Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä

Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?

Kirjoittaja: Opistotarinoita-blogin kirjoittajat

Tampere työväenopisto.

Työväenopiston loppukevään kurssit vievät luontoon ja luovuuden maailmaan

Keväiset päivät kutsuvat työväenopiston kursseille luontoon, taiteen äärelle ja kulttuurin pyörteisiin. Huhti-, touko- ja kesäkuun aikana alkaa yli 60 kurssia, joista monille mahtuu vielä hyvin mukaan. Lähde teatteriteemaiselle retkelle Juha Hurmeen johdolla, valmista omat pastelliliidut tai rentoudu sointukylvyn syleilyssä.
Voikukkia etualalla. Takana seisoo joukko ihmisiä.
Työväenopiston kevätkauden päättävät lukuisat retkikurssit, joista yhdellä pääsee tutustumaan Hatanpään arboretumiin ja kartanoalueen historiaan.

Tiesitkö, että Tampereen seudun työväenopiston kursseille olet tervetullut asuinpaikkakunnasta riippumatta ja että kursseille voi osallistua kuntarajoista huolimatta?

Klikkaamalla kurssin nimeä pääset lukemaan lisätiedot ja tekemään ilmoittautumisen. Jos sinulla on kysyttävää kurssien sisällöistä, ota yhteyttä työväenopiston kurssien suunnittelijoihin.

Rentoudu luonnossa

Leppoisa kaupunkiluontoretki vie esteettömälle reitille Länsi-Tampereelle, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan kukkijoihin ja kevätlaulajiin sekä kuulemaan niihin liittyvästä kansanperinteestä. Jos erityisesti linnut ovat lähellä sydäntäsi, voit lähteä myös Kevätlaulajat tutuksi -retkelle, jossa kuljetaan metsässä rauhallisesti luontoa kuunnellen. Pidemmälle retkelle haluavan kannattaa tutustua Kevätretki Birgitan poluilla -kurssille, jossa seikkaillaan juurakoiden ja kivikoiden täyttämässä maastossa reitillä, jota työväenopiston kursseilla ei ole vielä kuljettu.

Enemmän kaupungissa viihtyvälle on myös tarjolla kursseja. Kevätretki Hatanpään arboretumiin vie Hatanpään Kartanopuistoon, alueen monipuoliseen kasvimaailmaan ja kiehtovaan historiaan. Pispalan historiaa ja kasveja -kurssi johdattaa osallistujat kenties Tampereen kuuluisampaan kaupunginosaan Pispalaan, jossa pääsee tutustumaan alueen historiaan ja tyypillisiin kasveihin.

Aivan uudenlaisen luontokokemuksen tarjoaa kurssi Joogan, luonnon ja sointukylvyn syleilyssä, joka sisältää joogatunnin, ulkoilua, läsnäoloharjoituksen, rentoutumista ja sointukylvyn. Päivän päätteeksi saunotaan yhdessä. Kesäpirtti on työväenopiston opiskelijayhdistyksen ylläpitämä kesänviettopaikka Ylöjärven Antaverkan kylässä Näsijärven rannalla. Paikan päältä voi myös ostaa lounaan ja kahvia.

Koe luonnon ja teatterin kiehtova yhdistelmä

Eräteatterikurssi lähtee nyt Längelmäelle! Kirjailija Juha Hurmeen ohjaamalla Eräteatterikurssi Isojärvellä Längelmäellä pääset retkeilemään vaativassa maastossa, yöpymään omassa teltassa sekä kuulemaan Hurmeen miniluentoja lboreaalisesta metsäluonnosta ja teatterin estetiikasta. Näistä sisällöistä osallistujat luovat omia esityksiä ja teatteridemoja. Kurssilla myös keskustelulle varataan aikaa!

Eräteatterikurssin aikana liikuntaa tulee liki 20 kilometriä, sillä ryhmä marssii leiripaikalle kaksi kilometriä ja sama matka palataan takaisin lopuksi, ja lisäksi retkiviikonlopun aikana kuljetaan luonnossa noin 15 kilometriä kansallispuiston alueella.

Liikettä keväisiin iltoihin

Toivottu kurssi Showtanssi palaa Sampolaan toukokuussa. Showtanssi on esittävää ja monipuolista tanssia, joka yhdistelee useita eri tanssilajeja. Perustekniikka pohjautuu pääosin jazztanssiin ja balettiin, joten vähintään niiden alkeisosaaminen on hyödyksi. Showtanssitunnin koreografiat hyödyntävät myös hiphopia ja nykytanssia. Tunnin ohessa pääset tekemään myös kehonhallinta- ja liikkuvuusharjoitteita.

Jos liikkuminen luonnossa kevään edetessä innostaa, kannattaa varata paikka Porrasjuoksu kesän kynnyksellä -kurssilta. Tehokas ja monipuolinen porrastreeni nostaa sykettä ja haastaa erityisesti alaraajojen lihaksia, kuten reisiä, pakaroita ja pohkeita. Treenissä tehdään lihasvoimaa, nopeutta, koordinaatiota ja hapenottokykyä kehittäviä liikkeitä. Puistojooga Haiharassa puolestaan tarjoaa lempeää liikettä sekä venyttäviä, voimistavia ja tasapainoa kehittäviä asanoita Haiharan kartanon kauniissa maisemissa.

Kotona viihtyvälle tarjolla on keväällä myös Hathajoogan verkkokurssi, jossa pääset tekemään kehoa vahvistavia ja lihasten joustavuutta edistäviä harjoituksia sekä rentoutumaan. Asanoita on tarkoitus tehdä seisten, polvillaan, lattialla istuen ja makuulla.

Tee omat pastelliliidut tai uppoudu grafiikkaan

Miltä tuntuisi taiteilla ihan itse tehdyillä välineillä? Pastelliliitukurssi Sampolassa vie innokkaat harrastajat pastelliliitujen valmistuksen ja piirtämisen maailmaan. Kurssilla valmistuu väripigmenteistä pastelliliituja, joita voit tehdä myös omista suosikkisävyistä tai harjoitella erikoisempien sävyjen tekemistä. Lopuksi ryhmä pääsee harjoittelemaan liiduilla piirtämistä omien tai yhteisten aiheiden pohjalta.

Kokeile grafiikkaa -lyhytkurssi sopii aiheesta maistiaista kaipaavalle. Viikonloppukurssilla pääset opettelemaan kartonkigrafiikkalaatan tekoa ja vedostamista sekä tekemään yksittäisiä tai pienen sarjan vedoksia grafiikan prässillä. Voit myös kokeilla monotypiaa, josta tulee ainutkertainen vedos!

Suunnitteilla kesäreissu?

Olipa mielessä sitten oikea matka tai nojatuolivalinta, työväenopiston kevään kielikurssit tarjoavat sekä harjoitusta että kulttuuritietoa.

Suunnitteletko Saksan-matkaa ja kaipaat vielä viime hetken vinkkejä? Matkakuumetta voit hoitaa mukavasti myös kotisohvalta käsin. Saksan matkalle kotisohvalta -lyhytkurssilla tutustut syntyperäisen saksalaisen opettajan johdolla kolmeen eri Saksan alueeseen: Baijeriin, Berliiniin ja Pohjois-Saksaan. Kuulet niiden nähtävyyksistä, harvinaisemmistakin kohteista sekä kulinaristisista erikoisuuksista. Kurssi järjestetään kolme kertaa verkossa Zoom-alustalla.

Onko Espanjan matka jo kalenterissa, mutta kielitaito kaipaisi pientä lämmittelyä? Tule mukaan kertaamaan kielen alkeita ripeään tahtiin Matkailuespanjan alkeiden kertaus -kurssille. Kurssi sijoittuu A1-tasolle.

Jos olet opiskellut italiaa noin vuoden tai sinulla on vastaavat taidot, voit valita Italian kieliopin pikakertaus -kurssin ja ottaa haltuun artikkelit, prepositiot, kellonajat ja säännölliset -are-, -ere-ja -ire-verbit. Kurssin taso on 0–A1.

Lasten ja nuorten sana- ja kuvataidekurssit

Asuuko teillä luovuudesta nauttiva lapsi? Työväenopisto järjestää kesällä kursseja 7–13-vuotiaille lapsille sanataiteessa ja kuvataiteessa.

Mysteerejä ja mehukestejä (8–12-vuotiaille) -kurssilla pääset syventymään salapoliisitarinoihin ja tutkimaan yhdessä muiden kanssa, mistä on hyvät mysteerit tehty: luodaan tapahtumapaikka, salaperäisiä henkilöhahmoja ja jännittäviä juonenkäänteitä. Joka päivä pidetään myös pienet mehukestit! 

Tarinoiden rikas maailma -kesäkurssi 7–9 -vuotiaille yhdistää innostavalla tavalla kuvan tekemisen ja tarinoiden maailman. Tarinoiden rikas maailma -kurssilla pääset muuttamaan tarinoita kuviksi monipuolisesti piirtäen, maalaten ja rakennellen kolmiulotteisia teoksia. Kurssin aikana lapset pääsevät myös tutustumaan muihin taiteen perusopetuksen taidelajeihin, sillä oppilaat osallistuvat torstaina 6.6.2024 taiteen perusopetuskoulujen yhteiseen päivään Sorin Sirkuksella. Luvassa on työpajoja teatteri-ilmaisusta, kuvataiteesta, kädentaidoista sekä sirkuksesta.

Mitä, jos omat hahmot heräisivätkin henkiin? Animaation salat -kesäkurssi 9-12-vuotiaille perehdyttää oppilaat alusta asti animaation tekemiseen, muun muassa vaha-animaation ja pala-animaation keinoin. Saat käsikirjoittaa, luoda hahmoja ja lavasteita sekä kuvata ja editoida omia animaatioitasi ryhmän kanssa.

Heittäydy sarjakuvan maailmaan! Sarjakuvaa! -kesäkurssi 10–13-vuotiaille johdattaa innokkaat piirtäjät hahmosuunnitteluun, tarinankerrontaan ja sarjakuvan keinoihin. Tutustut sarjakuvakulttuuriin, pääset piirtämään omaa sarjakuvaasi ja saat palautetta ja uusia suuntia tekemiseen.

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti

Liitä teksti muusta lähteestä näppäinyhdistelmällä CTRL+SHIFT + V.