Hyppää sivuvalikkoon

Tietokoneet ja digitaalinen toimintaympäristö

Lukiolaisen digitaalinen toimintaympäristö

Digitaalinen opiskelijakortti 

Lukioiden opiskelijat saavat käyttöönsä digitaalisen opiskelijakortin. Opiskelijakortti toimii maksuttomalla Tuudo-sovelluksella. Opiskelijakorttia tarvitaan ruokailua varten ja sillä voi osoittaa oikeutensa myös Matkahuollon ja VR:n opiskelija-alennuksiin. Linkki Tuudo-sovelluksen latausohjeisiin on hyväksymiskirjeessä, jonka sait samalla kun sait tiedon opiskelupaikasta Clasussa.

 

Wilma   

Wilma on lukion virallinen tiedotuskanava. Jokaisen tulee siis seurata Wilman viestejä, tiedotteita ja muita merkintöjä koko lukuvuoden ajan. Opintotarjotin, opintojen arvosanat, opettajien pikaviestit, koulun tiedotteet ja opiskelijan poissaolot näkyvät Wilmassa. Opiskelija ja huoltajat viestivät opettajien kanssa Wilman kautta. Huoltaja merkitsee Wilmaan tiedon opiskelijan poissaolon syystä.  Huoltajien Wilma-tunnukset sulkeutuvat, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Opiskelija voi kuitenkin antaa Wilman lomakkeella huoltajilleen luvan jatkaa Wilman käyttöä täysi-ikäisyyden jälkeenkin.

Wilma-tunnus on henkilökohtainen. Myös huoltajan Wilma-tunnus on henkilökohtainen. Puhelimeen kannattaa ladata helppokäyttöinen Wilma-sovellus.   

 

Lukiolaisen läppäri (lainassa opiskelujen ajan) 

Lukiolaiset saavat ensimmäisinä koulupäivinä koulultaan käyttöönsä kannettavan tietokoneen, jota käytetään opiskeluun. Konelainan edellytys on, että huoltaja on kuitannut Wilmassa luvan luovuttaa lainakone huollettavalleen. Opiskelija kuittaa tietokoneen sekä langalliset kuulokkeet lainaan viivakoodillisella henkilökortilla. Kun lainakoneen tiedot on viety Wilmaan, opiskelija käy täyttämässä Wilmassa lomakkeen: ”tietokoneen lainauslomake – opiskelija”. Lainaksi saatu tietokone on tarkoitettu vain opiskelua varten ja muiden kuin opiskelussa tarvittavien ohjelmien lataaminen koneelle on kielletty. 

Opiskelijat saavat digitaaliset oppimateriaalit käyttöönsä oppiaineiden ensimmäisillä oppitunneilla periodien alussa. Opettajat ohjeistavat oppimateriaalien käyttöönottoon ja tarvittavien sovellusten latauksen tietokoneille.  

Lukiolaisen tulostusmahdollisuus 

Lukiolaiset voivat tulostaa koulullaan yhteen/kahteen tätä varten ohjeistettuun tulostimeen opiskelutöitään.

 

Abitti-järjestelmä ja Abitti-tikku 

Lukion oppitunneilla käytetään pääsääntöisesti digitaalisia oppikirjoja sekä -oppimisympäristöjä. Keskeinen osa lukio-opintoja on digitaalisen ylioppilastutkintojärjestelmän käytön harjoittelu Ylioppilastutkintolautakunnan Abitti-järjestelmässä. Monipuolinen opiskelu kartuttaa nuorille taitoja, joita tarvitaan jatko-opinnoissa ja työelämässä.  

Suurin osa lukion kokeista on digitaalisia. Näitä kokeita varten opiskelija tarvitsee tietokoneen lisäksi ns. Abitti-tikun. Koulu jakaa ensimmäisen lukuvuoden alussa opiskelijoille Abitti-tikut käyttöön. Opiskelijat huolehtivat tikuista ja päivittävät niitä lukionsa antaman ohjeistuksen mukaan. Abitti-tikku on henkilökohtainen ja sitä tarvitaan koko lukioaika.  

