Opiskeluhuolto Clasussa
Opiskeluterveydenhuolto
Opiskeluterveydenhuolto sisältää sekä terveyden- että sairaanhoidon palvelut. Niihin kuuluvat terveystarkastukset, mielenterveys- ja päihdeongelmien varhainen toteaminen ja hoito, seksuaaliterveyspalvelut (mm. maksuton raskaudenehkäisy), suun terveydenhuolto sekä opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden edistäminen.
Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat opiskelijalle vapaaehtoisia sekä pääosin maksuttomia. Maksullisia ovat ainoastaan sairaanhoidolliset lääkärikäynnit 18 vuotta täyttäneille lukuun ottamatta mielenterveyskäyntejä. 18 vuotta täyttäneiden peruuttamattomista ajoista peritään myös sakkomaksu 56,50 €.
Klassillisen lukion oman terveydenhoitajan vastaanotto sijaitsee Clasun tiloissa, Rongansiiven 1. kerroksessa. Lääkäripalvelut järjestetään ainakin osittain keskitetyssä toimipisteessä Tullinkulmassa, Hammareninkatu 5B, 3. kerros. Ajanvaraus lääkärin vastaanotolle tapahtuu aina terveydenhoitajan kautta. Myös hammashoidon palvelut kuuluvat opiskelijoille. Hammashoidon ajanvaraus ja neuvonta Clasun opiskelijoille numerosta 03 384 5300.
Terveydenhoitajan vastaanotto
Terveydenhoitaja Hilja Rautio on pääsääntöisesti koululla paikalla ma-pe n. klo 8–16 välillä. Walk in -neuvontaa lukuun ottamatta vastaanotto toimii ajanvarauksella. Ilman ajanvarausta toimiva Walk in -neuvonta on tiistaisin ja torstaisin klo 10–11. Tuolloin voi terveydenhoitajan luokse tulla esimerkiksi varaamaan aikoja tai saamaan nopeaa neuvontaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä.
Kaikille 1. vuoden opiskelijoille pyritään tekemään terveystarkastus ensimmäisen lukuvuoden aikana. Tästä saa tarkemmin tietoa Wilmassa.
Yhteydenotto opiskeluterveydenhuoltoon
- puhelimitse, p. 040 582 6604 (Hilja) ja 041 730 3391 (Oskari)
- Wilman kautta
- sähköisen asioinnin kautta. Tarkemmat ohjeet sähköiseen ajanvaraukseen tulevat Wilman kautta terveystarkastusvuorossa olevalle ryhmälle.
Kiireellinen hoito
Opiskeluterveydenhuollossa ei järjestetä päivystyksellistä sairaanhoitoa, joka tarkoittaa mm. äkillisen sairastumisen tai vamman välitöntä arviointia ja hoitoa. Jos tarvitaan terveysongelmaan hoitoa 1–3 päivän kuluessa, niin hakeudutaan päivystyspalveluihin. Tietoa Pirkanmaan hyvinvointialueen kiireellisestä hoidosta ja päivystyksestä Kiireellinen hoito ja päivystys
Kuraattori- ja psykologipalvelut
Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluilla tuetaan opiskelijoiden oppimista ja hyvinvointia. Palvelut ovat maksuttomia.
Opiskeluhuollon kuraattori auttaa opiskelijoita ihmissuhteiden, käyttäytymisen, tunne-elämän ja opiskelun haasteissa sekä tukee erilaisissa elämänmuutos- ja kriisitilanteissa. Tapaamisten aiheita voivat olla esimerkiksi opiskelun epäsäännöllisyys, päihteiden käyttö, kiusaaminen, pelaaminen, talouteen, ihmissuhteiden haasteisiin tai elämänhallintaan liittyvät kysymykset. Opiskelijan tuen tarvetta arvioidaan tarvittaessa muun tukiverkoston kanssa.
Opiskeluhuollon psykologi tukee opiskelijoita opiskelukyvyn ja tunne-elämän haasteissa. Psykologin tehtävät liittyvät esimerkiksi oppimisen, mielenterveyden sekä tunne-elämän haasteiden arvioimiseen ja näissä tukemiseen. Aiheita voivat olla esimerkiksi pelot, ahdistuneisuus, masentuneisuus, kriisit tai jaksaminen. Psykologin kartoitusten sekä tutkimusten tarvetta suunnitellaan yhdessä opiskelijan (ja huoltajien), opetushenkilöstön sekä terveydenhuollon ja opiskeluhuollon asiantuntijoiden kanssa.
Wilman opiskeluhuoltopalveluita koskevasta tiedotteesta saa ohjeet ajanvaraukseen.
Yhteisöllinen opiskeluhuolto
Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla tarkoitetaan toimintakulttuuria ja toimia, joilla koko oppilaitosyhteisössä edistetään opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteuttavat kaikki opiskeluhuollon toimijat. Yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä tehdään oppilaitoksen ja opiskelijoiden tarpeista lähtien ja ajankohtaisiin ilmiöihin vastaten. Esimerkkejä yhteisöllisestä työstä ovat erilaiset teemapäivät ja oppilaitoksen tapahtumat.