajatuksia tekemisen takana. Ehkä nämä jakamamme tarinat ovat jotain sellaista, josta rakentuu taas uutta yhteistyötä?


Tervetuloa mukaan Tampereen matkalle tulevaan,
Maria
 

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin digitalisaatio ja tietohallinto -ryhmän johtaja.

 

 

 

 

 

Muokkaus 9.9.2024: Täsmennetty Uudistuva Tampere -projektin termi.

Teksti: Maria Nikkilä
Kuvat: Pääkuva: Jukka Salminen, VR-kuva: Mikko Vares
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti