Hyppää sivuvalikkoon

Palveluiden monipuolisuus

Ihmisiä Hämeenkadulla kesäisenä päivänä.

Tampereen kaupunki vahvistaa strategiansa (Tekemisen kaupunki – Tampereen strategia 2030) mukaisesti arjen sujuvuutta tarjoamalla laadukkaita ja saavutettavia palveluja, mikä vähentää myös liikennetarvetta. Palveluiden monipuolisuus -seurantatilannekuvan antama tieto tukee osaltaan tavoitteen saavuttamista.

Seuranta-alueet on muodostettu yhdistelemällä suppeammat tilastoalueet seurannan kannalta luonteviksi kaupunginosien kokonaisuuksiksi. Aluerajauksissa on huomioitu esimerkiksi maantieteellinen laajuus ja yhdyskuntarakenteen ominaispiirteet. Kämmenniemi tullaan lisäämään tulevaisuudessa tarkasteluun mukaan.

Mitä palveluiden monipuolisuudella tarkoitetaan?

Palveluiltaan monipuolinen ympäristö on tärkeä kestävän ja toimivan kaupungin ominaisuus. Palveluiden monipuolisuudella tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että mahdollisimman useat arjen lähipalveluiksi mielletyt julkiset tai yksityiset toiminnot ovat saatavilla osana asukkaiden jokapäiväistä ympäristöä.

Palveluiden monipuolisuus voi toteutua eri mittakaavoissa, kuten laajemman kaupunkialueen, yksittäisen kaupunginosan tai naapuruston tasolla sekä välittömässä elinympäristössä esimerkiksi korttelin tasolla.

Monipuolinen lähipalvelutarjonta mahdollistuu etenkin maankäytöltään tiiviillä ja sekoittuneilla, kestävään liikkumiseen tukeutuvilla kävely- ja joukkoliikennevyöhykkeillä. Tällaisessa yhdyskuntarakenteessa riittävä asukas- ja asiakaspohja sekä tehokas liikennejärjestelmä edistävät palveluiden säilymistä ja parantamista.
 

Miksi palveluiden monipuolisuus on tärkeää?

Palveluiltaan monipuolinen rakenne tuottaa parhaimmillaan lukuisia toisiaan vahvistavia kestävyyshyötyjä:

  • Palveluiden läheisyys sujuvoittaa arkea sekä vähentää liikkumistarvetta ja päästöjä.
  • Paikallinen palvelutarjonta luo kaupunkiympäristöön elävyyttä ja viihtyisyyttä.
  • Saavutettavat lähipalvelut ehkäisevät syrjäytymistä ja alueiden eriytymistä.
  • Palvelutihentymät tarjoavat tilaisuuksia uudenlaiselle yritystoiminnalle.
     

Miten palveluiden monipuolisuutta seurataan?

Palveluiden monipuolisuutta voidaan seurata paikkatietopohjaisesti monin eri tavoin. Tampereella seurannan taustalähtökohdaksi on valittu niin kutsuttu 15 minuutin kaupunki (15-Minute City). Käsitteellä tarkoitetaan kaupunkirakennetta, jossa olennaiset arjen palvelut saavutetaan kestävin kulkumuodoin enintään vartissa.

Vartin kaupungin konseptin osa-alueita ovat asumisen ja työnteon ohella ruoka, terveys, kasvatus/koulutus, kulttuuri ja vapaa-aika. Seurannassa konseptin osa-alueita vastaavat valikoidut yhdeksän eri lähipalvelua.

Karttakuvan selite, jossa kuvataan, miten kuvassa näytetään palvelun ilmeneminen alueella.

Palveluiden esiintymistä seurataan karttapalvelussa liikennevalo-menetelmällä, eli palvelu joko löytyy tai puuttuu seuranta alueelta. Jos palvelu puuttuu alueelta, kuvake esitetään harmaana.

Kuinka palveluiden monipuolisuus toteutuu Tampereella?

Yleisellä tasolla palveluiden monipuolisuus toteutuu Tampereen kantakaupungissa melko hyvin. Lähipalvelut ovat yleensä saatavilla omasta tai viimeistään naapurikaupunginosasta pyöräily- tai joukkoliikennematkan päässä. Eräänlaisina täyden palvelun arkiympäristöinä erottuvat odotetusti väestötiheydeltään korkeat Tampereen ydinkeskustan ja Hervannan aluekeskuksen ympäristöt sekä tietyt paikalliset keskittymät.

Kun palvelut keskittyvät, uhkaa erinomaisesti palveltujen alueiden väliin jäädä heikommin varusteltuja "palveluautiomaita". Tilanne koskee etenkin väljempiä ja syrjäisempiä asuinalueita, jotka saattavat kärsiä myös suurten liikenneväylien aiheuttamasta estevaikutuksesta. Näillä alueilla palvelutarjonta rajoittuukin lähinnä harvoihin peruspalveluihin ja luonnon virkistyspalveluihin.

Lisäksi laajassa kuvassa fyysisen palveluverkon kehittämistä haastavat käynnissä olevat toimintaympäristön kehityskulut tai megatrendit; kaiken läpäisevä digitalisaatio sekä hyvinvointipalveluverkon ohentuminen.
 

Toimintasuositukset palveluiden monipuolisuuden turvaamiseksi

Tarvitaan aktiivisia toimia, jotta asukkaille voidaan turvata tasavertaisesti saavutettavat monipuoliset palvelut osana viihtyisää kaupunkiympäristöä. Tilannekuvan tulkinnasta nousevat ennen kaikkea alla olevat toimintasuositukset.

Rakennetaan kukoistavia keskuksia

Rakennetaan yhä johdonmukaisemmin aidosti monikeskuksista ja verkottunutta kaupunkirakennetta, jossa alue- ja paikalliskeskukset toimivat vaikutusalueensa monipuolisina palvelupaikkoina. Huolehditaan siitä, että keskukset ovat kilpailukykyisesti saavutettavissa kävellen, pyörällä sekä poikittaisjoukkoliikenteellä.

Ohjelmoidaan elävää palvelutilaa

Ohjelmoidaan keskeisille paikoille palveluita, jotka monipuolistavat kaupunkirakennetta. Ohjelmoinnissa kannattaa hyödyntää tiivistyvästä rakenteesta avautuvat kehittämismahdollisuudet. Palvelutilakysynnän potentiaalisia kohteita ovat paitsi keskukset, myös intensiiviset joukkoliikennekäytävät, ihmisvirtoja vetävät pysäkkiympäristöt, maankäytön muutoksen ja toimitilapoistuman alueet sekä paikallisesti merkittävät tiivistyvät korttelit.

Omaksutaan viisaita menetelmiä

Omaksutaan kestävän saavutettavuuden analyysi vakiintuneeksi menetelmäksi suunniteltaessa kaupungin omien palveluiden sijoittamista sekä vertailtaessa vaihtoehtoisia sijainteja. Kartoitetaan tarvetta erilliselle toimitilakerroin-työkalulle, jolla arvioitaisiin palvelutilojen tavoitelaajuutta kaupunkikehityshankkeissa.

Päivitetty 20.11.2024