Lukiosanastoa
Arviointipäivä
Noin viikon kuluttua päättöviikosta arviointipäivänä Wilmaan tulevat näkyviin kyseisen periodin arvosanat. Osa arvosanoista on laajempien opintojaksojen väliarviointeja. Kunkin opintojakson alussa kerrotaan, miten väliarviointi vaikuttaa koko opintojaksosta annettuun arvosanaan. Opinnot-välilehdeltä sekä opiskelija että huoltaja voivat seurata opintojen etenemistä. Mikäli opettaja poikkeaa tästä arviointiaikataulusta, hän tiedottaa asian opetusryhmälleen.
Hylätyn opintojakson uusiminen
Jos opiskelija on saanut opintojaksosta arvosanan hylätty 4, hänellä on oikeus korottaa kerran arvosanaa hyväksytyksi osallistumalla uusintakokeeseen. Mikäli opintojaksosta on tullut merkintä keskeytetty K, uusintaoikeutta ei ole.
Uusintajärjestelyistä ohjeistetaan tarkemmin Wilmassa. Opiskelijalla, joka on poissa uusintapäivänä oppitunneilta, ei ole oikeutta osallistua uusintaan, ellei hän ole pyytänyt siihen erityistä lupaa. Poisjääminen uusinnasta ilman hyväksyttävää syytä lasketaan yrityskerraksi.
Hyväksytyn opintojakson uusiminen
Opiskelija voi halutessaan yrittää korottaa opintojakson arvosanaa osallistumalla uudestaan opintojaksolle. Tällöin hän sitoutuu parantamaan tietojaan ja taitojaan asettamalla tavoitteekseen arvosanan parantamisen. Jos arvosanaksi tulee aikaisempaa huonompi, parempi arvosana jää voimaan.
Opetussuunnitelma
Opetussuunnitelma on keskeinen lukion opetustyötä ohjaava asiakirja. Siinä on määritelty lukio-opintojen keskeisimmät tavoitteet ja painotukset. Opetussuunnitelmaan on kirjattu jokaisesta opintojaksosta tarkka selostus sisällöstä, tavoitteista, opetusjärjestelyistä ja arvioinnista. Koulun opetussuunnitelma on eräänlainen koulun ”tuoteseloste”. Jokainen koulu tekee oman opetussuunnitelmansa. ”Opiskelijan on oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta…”. (Lukiolaki 25 §).
Opintojakso
Lukion oppimäärä on jaettu opintojaksoihin. Tampereen klassillisen lukion opintojaksojen laajuus vaihtelee 1 opintopisteestä 4 opintopisteeseen. Suurin osa opintojaksoista on 2 opintopisteen laajuisia. Tällöin opetusta on yhteensä n. 21 x 75 min päättöviikon opetus mukaan lukien.
Opintojaksot jaetaan niiden sisältöjen mukaan pakollisiin, valinnaisiin ja koulukohtaisiin opintojaksoihin. Pakollisten ja valinnaisten opintojaksojen sisältöjä opetetaan jokaisessa lukiossa. Tampereen klassillisessa lukiossa opiskellaan ns. integroituna pakollisena opintojaksona GE1+HI1, jonka laajuus on 4 op. Pakollisiin opintojaksoihin on koottu oppiaineiden keskeisin sisältö. Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot ovat pakollisiin opintojaksoihin välittömästi liittyviä, niiden sisältöä tukevia opintojaksoja. Ylioppilaskokeet laaditaan pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojaksojen pohjalta. Lukioilla on myös omia koulukohtaisia opintojaksoja. Nämä mahdollistavat lukioiden erikoistumisen. Jokaisesta opintojaksosta löytyy yksityiskohtainen kuvaus lukion opetussuunnitelmasta ja lyhennetty kuvaus tästä oppaasta.
Opintojakson keskeyttäminen
Opiskelijalla on oikeus keskeyttää opintojakson suorittaminen. Keskeyttäminen on tehtävä viimeistään päättöviikon alkua edeltävänä päivänä. Keskeyttämisestä on kerrottava kyseisen kurssin opettajalle tai opinto-ohjaajalle. Samalla on ilmoitettava myös keskeyttämisen syy.
Opintojakson suorittaminen itsenäisesti
Kun opiskelija ei voi jostain syystä suorittaa opintojaksoa lähiopetuksessa, hänet ohjataan ensisijaisesti valitsemaan opintojakso Lukioiden yhteisestä verkkotarjottimesta (valinta opinto-ohjaajan kautta). Jos opintojaksoa ei ole näin mahdollista suorittaa, opiskelijalle voidaan antaa mahdollisuus suorittaa opintojakso itsenäisenä suorituksena.
