Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä

Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?

Kirjoittaja: Opistotarinoita-blogin kirjoittajat

Tampere työväenopisto.

Esteetöntä iloa kielten verkkokursseilta

Henkilö istuu sohvalla tietokoneen ääressä kuulokkeet päässään.
Kieltenopettaja Taina Wendorfin mukaan eri ihmisten kanssa puhuminen monipuolistaa kielitaitoa ja vahvistaa ryhmähenkeä oppitunneilla.

Kielten verkkokurssit mahdollistavat entistä yksityiskohtaisemman ja tarkemman opetuksen sekä lisämateriaalit, joista opiskelija voi nauttia myös itsenäisesti. Paikkariippumattomat verkkokurssit ovat helposti saavutettavia, eikä osallistuminen vaadi kuin toimivan laitteen.

Englantia Tampereen seudun työväenopistossa opettavan Taina Wendorfin mukaan kieliopintoihin kansalaisopistossa hakeutuvat monen ikäiset aikuisopiskelijat eri syistä. Vaikka kieli olisi arjessa jonkin verran tuttu, on aina eri asia puhua sitä itse.

– Jotkut tarvitsevat kieltä töissä, uusissa opinnoissa tai matkaillessa. Monien perheeseen on saattanut liittyä vieraskielinen henkilö, mikä motivoi opiskelemaan englantia.

Kieliä voi opiskella myös puhtaasti seuran ja rutiinin vuoksi. Opiskeleminen on kehittävä ja virkistävä harrastus, jossa tapaa muita ihmisiä – myös verkossa.

Wendorf on opettanut verkkokursseja useita vuosia. Verkkokurssien ehdoton etu on paikkariippumattomuus, joka edesauttaa esteettömyyttä ja säästää aikaa. Kursseille on osallistuttu niin mökiltä kuin automatkalta kohti Lappia.

– Kurssin vuoksi ei tarvitse poistua kotoa ja miettiä mahdollisia fyysisiä esteitä. Jotkut työnantajat myös mahdollistavat opiskelun työaikana, jolloin osallistuminen verkkokurssille on helppoa ja kaikkien aikaa säästävää.

Turvallinen oppimisympäristö

Vaikka verkko-opetukseen hyppääminen voi tuntua jännittävältä, verkko on turvallinen oppimisympäristö. Se rakentuu ryhmäläisten luottamuksesta ja jokaisen vapaudesta osallistua tunnilla haluamallaan tavalla.

– Tunnilla saa harjoitella puhumista eikä tarvitse miettiä, ettei kehtaisi.

Wendorf kiinnostui verkko-opettamisesta digitaalisten mahdollisuuksien vuoksi. Innokkaiden opiskelijoiden Everyday English 3 -kurssi suunniteltiin alun perinkin verkkokurssiksi, joten sitä ei erikseen tarvinnut muuttaa sellaiseksi poikkeusaikojen takia.

– Ryhmässä opiskelevat ovat alusta alkaen olleet orientoituneita opiskelemaan netissä, mikä on kannustanut muillakin kursseilla olevia kokeilemaan verkkokursseja.

Tarkkaa ja yksityiskohtaista

Opettajan näkökulmasta etäopetus verkossa eroaa lähiopetuksesta erityisesti tunnin suunnittelussa. Tunnilla saadaan usein enemmän aikaan kuin lähiopetuksessa, ja opetustilanne on helpompi pitää hallinnassa, kun kaikki keskittyvät opetukseen omilla näyttöpäätteillään.

Verkossa tapahtuvan opetuksen suunnittelu ja aikataulutus on tehtävä tarkemmin kuin paikan päällä tapahtuvassa opetuksessa. Pienryhmät toimivat samalla tavoin kuin lähiopetuksessa, mutta opettaja pystyy osallistumaan pienryhmien työskentelyyn vain yksi ryhmä kerrallaan.

– Toisaalta pienryhmien vaihtaminen verkossa on helpompaa kuin luokassa, jossa on usein sama juttukaveri vanhasta tottumuksesta. Eri ihmisten kanssa puhuminen monipuolistaa kielitaitoa ja vahvistaa ryhmähenkeä, Wendorf sanoo.

Wendorfin mukaan verkkovälitteisessä opettamisessa on myös oltava tarkempi siinä, mitä sanoo ja miten, sillä eleiden ja sanoman tulkinta ei ole koskaan sama asia näytöllä kuin lähikontaktissa. Verkko mahdollistaa silti entistä tarkemman ja yksityiskohtaisemman opettamisen.

– Kielten opiskelussa on tärkeää kuulla tarkasti ja nähdä toisen kasvot. Opettaja voi mennä ihan lähelle näyttöä ja konkreettisesti näyttää, miten sana sanotaan.

Kaikille yhdessä

Wendorfin mukaan verkko-opiskelu sopii kaikille ja kaikenikäisille. Toimiva laite, kuten tietokone tai älylaite, ja opiskeluun itselle sopiva tila riittävät.

– Ennen aloittamista on hyvä tuntea oma laite ja tarvittaessa pyytää apua sen käyttöön. Yhteinen harjoittelukerta auttaa kummasti eteenpäin.

Wendorfin kursseilla opiskelijat saavat käyttöönsä myös kurssiblogin, josta pääsee katsomaan kotitehtävät, hyödyllisiä vinkkejä ja ajankohtaissisältöjä sekä harjoittelemaan erilaisia verkkotehtäviä.

– Verkko-opettamisessa on helppoa luoda lisäsisältöjä, joista opiskelija voi nauttia yksinkin, kuten eri sovelluksilla tehtävistä sähköisistä harjoituksista.

Tutustu kielten opiskeluun Tampereen seudun työväenopistossa sekä opettajien kurssiblogeihin.

Everyday English 3 -kurssi alkaa 9.9.2022 verkossa. Ilmoittaudu kielten kursseille kätevästi netissä. Ilmoittautuminen lukukauden 2022–2023 kursseille on alkanut verkossa maanantaina 1.8.2022. Puhelimitse voi ilmoittautua numerossa 040 8016471 (ma–pe klo 12–15) torstaista 11.8.2022 alkaen.

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Anna-Katariina Maksimoff
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti