Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä

Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?

Kirjoittaja: Opistotarinoita-blogin kirjoittajat

Tampere työväenopisto.

"Tarve sivistykselliseen tasa-arvoon ei katoa mihinkään”

Rehtori Matti Saari teki Sampolassa yli 30-vuotisen uran, jonka aikana hän ehti nähdä monessa tehtävässä niin opiston organisaatiorakenteen ja maksupolitiikan muutokset kuin rakennuksen mittavat remontit. Ikuisena optimistina hän uskoo yhteiskunnan vaalivan sivistyksellistä tasa-arvoa tulevaisuudessakin.
Henkilö seisoo Sampola-rakennuksen edessä.
Rehtorina Matti Saari korosti kaupungille aina sitä, että työväenopiston noin 400 hengen koko- ja osa-aikaisen työntekijän palkoista merkittävä osa palautuu kaupungille verotuloina.

Matti Saaren päätyminen vapaan sivistystyön asiantuntijaksi ei ollut suuren johdatuksen huippu, vaan sattuman saneleman tapahtumaketjun alku.

– Kun hain opiskelemaan useisiin paikkoihin, tuli ensimmäisenä tieto siitä, että olen päässyt opiskelemaan aikuiskasvatusta pääaineena. Otin sen vastaan, vaikka olisin päässyt muun muassa myös suomen kieleen. Ei voi kuitenkaan sanoa, että aikuiskasvatus olisi ollut mikään nuoren ylioppilaan intohimo.

Filosofian maisteriopintojen pro gradu -työnsä Saari oli tehnyt professorinsa ohjeesta kansanopistoista, mikä liippasi läheltä opistomaailmaa. Vuoden päästä hän valmistui vielä yhteiskuntatieteiden maisteriksi sosiologia pääaineenaan. Opinnot antoivat hyvät valmiudet tuleviin työtehtäviin, sillä ne kehittivät Saaren mukaan laaja-alaista ajattelua.

Lisäksi Saari suoritti Opetushallituksen järjestämän, silloisen kansan-, kansalais- ja työväenopistojen opetusharjoittelun. Harjoittelun auskultointipaikka täytyi hakea itse, ja Saari päätyi opistoon Pirkkalaan Airi Saarinen-Veilahden oppiin. Saarinen-Veilahden puoliso V. O. Veilahti puolestaan oli Tampereen työväenopiston ensimmäinen päätoiminen opettaja vuodesta 1954.

Vapauden ilmapiiri

Opetusharjoittelun jälkeen Saari hakeutui vielä rehtoriharjoitteluun ja päätyi myös työväenopiston johtokuntaan. Tampere-seuran toiminnanjohtajana työskennelleestä Saaresta tuli työväenopiston apulaisrehtori vuonna 1988, kun Hillevi Jansson jäi eläkkeelle.

– Jos omalla kotipaikkakunnalla tulee tuollainen mahdollisuus vastaan, pakkohan siihen on tarttua.

Matti Saaren vastaanotti uudessa työssä opiston rehtori Pertti Timonen, josta tuli myös hänen pitkäaikainen ystävänsä.

– Meillä synkkasi alusta asti hyvin, ja opin Pertiltä todella paljon. Hän oli liberaali ja ohjasi erinomaisella tavalla opistoa vapauden ilmapiiriin, joka vapaassa sivistystyössä pitääkin olla.

Tiet vievät Sampolaan

Apulaisrehtorina Saaren työhön kuului laaja suunnittelualue ja 150 tunnin opetusvelvollisuus. Nykyään kurssisuunnittelusta työväenopistossa vastaavat lukuisat koulutussuunnittelijat ja suunnittelijaopettajat.

– Suunnittelin ainakin musiikkia, liikuntaa, tietotekniikkaa, yleisluentoja ja alussa myös tekstiili- ja teknistä työtä sekä kotitaloutta. Opetin yhteiskunnallisia aineita ja johtamiskursseja.

Vuonna 1999 Saari jätti tehtävänsä työväenopiston apulaisrehtorina, mutta työmatka pysyi ennallaan, sillä hänet valittiin samassa rakennuksessa toimivan Sampolan yläkoulun rehtoriksi.

– En lähtenyt pois siksi, että olisin ollut kyllästynyt, vaan siksi, että halusin muuta. Ajattelin, ettei ole tervettä olla koko työuraa samassa hommassa.

Vuonna 2006 työhuone muutti jälleen siivestä toiseen, kun Saari valittiin työväenopiston rehtoriksi Pertti Timosen siirryttyä apulaiskaupunginjohtajaksi.

–  Rehtorin virkaan valittu perui tulonsa, ja minua kannustettiin hakemaan paikkaa. Oli kai myös vähän ikävä vanhaa organisaatiota.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Henkilö ojentaa toiselle henkilölle lahjan. Lahjansaajalla on kädessään taulu.
Rehtori Pertti Timonen (oik.) antaa läksiäislahjoja apulaisrehtori Matti Saarelle maaliskuussa 1999. Saari siirtyi tuolloin Sampolan koulun rehtoriksi. Työmatka pysyi samana, sillä koulu toimi samassa rakennuksessa työväenopiston kanssa.

Esteetikon mielipuuhaa

Vuonna 1962 käyttöön otettu Sampola kävi läpi Saaren työuran aikana lukuisia remontteja, joiden suunnitteluun hän pääsi osallistumaan sekä työväenopiston että yläkoulun näkökulmasta.

– Se oli hirveän mieluista puuhaa. Olen arkkitehtuurifriikki ja design-orientoitunut esteetikko. Olen suunnitellut arkkitehdin kanssa jopa rakennuksen kaakeleiden värit, joihin olen edelleen tyytyväinen.

