Usein kysyttyä Tampereen seudun työllisyysalueesta
Mikä on Tampereen seudun työllisyysalue?
Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirtyvät työllisyysalueille 1.1.2025 alkaen ja valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan. Suomeen muodostuu 45 työllisyysaluetta. Pirkanmaalle syntyy kaksi työllisyysaluetta, Läntisen Pirkanmaan työllisyysalue ja Tampereen seudun työllisyysalue. Mänttä-Vilppula siirtyy Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueelle.
Tampereen seudun työllisyysalueeseen kuuluvat Akaan, Juupajoen, Kangasalan, Kuhmoisten, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Ruoveden, Tampereen, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain sekä Ylöjärven kunnat. Työllisyysalueen vastuukunta on Tampere.
Mitä hyötyä työllisyysalueiden perustamisesta on asiakkaille?
Uudistuksen tarkoituksena on tuoda työ-ja elinkeinopalvelut lähemmäksi kuntalaisia ja yrityksiä. Tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa työntekijöiden työllistymistä ja auttaa yrityksiä löytämään työntekijöitä. Asiakkaiden ei tarvitse huolehtia palvelujen jatkuvuudesta uudistuksen aikana. Uudistuksessa huomioidaan myös, että palvelut ovat saatavissa yhdenvertaisesti kaikille.
Kaikki työllisyysalueen työnhakija- ja yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen omasta kunnastaan vuoden 2025 alusta lähtien. Työllisyyspalveluista tulee osa jokaisen kunnan peruspalveluja, samaan tapaan kuin esimerkiksi sivistyspalvelut tai yhdyskuntarakentamiseen liittyvät palvelut.
Työllisyysalueella asiakas asioi omassa kotikunnassaan ja saa henkilökohtaista palvelua OMA-valmentajalta. Työnhakijoiden työllistymismahdollisuudet paranevat, koska kunnat toimivat lähellä työelämäyhteyksiä, yrityksiä, yhdistyksiä ja elinkeinopalveluja ja pystyvät tehokkaasti turvaamaan osaavan työvoiman saatavuutta alueen yritysten ja elinkeinoelämän tarpeisiin. Uusia palveluja kehitetään yhteistyössä työllisyyspalvelujen, koulutusorganisaatioiden, elinkeino- ja yrityspalvelujen, sote-palvelujen, yksityisten toimijoiden, yhdistysten, säätiöiden sekä valtion kanssa. Uusilla palveluilla voidaan paremmin huomioida työnhakija-asiakkaiden monialaiset ja yksilölliset palvelutarpeet.
Mitä minun pitää tehdä, jos olen TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakkaana?
Jos olet jo ilmoittautunut työnhakijaksi, asiakkuutesi jatkuu normaalisti. Sinun ei tarvitse ilmoittautua uudestaan työnhakijaksi.
Jos olet aiemmin sopinut työnhakuun liittyvistä tapaamisista, palveluista tai tehtävistä, muista hoitaa ne sovitusti määräajassa. Näin työttömyysturvaasi ei tule katkoksia. Ilmoita kaikista muutoksista tilanteessasi Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa (Oma asiointi 10.10.2024 saakka), esimerkiksi jos aloitat työt, opinnot tai yhteystietosi muuttuvat. Jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä kotikuntasi työllisyyspalveluihin puhelimitse tai jättää yhteydenottopyynnön Työmarkkinatorin Asiointi-palvelun kautta. Voit saada myös yleistä neuvontaa soittamalla valtakunnalliseen henkilöasiakkaiden puhelinpalveluun numerossa 029 502 5500 (ma–pe klo 9.00–16.15).
Miten ilmoittaudun työttömäksi työnhakijaksi?
Jos jäät työttömäksi, kirjaudu Työmarkkinatorin Asiointi-palveluun ja ilmoittaudu työnhakijaksi. Työmarkkinatorilla voit luoda työnhakuprofiilin ja etsiä avoimia työpaikkoja. Työmarkkinatorilta löydät myös kattavasti ohjeita asiointia varten sekä työelämään liittyvää tietoa ja palveluja. Voit etsiä työpaikkoja oman tai muiden kuntien aluesivuilta. Jos tarvitset työllisyyspalveluja ensimmäistä kertaa, voit aina kääntyä oman kuntasi puoleen. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, ilmoittaudu työnhakijaksi paperilomakkeella.
Muiden kuin EU/ETA -alueen kansalaisten työnhaun aloittaminen
Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa työnhaun voivat käynnistää vain Suomen ja EU/ETA-maiden kansalaiset. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, ilmoittaudu työnhakijaksi paperilomakkeella. Jos et ole EU/ETA alueen tai Sveitsin kansalainen, käynnistä työnhaku henkilökohtaisesti Pirkanmaan TE-toimistossa Tampereella tai ota yhteyttä valtakunnalliseen yleiseen henkilöasiakkaan neuvontapalveluun.
Olen maahanmuuttaja. Mistä saan apua työnhakuun?
Tampereen seudun työllisyysalueella kotoutumisajalla olevien maahan muuttaneiden palveluista vastaa Tampereen kansainvälisen osaamisen palvelut. Saat apua työllistymiseen liittyvissä asioissa Kansainvälisestä osaamiskeskuksesta. Osaamiskeskuksen puhelinnumero on 041 730 1407 ja sähköpostiosoite [email protected].
Kotoutumisajan päättymisen jälkeen maahan muuttaneiden asiointi tapahtuu omassa kotikunnassa.
Myös Monikielinen neuvonta Mainio palvelee kaikkia Tampereen seudun työllisyysalueella asuvia maahanmuuttajia erilaisissa arjen asioissa. Mainion sähköpostiosoite: [email protected].