Hyppää sivuvalikkoon

Opintojen suunnittelu ja ohjaus

Opintojen suunnittelu ja ohjaus

 

Lukion suoritusaika ja opintojen eteneminen

Lukion voi suorittaa 2–4 vuodessa. Yleisin lukion suorittamisaika on kolme vuotta. Tällöin jokaisessa periodissa opiskellaan keskimäärin 6 opintojaksoa eli 12 opintopistettä. Päätoimiseksi katsottava opiskelu edellyttää vähintään kolmen opintojakson suorittamista joka periodissa ja vähintään 40 opintopisteen suorittamista lukuvuodessa. Opintojen loppuvaiheessa myös kahden YO-aineen kirjoittaminen lukukaudessa katsotaan päätoimiseksi opiskeluksi. Keväällä valmistuvan opinnot pitää olla suoritettuina huhtikuun loppuun mennessä ja jouluna valmistuvan lokakuun loppuun mennessä. 

 

Opintopistesuositus/lukuvuosi Tampereen klassillisessa lukiossa

Opiskeluaika           Lukiovuosi        Lukiovuosi      Lukiovuosi

3 vuotta                     58 - 62           58 - 62           58 - 62

3,5 vuotta                  48 - 50           48 - 50           48 - 50

4 vuotta                     40 - 44           40 - 44           40 - 44          

 

Lukion oppimäärä 

Lukion oppimäärän saavuttamiseksi on opiskelijan suoritettava vähintään 150 opintopistettä. Kyseinen pistemäärä sisältää kaikki pakolliset opinnot (94 op tai 102 op matematiikan tasosta riippuen) ja vähintään 20 opintopistettä valtakunnallisia valinnaisia opintoja.  Suoritettujen opintojaksojen arvioinnissa ei saa olla liikaa hylättyjä (4) arvosanoja.  Koulukohtaisista opinnoista voidaan lukea mukaan lukion oppimäärään vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat opintojaksot.

Opiskelijan opiskelemia valtakunnallisia pakollisia ja valinnaisia opintoja, joista voi olla hylättyjä opintoja enintään:

2-5 opintopistettä 0 opintopistettä

6 - 11 opintopistettä 2 opintopistettä

12 - 17 opintopistettä 4 opintopistettä

18 opintopistettä tai enemmän 6 opintopistettä

 

Lukion oppimäärän suoritus ja lukion päättötodistus

Lukion koko oppimäärän suorittaneelle opiskelijalle annetaan päättötodistus. Päättötodistuksen opinnoissa ovat mukana kaikki opiskelijan arvioidut opintojaksot. Opiskelijan on mahdollisuus poistaa valtakunnallisesta valinnaisesta opintojaksosta saatu hylätty (4) arvosana kokonaan. Hylätyn arvosanan lisäksi poistuvat myös ko. suorituksen opintopisteet. Poisto tehdään vain opiskelijan pyynnöstä. Poiston tekee yleensä opinto-ohjaaja ja joissakin tapauksissa myös lukiosihteeri.  Ylioppilastodistuksen saanti edellyttää lukion oppimäärän suorittamista.

 

Lukion opintojaksot

Lukion oppiaineet on jaettu opintojaksoihin. Eri oppiaineissa on tarjolla eri määrä opintojaksoja, jotka ovat joko valtakunnallisia pakollisia, valtakunnallisia valinnaisia tai koulukohtaisia valinnaisia opintojaksoja. Pakolliset opintojaksot on jokaisen suoritettava ennen lukiosta valmistumista (poikkeuksena luonnontiedelinjan huojennusmahdollisuus). Valtakunnallisia valinnaisia ja koulukohtaisia valinnaisia opintojaksoja voi valita oman mielenkiinnon mukaan. Pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot kuuluvat ylioppilastutkinnossa hallittavaan oppimäärään.

 

Opiskelusuunnitelma ja lukujärjestys

Opiskelija laatii alustavan opiskelusuunnitelman koko lukioajalle 1. vuoden aikana. Opiskelusuunnitelmaa täydennetään ja muokataan opintojen kuluessa. Suunnitelma laaditaan Wilman opintojaksosuunnitelmalomakkeelle. Opinto-ohjaajat auttavat suunnitelman tekemisessä. Opiskelusuunnitelma tarkistetaan aina opinto-ohjaajan kanssa, jos opintoaikaa pidennetään (suunniteltu kesto 3½ - 4 vuotta), nopeutetaan (suunniteltu valmistuminen alle kolmessa vuodessa) tai siihen tehdään suuria muutoksia.

Luokattomassa lukiossa opiskelijaa ja hänen opiskeluaan ei ole sidottu lukio-opintojen ajaksi mihinkään kiinteään opiskelijaryhmään. Opiskelija suunnittelee oman lukujärjestyksensä ja valitsee opintojakson ryhmistä sen, mikä hänen lukujärjestykseensä sopii. Tämä mahdollistaa laajan valinnaisuuden lisäksi myös opintojen ajallisen varioinnin. 1. vuosikurssin opiskelijalle on tehty valmiiksi 1. periodin lukujärjestys (LU-linjalaiselle 1. ja 2. periodin lukujärjestys). Tämän lisäksi 1. vuosikurssin opiskelijalle on valittu valmiiksi RUB1+2, ENA1+2 sekä ÄI1+2+3 opintojaksot. 

Lukuvuoden aikana tarjottimeen voidaan joutua tekemään muutoksia, jolloin on mahdollista, että opiskelijan lukujärjestys muuttuu. Muutoksista tiedotetaan erikseen Wilmassa. 

Opintojen ohjaus

Opinto-ohjaaja ohjaa ja auttaa opiskelijaa mm. opintojaksovalintojen tekemisessä, henkilökohtaisen lukujärjestyksen muokkaamisessa, sekä on opiskelijan tukena tämän ylioppilaskirjoitus-, jatko-opinto- ja urasuunnittelussa. Opinto-ohjauksen tavoitteena on tukea opiskelijaa lukio-opintojen eri vaiheissa, sekä kehittää opiskelijan valmiuksia tehdä koulutusta ja elämänuraa koskevia valintoja. 

Lukio-opintojen alkuvaiheessa ohjauksen painopiste on ohjata opiskelijaa lukion eri käytänteiden ja toimintakulttuurin tuntemiseen, lukio-opinnoissa vaadittavien taitojen harjaannuttamiseen ja lukio-opiskelijaksi kasvamiseen. Opintojen edetessä ohjauksessa korostuu lukio-opintojen suunnitelmallinen eteenpäin vieminen ja ylioppilastutkintoon valmistautuminen. Opintojen loppuvaiheessa keskitytään lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkinnon vaatimien suoritusten saamiseen sekä tutustutaan lukion jälkeisiin jatko-opintomahdollisuuksiin. 

Tampereen klassillisen lukion opinto-ohjaajat antavat luokka- ja henkilökohtaista ohjausta, pitävät tiedotustunteja ja tekevät monialaista yhteistyötä opiskelijan hyvinvoinnin tukemiseksi sekä vastaavat opinto-ohjauksen kokonaissuunnittelusta koulussa.

 

Päivitetty 18.10.2024