Hyvää työtä!

Ajan hermolla! Kirjoituksia työstä, osaamisesta ja yrittäjyydestä.

Kirjoittaja: Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiantuntijat

Monimuotoisuus ja hyvä työnopastus: Avain työvoimapulaan ja kasvavaan kilpailukykyyn

Työvoimapula ja rekrytoinnin haasteet ovat yleisiä, mutta monimuotoisuuden hyödyntäminen ja hyvä työnopastus voivat tarjota ratkaisuja. Monimuotoisuus tuo kilpailuetua ja parantaa työyhteisön ilmapiiriä. Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) työnopastajakoulutus auttaa yrityksiä hyödyntämään monimuotoisuutta ja vastaamaan työvoimapulaan.

Työvoimapula ja rekrytoinnin haasteet ovat yhä useammalle yritykselle arkipäivää. Osaavia työntekijöitä ei tunnu löytyvän, ja samaan aikaan kilpailu parhaista tekijöistä kovenee. Ratkaisun avaimet voivat kuitenkin löytyä lähempää kuin uskotkaan: monimuotoisuuden hyödyntämisestä ja organisaation vastaanottokyvyn vahvistamisesta.

Kun yrityksesi pystyy houkuttelemaan ja integroimaan monipuolisen osaajajoukon, työvoimapula muuttuu mahdollisuudeksi. Mutta miten tämä tehdään? Vastaus on tehokkaassa työnopastuksessa ja perehdytyksessä, jossa huomioidaan sekä uusi työntekijä että vastaanottava organisaatio.

Monimuotoisuus on kilpailuetu

Monimuotoisuus ei ole vain trendisana, vaan konkreettinen kilpailuetu. Yritykset, jotka ymmärtävät hyödyntää eri ikäisten, kulttuuritaustoiltaan erilaisten, osatyökykyisten ja esimerkiksi neuroepätyypillisten ihmisten potentiaalia avaavat ovensa osaajille, joita perinteiset rekrytointikanavat ja -menetelmät eivät tavoita. Tämä ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Työpaikan ja työyhteisön on oltava valmis vastaanottamaan monimuotoisen työvoiman tarjoamat mahdollisuudet. Siinä tehokas työnopastus ja räätälöity perehdytys ovat ratkaisevia tekijöitä.

– Suomen Yrittäjien tuoreen yrittäjägallupin mukaan jo puolet yrityksistä, jotka työllistävät 10 tai useampia henkilöitä, on palkannut maahanmuuttajan. Yrityksistä, jotka työllistävät 5–9 henkilöä, kolmannes on palkannut maahanmuuttajan. Tutkimusten mukaan yrityksen kyky palvella erilaisia asiakkaita on selvästi vahvistunut maahanmuuttajan palkkauksen seurauksena. Myös työyhteisön ilmapiiri on parantunut, samoin henkilökunnan kyky kehittää uusia ratkaisuja sekä yrityksen kyky löytää tarvitsemansa osaajat, toteaa Suomen Yrittäjien johtaja ja työnopastajavalmennuksen suojelija Harri Jaskari.

Vastaanottokyky ratkaisee onnistumisen

Yrityksen kyky integroida uusia työntekijöitä myös perinteisten rekrytointiprosessien ulkopuolelta, vaikuttaa suoraan niiden menestykseen. Hyvä työnopastus auttaa tasoittamaan tietä ja varmistaa, että jokainen työntekijä tuntee olevansa tervetullut ja valmis onnistumaan. Se poistaa esteitä ja vahvistaa yrityksen ja sen työyhteisön joustavuutta muutosten keskellä. Tämä vastaanottokyky on erityisen tärkeää nyt, kun työmarkkinat ovat ennennäkemättömän haastavat.

Monimuotoisuuden rakentaminen työpaikalla

Monimuotoisuuden hyödyntäminen ei pääty rekrytointiin – se vasta alkaa siitä. Organisaation on selvitettävä, miten se voi tukea erilaisia työntekijöitä, mitä työyhteisössä ja sen toimintatavoissa pitää kehittää, ja miten luoda inklusiivinen työympäristö, jossa otetaan huomioon uudet rekrytointitavat.

Työnopastus toimii tässä kriittisenä siltana. Hyvin suunniteltu perehdytys tarjoaa jokaiselle uudelle työntekijälle, taustasta riippumatta, tasavertaiset mahdollisuudet kasvaa ja menestyä sekä tulla osaksi työyhteisöä. Samalla se lisää pitovoimaa eli vähentää vaihtuvuutta ja vahvistaa yrityksen sisäistä yhteenkuuluvuutta.

Työnantajamielikuva ja vastuullisuus – kestävää veto- ja pitovoimaa

Hyvin suunniteltu työnopastus ja monimuotoisuuden arvostaminen eivät ainoastaan vahvista vastuullisen yrityksen sisäistä toimintaa, vaan ne heijastuvat ulospäin ja parantavat työnantajamielikuvaa. Yritykset, jotka panostavat inklusiivisuuteen eli huomioivat kaikki ja tarjoavat tasavertaisia mahdollisuuksia erilaisille työntekijöilleen, nähdään vastuullisina ja nykyaikaisina toimijoina.

Tämä lisää yrityksen houkuttelevuutta paitsi potentiaalisten työntekijöiden, myös yhteistyökumppanien, ympäröivän yhteisön ja asiakkaiden silmissä. Hyvä työnantajamielikuva ei ole vain maineen kohottamista, vaan strateginen kilpailuetu, joka tukee liiketoiminnan kasvua ja jatkuvuutta muuttuvassa maailmassa.

Koulutus, joka tarjoaa ratkaisuja työvoimapulaan

Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa on tammikuussa 2025 avoinna haku yrityksille suunnattuun maksuttomaan työnopastajan koulutukseen, joka antaa yrityksille käytännön työkaluja:

  • monimuotoisuuden hyödyntämiseen rekrytoinnissa ja työyhteisössä
  • vastaanottokyvyn kehittämiseen, jotta työyhteisö voi kasvaa ja kukoistaa
  • uusien työntekijöiden tehokkaaseen ja sitouttavaan perehdytykseen
  • vaikuttavaan työnopastukseen, joka rakentaa pitkän aikavälin menestystä.
     

Koulutuksessa käsitellään muun muassa oppimista ja motivointia, turvallisen ja monimuotoisen työyhteisön luomista sekä vuorovaikutustaitoja. Koulutus sopii erityisesti yrittäjille sekä pienille yrityksille, joissa osaajapula ja rekrytoinnin haasteet tuntuvat voimakkaimmin.

Aloita nyt ja vie yrityksesi uudelle tasolle

On helppoa ajatella, ettei ole aikaa pysähtyä ja kehittää toimintaa. Mutta todellisuudessa juuri nyt on paras hetki investoida yrityksesi tulevaisuuteen. Hyvä työnopastus ei ole vain tehokkuuden lisäämistä – se on mahdollisuus kasvaa, uudistua ja varmistaa, että yrityksesi houkuttelee ja pitää kiinni parhaista osaajista.

Ilmoittaudu mukaan maksuttomaan työnopastajakoulutukseen ja varmista, että yrityksesi on valmis hyödyntämään monimuotoisuuden mahdollisuudet! Haku päättyy 28.1.2025.

Kirjoittaja toimii erityisasiantuntijana Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen yrityspalveluissa. 

Teksti: Petri Pekkola
Kuvat: Pexels
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti