Kun on hätä - suuri vessakeskustelu Tampereella marraskuussa

Millainen on täydellinen julkinen vessa, jossa on otettu huomioon kaikkien WC:n käyttäjien tarpeet ja toiveet? Tätä pohditaan Tampereella kaikille avoimessa seminaarissa torstaina 30.11.2023 klo 14-17.30 pääkirjasto Metsossa.

Tilaisuuteen voi osallistua joko paikan päällä pääkirjasto Metsossa tai etäyhteydellä. Tilaisuus tallennetaan, ja se tulee nähtäväksi myöhemmin. Tilaisuuteen osallistuminen edellyttää ilmoittautumista: ilmoittaudu mukaan viimeistään 20.11.2023. Ilmoittautumislinkki on tämän tekstin lopussa.

Tule mukaan keskustelemaan, millainen julkinen WC palvelisi mahdollisimman hyvin kaikkia käyttäjiään Tampereella. Ilmoittautumisen yhteydessä voit esittää kysymyksiä, joihin suuressa vessakeskustelussa etsitään vastauksia.

Keskustelun päätteeksi selviää myös, missä osallistujien mielestä on Tampereen esteettömin ja tiedostavin julkinen vessa.

Millainen on turvallinen yhteinen WC?

Hyvän julkisen WC:n suunnittelussa tulee huomioida, että olemme kaikki erilaisia. Esimerkiksi liikkumisen haasteet, näkö- ja kuulovamma, avanteen tai erilaisten apuvälineiden käyttö on otettava huomioon, kun julkisia WC-tiloja otetaan käyttöön. Miten lastenhoitotila sijoitetaan niin, että kaikki WC:n käyttäjät otetaan huomioon?

Keskustelussa pohditaan myös, miten esimerkiksi sukupuolen moninaisuus vaikuttaa WC-palvelujen järjestämiseen, jotta kaikki voisivat asioida julkisissa WC-tiloissa helposti ja luontevasti. Sopiiko yleinen vessa kaikille kulttuuri- ja perinnetaustasta riippumatta? Millainen on turvallinen yhteinen vessa ilman pelkoa asiattomasta käytöksestä, kuten häirinnästä tai salakuvaamisesta? 

Tilaisuudessa puhutaan myös julkisten vessojen siisteydestä ja sen merkityksestä. Tehoaako siitä annettu ohjeistus? Miten WC:n käyttäjä itse edistää tilojen siisteyttä?

Seminaarin alustava ohjelma (muutokset mahdollisia):

  • Kahvi
  • Turvallisemman tilan periaatteet: Mikko Ala-Kapee 
  • Vessahäpeän moniperusteinen merkitys: Suomen Akatemian tutkijatohtori Anna Rajala
  • Julkisen vessan esteettömyys minimivelvoitteiden ja ihanteiden kautta
  • Kuulo- ja näkövammaiset ja vessojen esteettömyys – mitä tulee huomioida: Milla Lindh, Tampereen kaupungin esteettömyystyöryhmä, järjestöohjaaja Suomen Kuurosokeat ry
  • Muita asiantuntijoita mm. eri apuvälineitä käyttävien ja muutoin toimintaesteellisten, kuten avannetta ja vessapassia käyttävien henkilöiden näkökulmista
  • Sukupuolen moninaisuus: muunsukupuolisten (ei-binääristen) henkilöiden sujuva pääsy vessaan
  • Kulttuurisensitiivisyys: sopiiko yleinen vessa kaikille kulttuuri- ja perinnetaustasta huolimatta?
  • Turvallinen vessa ilman pelkoa asiattomasta käytöksestä, kuten häirinnästä tai salakuvaamisesta?
  • Tulevaisuuden vessa kestävän kehityksen näkökulmasta: kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri
  • Puhtaus kunniaan: tehoaako ohjeistus? Kuka siivoaa sinun jälkesi?

Puuttuuko seminaarista mielestäsi jokin näkökulma? Kerro meille oma kysymyksesi ilmoittautumisen yhteydessä.

Tilaisuuden lopuksi julistetaan Tampereen esteettömin ja tiedostavin julkinen vessa ilmoittautumisten yhteydessä tulleiden vinkkien pohjalta.

Seminaarin juontavat Milla Ilonen, Tampereen kaupungin vammaisneuvoston varapuheenjohtaja ja järjestöasiantuntija (Sisä-Suomi), Invalidiliitto ry sekä Maija Borén, koulutussuunnittelija, Opintokeskus Kansalaisfoorumi (Tampere).

Seminaarin järjestävät Tampereen kaupungin vammaisneuvosto, esteettömyystyöryhmä, yhteistyökumppanit sekä Tampereen kaupungin sivistyspalvelut osana tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutusta.

Lisätietoja

Mikko Ala-Kapee
Yhdenvertaisuuskoordinaattori
Puhelin:
040 515 6166
Jaa sosiaalisessa mediassa