Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä
Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?
Tosissaan mutta ennen kaikkea yhdessä – Teatteri Jännän kevät huipentuu kokopitkään näytelmään
Teatteriryhmä aikuisille -kurssia ohjaava Tero-Matias Junnila uskoo, että ihmiset viehättyvät teatteriharrastuksesta siksi, että se tarjoaa yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksia. Junnilan edellisvuonna perustettu kurssi on ollut työväenopiston suursuosikkeja – jonoon on jäänyt lähes ennätysmäärä ihmisiä heti keramiikkavillityksen jälkeen.
– Yhteiskunta painottaa niin paljon yksilölähtöisyyttä ja yksin harrastamista, että tällaiseen porukkaan tuleminen ja ystävien saaminen on oikeasti merkityksellistä. Vaikka tarkoitus on tehdä vaikuttavaa taidetta, tärkeää on myös se, että kaikilla on hyvä olla.
Viimelukuvuotisen ryhmän tulkinta Pauliina Rauhalan vanhoillislestadiolaisen pariskunnan kipuilusta kertovasta Taivaslaulusta keräsi kolme esitystä täyteen niin, ettei kaikkia pystytty ottamaan sisään. Junnila ei ota menestyksestä paineita, sillä käsissä on uusi teksti ja uudet ihmiset.
Rankkoja aiheita lavalla
Teatteriryhmä aikuisille -kurssi huipentuu tänäkin vuonna kokopitkään, väliajalliseen näytelmään huhtikuussa. Junnila on valinnut teatteriryhmän esitettäväksi Elina Kilkun kotimaista väkivaltaa käsittelevän näytelmän Jäädä saa julma maa, joka on kiehtonut Junnilaa jo kauan.
– Halusin kertoa näytelmästä ryhmälle etukäteen ennen sitoutumista, sillä aihe on rankka, enkä voinut olettaa, että kaikki pystyvät sen näyttelemään.
Ryhmän jo syyskuussa 2023 alkaneet harjoitukset ovat kuluneet lukuharjoituksissa, roolituksissa ja kohtauksista keskustellen.
– Kilkun käsikirjoitus antaa ohjaajalle paljon vapauksia, sillä siinä ei ole nimetty kovin montaa roolia, vaan se sisältää monia pitkiä monologeja, joihin ryhmä on kehitellyt hahmoja, Junnila kertoo.
Kurssilaiset ovat nimenneet ryhmänsä teatteri Jännäksi.
– Jännän jäsenet on hyvin moninaisia. Ryhmässä on paljon eri-ikäisiä ihmisiä, vasta-alkajia ja myös kokeneita näyttelijöitä. Minusta on mahtavaa, miten he ovat lähteneet tähän vähän pelottavaankin näytelmään mukaan, Junnila sanoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Apua draaman kaipuuseen
Kirsti Kuikka ilmoittautui Teatteriryhmä aikuisille -kurssille täyttääkseen päättyneiden draamakasvatusopintojensa jättämän aukon. Sopiva kurssi löytyi sattumalta opinto-opasta selaamalla.
– Ensimmäisellä kerralla tutustuimme, mutta sen jälkeen etenimme nopeasti. Saimme käsikirjoituksen ja roolit näytelmän ensimmäiselle puoliskolle. Nopeus yllätti, vaikka olin opiskellut alaa. En kuitenkaan ollut koskaan näytellyt.
Kokopitkän näytelmän valmistuminen on iso urakka, vaikka aikaa on kokonainen lukuvuosi. Kuikka seuraa etenemistä sekä opiskelijana että opettajana.
– On mielenkiintoista nähdä opettajan näkökulmasta, mikä Teron työskentelytapa on. Ehkä joskus myös itse ohjaan, todennäköisesti lasten- ja nuortennäytelmiä.
Koska ensi-ilta häämöttää vasta huhtikuussa, ei opiskelijoilla vielä ole kokemusta yleisön tuomasta jännityksestä. Harjoituksissa jännitystä ei tarvitse miettiä.
– Olen oppinut itsestäni sen, että minusta on hauskaa olla esillä, Kuikka kertoo.
Jarrut pois
Pasi Lähde on nauttinut aina puhumisesta ja tehnyt myyntityötä, mutta teatteria hän oli tehnyt ennen kurssille osallistumista viimeksi lukionsa puurojuhlassa vuonna 1983.
– Eikä silloin tarvinnut edes puhua, koska vuorosanat tulivat nauhalta.
Lähde päätyi Teatteriryhmä aikuisille -kurssille, sillä perinteinen teatterimuoto puhuttelee häntä eniten.
– Eläytyminen ja tunteen löytäminen vaativat työtä. Kyllä tässä täytyy luova hulluus esiintymiseen olla.
Lähde odottaa muiden osallistujien tavoin sitä, että näytelmä rakentuu valmiiksi ja syttyy eloon ensi-illassa. Kokopitkään näytelmään lähteminen on hänen mukaansa hyppy syvään päähän.
– Kun ensimmäistä kertaa tulin tänne, jätin rotsini naulaan ja samalla jarrut myös.
Jäädä saa julma maa -esitykset huhtikuussa 2024
Jäädä saa julma maa -esitykset nähdään Monitoimitalo 13:n Wivi Lönn -salin näyttämöllä ke 24.4.2024 klo 19.15, pe 26.4.2024 klo 18.30 alkaen ja la 27.4.2024 klo 13 alkaen. Näytelmän arvioitu kesto on puolitoista tuntia. Esityksiin on vapaa pääsy, ja lipun voi varata sähköpostitse osoitteesta [email protected].
Teatteriryhmä aikuisille -kurssi on koko lukuvuoden mittainen työväenopiston vapaan sivistystyön kurssi, jota opettaa Tero-Matias Junnila. Kurssi on ollut työväenopiston tarjonnan kysytyimpiä syksystä 2022 alkaen. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin Monitoimitalo 13:ssa. Ryhmä valmistaa vuosittain kokopitkän näytelmän.
Jätä kommentti