Suurena onnistumisena hän pitää myös Sampolan kirjaston uudisrakennuksen kellarikerrokseen vuonna 2003 valmistuneita Marjatta- ja Severi-saleja.  

– Olisi ollut silkkaa tuhlausta olla hyödyntämättä kellaria!

Salit saivat nimensä työväenopiston ensimmäiseltä rehtorilta Severi Nuormaalta ja balettiopettaja Marjatta Pasaselta.

Talouskuri kirittää muutoksiin

Saaren aikana opisto koki myös monia talouteen ja organisaatiorakenteeseen liittyviä muutoksia. Vuonna 1991 työväenopisto siirtyi 10 markan nimellisestä lukukausimaksusta kurssikohtaiseen hinnoitteluun. Lopulta 1990-luvun lamakurimus pakotti karsimaan 40 prosenttia työväenopiston opetuksesta.

– Minulla oli ihan oikeasti pöydällä paperinen opinto-ohjelma, johon vedin rukseja kalliiden kurssien päälle.  

Lähtöpassit saivat muun muassa musiikin kurssit, joissa oli pienet ryhmäkoot tai jopa yksilöopetusta, sekä jotkut yhteistyökumppaneiden kanssa toteutetut kurssit, joista useimmat saivat kuitenkin jatkaa muualla.

Tampereen työväenopistosta tuli Tampereen seudun työväenopisto vuonna 2013, kun Ylöjärven työväenopisto yhdistyi Tampereen kanssa. Saari valmisteli muutosta Ylöjärven rehtorin Päivi Varjosalon kanssa vuoden. He pitävät edelleen hätkähdyttävänä sitä, ettei yhdistymisestä tullut lainkaan negatiivista palautetta.

– Fuusio sujui kuin unelma. Kaikki kokivat sen rikastuttavana ja oli hienoa, että saimme lisää mahtavaa porukkaa. Kitkaa ei ollut, sillä taustalla oli molempien vapaa tahto. Näin vältimme myös laajemman seutuopiston perustamisen, Saari kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaksi henkilöä mittaa mittanauhalla Sampolan edustan betonirakennelmaa.
Sampolaan tehtiin Matti Saaren uran aikana lukuisia remontteja. Kuvassa Saari (oik.) mittaa arkkitehti Matti Silvennoisen kanssa Sampolan julkisivun osia 1990-luvulla. Myöhemmin Silvennoinen suunnitteli Sampolan kirjaston ja teki myös diplomityönsä Sampolasta.

Hyvät suhteet politiikkaan

Matti Saari kokee yhteiskunnan ymmärtäneen vapaan sivistystyön merkityksen ja suuret linjat hänen uransa aikana.

– Jos ajatellaan rahoitusta, niin kyllä merkitys todellakin ymmärrettiin.

Viestin eteenpäin viemistä helpotti myös se, että kaupungin aiemmassa organisaatiorakenteessa työväenopiston rehtori istui samoissa neuvottelupöydissä apulaispormestarin ja tilaajapäällikön kanssa. Tilaaja–tuottaja-malli katosi, kun uudistukset synnyttivät uusia yksiköitä.

Saari kuului pitkään kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden johtoryhmään, mutta jatkuva poliitikkojen tapaaminen loppui, sillä apulaispormestari ei johtoryhmään kuulunut eikä opistolla ollut enää johtokuntaakaan.

– Olen aina arvostanut politiikassa mukana olevia. Eri puolueita tarvitaan parlamentaarisessa demokratiassa, ja siksi pyrin aina vaalimaan hyviä suhteita poliitikkoihin puolueesta riippumatta.  

Perustana sivistyksellinen tasa-arvo

1990-luvun alun laman jälkeen myös myöhemmät talouden notkahtelut vaikuttivat työväenopiston toimintaan. Rehtorina Saari korosti kaupungille aina sitä, että työväenopiston noin 400 hengen koko- ja osa-aikaisen työntekijän palkoista merkittävä osa palautuu kaupungille verotuloina.

– Vaadittavat säästöt teimme plussana viivan alle, emmekä lähteneet karsinnan tielle, sillä se olisi vaikuttanut lopulta valtionosuuteen ja opetuksen määrään.

Suomen ensimmäisen kansalaisopiston 125-vuotisjuhlavuonna 2024 vapaa sivistystyö on ennennäkemättömän suurten leikkausten edessä. Vuonna 2020 eläköitynyt Saari nimeää itsensä ikuiseksi optimistiksi, joka jaksaa uskoa siihen, että vaikeistakin ajoista voi selvitä.

– Ei vapaa sivistystyö katoa mihinkään. Vaikka nyt eletään vaihetta, jossa hallitus yrittää säästää rahaa, tarve sivistykselliseen tasa-arvoon ja edulliseen harrastamiseen elää edelleen. 

Henkilö istuu vanhassa valokuvassa työhuoneessaan ja pitää puhelinta korvallaan.
Matti Saari kuvattiin apulaisrehtorin työhuoneessaan 1990-luvulla. Sampolan arkiston kuva on todennäköisesti otettu lehteen, jotka tuohon aikaan uutisoivat tiuhaan työväenopiston tapahtumista.
Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Anna-Katariina Maksimoff, työväenopiston arkisto
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti

15.2.2024

Kiva kuulla sinusta. On monen monet muistot yhteisistä ajoistamme opistolla. Kiitos kaikesta kannustuksestasi. Olit myös poikani rehtorina.
Kaikkea hyvää♡ T. Tuula Saarikarhu

Tuula Saarikarhu