Työväenopisto julkaisee omat turvallisemman tilan periaatteensa – kommentoi luonnosta 15.11. mennessä
Tampereen seudun työväenopisto on sitoutunut luomaan oppimisympäristön, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi. Turvallisemman tilan periaatteet ovat yhdessä luotuja ohjeita siitä, miten jokainen tilassa asioiva, työskentevä tai tapahtumaan osallistuva tuntisi olonsa tervetulleeksi ja hyväksytyksi omana itsenään.
– Tarve turvallisemman tilan periaatteiden luomiselle on herännyt sekä yleisessä keskustelussa että palautteessa, jota saimme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmamme teossa, apulaisrehtori Anne Partanen kertoo.
Yhdessä määritellyillä ja julkaistuilla periaatteilla on merkitystä erityisesti niille vähemmistöryhmille, jotka ovat kokeneet syrjintää ja pelkäävät tulevansa uudelleen kohdelluksi epäasiallisesti.
Työväenopiston periaatteet on luotu Tampereen kaupungin turvallisemman tilan periaatteiden pohjalta, ja niihin on haettu sanavalintoja ja esimerkkejä opiston arjesta. Alkuvaiheessa periaatteet ovat saatavilla suomeksi ja englanniksi.
Työväenopisto toivoo palautetta turvallisemman tilan periaatteista 15.11.2024 mennessä. Palautetta voi antaa niin sanavalinnoista kuin sisällöstä. Haluaisitko sanoa jotakin toisin? Puuttuuko periaatteista jotakin?
Turvallisemman tilan periaatteisiin tulee näkyviin myös työväenopiston häirintäyhteyshenkilön tiedot ja mahdollisuus ottaa yhteyttä myös nimettömästi. Periaatteet julkaistaan opiston kotisivuilla, ja lisäksi ne tulevat näkyviin julisteina opiston omiin tiloihin ja ovat myös muualla opettavien opettajien käytössä.
Tampereen seudun työväenopiston turvallisemman tilan periaatteet
Meistä jokainen on omanlainen. Meidän ominaisuuksiamme ovat ikä, etninen alkuperä, kansalaisuus, kieli ja kulttuuri, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen näkemys, perhemuoto, sukupuoli-identiteetti, seksuaalinen suuntautuminen, terveydentila, vammaisuus, sosiaalinen asema, taloudellinen asema ja muut yksilölliset tekijät muun muassa kehon koko tai neurokirjoon kuuluminen.
Työväenopistossa jokainen voi olla turvallisesti oma itsensä ja tuntea olonsa tervetulleeksi.
- Olemme kohteliaita ja huomaavaisia kaikkia kohtaan. Arvostamme myös itseämme.
- Kunnioitamme toistemme itsemäärittelyä ja yksityisyyttä. Emme oleta. Kunnioitamme sitä, mitä henkilö jakaa itsestään, sillä jokainen kertoo sen verran itsestään kuin haluaa.
- Annamme muille tilaa ja työrauhan. Emme moiti toisten töitä, teoksia tai osaamista emmekä tee oletuksia niistä.
- Emme häiritse muita esimerkiksi metelöimällä, koskettamalla tai tulemalla liian lähelle ilman lupaa. Jokainen päättää ja asettaa omat rajansa.
- Kiinnitämme huomiota sanavalintoihimme. Emme käytä loukkaavaa kieltä.
- Kuuntelemme ja kannustamme. Voimme olla rakentavasti myös eri mieltä. Kunnioitamme muita ja heidän arvojaan.
- Voimme erehtyä ja kysyä, sillä emme oleta kaikkien tietävän samoja asioita. Iloitsemme yhdessä onnistumisista.
- Puutumme epäkunnioittavaan käytökseen.
- Pidämme ilmapiirin ja tilat yhteisvastuullisesti kunnossa.
Työväenopisto lisää turvallisemman tilan periaatteisiin myös häirintäyhteyshenkilön tiedot ja mahdollisuuden antaa palautetta nimettömästi.
Anne Partanen
Lisätietoja Tampereen seudun työväenopiston yhdenvertaisuustyöstä ApulaisrehtoriSähköpostiosoite on muotoa [email protected].