Itsenäisestä opiskelusta on tehtävä anomus opettajalle ennen opintojakson suorittamista. Luvan itsenäiseen suoritukseen myöntää rehtori keskusteltuaan asiasta asianomaisen aineen opettajan kanssa. Anomuksen tekemiseen löytyy ohjeistus Wilman pysyvistä tiedotteista.
Itsenäisesti suoritettavan opintojakson opiskelusuunnitelmassa määritellään suorittamisen menettelytavat ja aikataulu. Tärkeää on, että opiskelija ymmärtää oman vastuunsa merkityksen itsenäisessä suorittamisessa. Jos opiskelija ei pidä sovitusta aikataulusta kiinni ilman erityisen painavaa syytä, opintojakson suorittaminen katsotaan keskeytetyksi.
Itsenäisesti opiskeltavan opintojakson tavoitteet ovat samat kuin normaalisti suoritetun opintojakson. Arviointikriteerit voivat kuitenkin olla erilaiset. Opettajan tulee selvittää opiskelijalle arviointikriteerit itsenäisen opiskelun suunnittelun yhteydessä.
Opintotarjotin
Opintotarjottimeen on merkitty kussakin periodissa opetettavat opintojaksot. Samassa palkissa (vaakarivi) olevien opintojaksojen oppitunnit pidetään samaan aikaan. Opiskelija suunnittelee tulevan lukuvuoden eri periodien lukujärjestykset valitsemalla haluamansa opintojaksot opintotarjottimesta. Opintotarjotin on Wilmassa. Lukiotulokkaiden ensimmäisen periodin lukujärjestys tehdään valmiiksi.
Periodi
Lukuvuosi on jaettu viiteen osaan, joita kutsutaan periodeiksi. Periodin pituus on keskimäärin 38 päivää. Jokaisessa periodissa vaihtuvat opiskelijalla opiskeltavat opintojaksot. Lukuvuodessa suoritetaan noin 60 opintopistettä eli keskimäärin 6 eri opintojaksoa periodissa.
Periodin päättöviikko
Jokainen periodi päättyy päättöviikkoon, jolloin opetus järjestetään poiketen tuntikaaviosta. Päättöviikolla on opetuksen lisäksi kokeita ja muuta opintojaksoihin liittyvää ohjelmaa, kuten esimerkiksi vierailuja.
Projektiviikko
Lukuvuonna 2024–25 toteutamme keväällä 4. ja 5. periodin välissä projektiviikon. Projektiviikko toteutetaan kaikissa Tampereen kaupungin lukioissa. Viikon aikana voit esimerkiksi opiskella 1–2 opintopisteen laajuiset opinnot, tutustua korkeakouluopintoihin tai työelämään. Projektiviikosta tiedotetaan tarkemmin syyslukukauden 2024 aikana.
Ryhmänohjaaja
Jokainen opiskelija kuuluu tiettyyn ohjausryhmään, jota vetää ryhmänohjaaja. Ohjausryhmä tapaa ryhmänohjaajan tunnilla. Ryhmänohjaajan tehtävänä on tukea ja seurata opiskelijan etenemistä lukio-opinnoissa sekä toimia yhteydenpitäjänä koulun ja huoltajien välillä.
Ryhmänohjaus
Tomilta teksti tähän
Tuntikaavio
Tuntikaavio määrää kussakin palkissa olevien opintojaksojen oppituntien viikoittaiset kellonajat.
Verkkotarjotin
Luokkamuotoisen opetuksen lisäksi voit valita opintoja Tampereen kaupungin verkkotarjottimelta. Verkkotarjotin löytyy Wilmasta. Kysy lisää omalta opinto-ohjaajaltasi.
Vilpin teko
Lunttaamisesta kiinni jäännistä opintojakson arvioinnin kannalta keskeisessä kokeessa ja laajojen kirjallisten tutkielmien arviointitilanteessa on seurauksena suullinen varoitus, opintojakson hylkääminen (merkintä K, keskeytetty) sekä asiasta tiedottaminen huoltajille ja opettajakunnalle. Lunttaustapausta selvittää aina rehtori asianomaisen aineenopettajan kanssa. Opiskelijalla on tässä yhteydessä oikeus tulla kuulluksi. Jos opiskelija jatkaa vilpintekoa, siirrytään lukiolain mukaisiin ankarampiin rangaistuksiin: kirjalliseen varoitukseen ja koulusta määräaikaiseen erottamiseen (Lukiolaki 41 §).
Pienempien kirjoitelmien ja testien yhteydessä lunttaamisesta kiinni jäämisessä sovelletaan edellä mainittua käytäntöä niin, että otetaan huomioon kohtuullisuus. Opintojakson hylkäämisen tilalla voi olla esim. arvosanan aleneminen.
Elämässä oman maineensa ja ihmisten välisen luottamuksen voi tuhota pienessä hetkessä, mutta niiden rakentamiseen voi mennä ihmisikä. Älä siis ota vilpintekijän leimaa otsaasi.