 

Toki-verkkokirjasto   

Toisen asteen verkkokirjaston digitaalisia aineistoja voi myös käyttää Wilma-tunnuksella. Etäkäyttölinkit on koottu e-aineistot-sivulle. Hyödynnä e-kirjoja, Helsingin Sanomien, Aamulehden, Iltalehden ja Kauppalehden arkistoja sekä mm. englannin, ranskan, venäjän, italian ja saksan sanakirjoja. Tokista löytyy myös hyviä linkkilistoja avoimiin verkkoaineistoihin.   

  

Ylioppilastutkintolautakunta 

Ylioppilastutkintolautakunnan hyväksymät ohjelmat ylioppilaskirjoituksiin löytyvät ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta, katso linkki sivuille alta.

 

Digitaaliset palvelut ja ohjelmistot 

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu tuottaa useita digitaalisia palveluja lukioille. Startti kannattaa tallentaa aloitussivuksi tai kirjanmerkiksi selaimiin. Sivustolta löydät käyttöopastusta ja vinkkejä digitaalisiin palveluihin liittyen. 

Wilmassa on pysyvä tiedote "Lukioiden digitaaliset palvelut", jossa on kerrottu vielä lisää digitaalisesta toimintaympäristöstä.

  

Tekijänoikeuksista

 

Lähteiden käyttö kirjallisissa töissä 

Opiskelija laatii lukiossa monenlaisia kirjallisia töitä: aineita, esseitä, kirjoitelmia, referaatteja, kirja- tai elokuva-arvosteluita, portfolioita, esitelmiä ja tutkielmia. Usein kirjallisia töitä tuotetaan lähdemateriaalia käyttäen, joskus taas tekstin tulee olla täysin oma tuotos. Opettajan tehtävänannosta selviää, miten tehtävä suoritetaan. Lähteiden käytöstä säädetään tekijänoikeuslaissa (Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404).  

   

Siteeraus eli suora lainaus  

Tekijänoikeuslain mukaan on luvallista lainata sanatarkasti tekstiä julkistetusta teoksesta. Siteeraus merkitään selvästi lainausmerkkeihin ja myös lähde mainitaan. Siteeraamiselle pitää olla hyvä peruste, ja sitaatin täytyy kuulua kiinteästi aiheeseen.  

   

Referointi 

Lähdeteosta käytetään useimmiten referoimalla sen ajatuksia eli alkuperäistä tekstiä tiivistetään ja selostetaan omin sanoin. Myös tällainen lähteen käyttö on osoitettava lukijalle lähdeviitemerkinnöin. Internet-lähteet ilmoitetaan samoin.  

   

Kuvamateriaalit  

Tekijänoikeuslaki säätelee myös kaikenlaisten kuvien käyttöä, esimerkiksi valokuvien, piirroksien, kaavakuvien tai vaikkapa taulukoiden käyttöä. Niiden lainaamisen ehdot on tarkistettava lähdeteoksesta tapauskohtaisesti.   

Helpoimmin lainattavissa ovat Creative Commons -lisenssillä merkityt materiaalit, joita voi käyttää lisenssin sisällön mukaan. 

   

Plagiointi  

Plagiointi tarkoittaa toisen ajatusten tai johtopäätösten käyttämistä omissa nimissään ilman, että lähdettä on mainittu, oli kyseessä sitten referointi tai suora lainaaminen. Tällainen teoksen käyttäminen on vilpillistä, lähteet on aina mainittava sovituilla tavoilla. Joko osittain tai kokonaan plagioitu työ hylätään. Plagioinnista on aina seurauksena myös kurinpidollisia toimia (esim. puhuttelu ja opintojakson keskeytyminen).  

   

Internet  

Samat tekijänoikeudelliset periaatteet koskevat myös Internet-lähteiden käyttöä. Internetistä ei ole luvallista lainata tai kopioida mitään ilman lähdetietojen ilmoittamista, joidenkin aineistojen käyttö voi olla kokonaan kiellettyä.  

Lähteet ja lisätietoa: Toikkanen, T. & Oksanen, V. 2011: Opettajan tekijänoikeusopas. Finn Lectura. Porvoo.   

  

Päivitetty 31.10.2024