Hyvää työtä!

Ajan hermolla! Kirjoituksia työstä, osaamisesta ja yrittäjyydestä.

Kirjoittaja: Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiantuntijat

Oppivelvollisuustiimi auttaa nuorta koulutuksen alkupoluissa

Oppivelvollisuustiimi auttaa alle 18-vuotiaita nuoria, joiden opinnot ovat vaarassa keskeytyä. Se tarjoaa yksilöohjausta ja tukea opintojen jatkamiseen, mukaan lukien vaihtoehtojen selvittämisen ja tulevaisuuden suunnittelun.
Kolme naista seisoo rinnakkain katse kohti kuvaajaa.
Kuvassa vasemmalta Minna Nieminen, Leena Tuomainen ja Pia Pirttijoki

Oppivelvollisuus kuulostaa sanana kovin jykevältä eikä kovinkaan houkuttelevalta, ja samaa sanovat myös asiaa hoitavat pedagoginen asiantuntija Leena Tuomainen ja koordinaattori Minna Nieminen. Hymyilevä kaksikko ei kuitenkaan vaikuta lainkaan viralliselta.

– Meihin otetaan yhteyttä silloin, kun alle 18-vuotiaan nuoren opinnot ovat syystä tai toisesta jäämässä kesken. Suurin osa meidän asiakkaistamme tulee ammattilaisten asiakasohjauksina Tampereen ammattioppilaitoksista, mutta toki muualtakin, esimerkiksi Ohjaamosta on tullut yhteydenottoja, kun nuorella on ollut vaarana opintojen keskeyttäminen. Esimerkiksi opot voivat ottaa jo ennakoivasti yhteyttä oppivelvollisuustiimiin, jos opiskelijalla on ongelmia opinnoissa tai hän on vaarassa jäädä ilman opiskelupaikkaa, sanoo Minna Nieminen.


Nuoren oppivelvollisuus jatkuu 18-vuotiaaksi


Oppivelvollisuus muuttui Suomessa vuonna 2021 ja se tarkoittaa sitä, että peruskoulun päättävillä on velvollisuus hakeutua joko toisen asteen tai nivelvaiheen koulutukseen. Tavoitteena on, että jokainen nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon. Oppivelvollisuus jatkuu siihen asti, kunnes opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun hän ennen tätä suorittaa toisen asteen tutkinnon.

Joskus opinnot eivät kuitenkaan suju odotetusti, ja silloin opiskelija voidaan erottaa oppilaitoksesta.

– Kun opiskelut eivät ole edenneet, suorituksia ei tule tai poissaoloja on paljon, niin oppilaitoksessa järjestetään virallinen tilaisuus eli kuuleminen, jossa opiskelijalle kerrotaan erottamisesta. Tässä ovat paikalla opiskelija, hänen huoltajansa ja oppilaitoksen edustajat ja sinne kutsutaan myös meidät. Toki tätä ennen oppilaitoksessa on tehty paljon asioita ja mietitty nuoren kanssa yhdessä, miten opinnoissa voitaisiin jatkaa. On sinnitelty pitkään eri asioiden kanssa, kertoo Leena Tuomainen.

Kun kuuleminen on tapahtunut, oppivelvollisuustiimin työntekijät ovat nuoreen yhteydessä ja sovitaan tapaaminen, jossa kohdataan nuori.

–Yksilöohjauksissa selvitetään tilannetta. Mukaan tapaamisiin voi tulla huoltaja tai vaikka työntekijä, joka auttaa nuorta tilanteessa. Keskinäinen luottamus on tärkeää ja tapaamisissa pyritään selvittämään, miten tilanteessa jatketaan. Monesti asia ratkeaa nopeasti, jo ensimmäisellä kerralla, joskus käyntejä vaaditaan useampia. Tarvittaessa oppivelvollisuustiimin työntekijä voi seurata tutun nuoren tilannetta pidempäänkin ja järjestää tsekkauspalaverin, jossa katsotaan tilannetta, sanoo Minna.

Tiimiin kuuluu myös oppilaanohjaaja Pia Pirttijoki, joka selvittelee laajemmin eri ikäryhmien tilanteita. Hän muun muassa seuraa ulkomaille muuttajia ja muualta Suomeen muuttavia.  Pia seuraa ilman opiskelupaikkaa olevien tilannetta ja varmistaa, että heillä on opiskelupaikka. Ja on tietysti mahdollista, että oppivelvollisuus keskeytetään luvalla, esimerkiksi sairauden vuoksi.

– Otamme nuoren vastaan omana itsenään, ja yleensä tilanteet menevät jouhevasti. Meitä ei kannata pelätä, vaikka nimi onkin virallinen. Meillä tehdään nuoren tulevaisuuden suunnittelua ja mietitään alkupolkuja elämään ja koulutukseen. Asiat kyllä hoituvat, rohkaisevat Leena ja Minna.


Jos et saanut opiskelupaikkaa – Oppivelvollisuustiimin vinkit

  • Jos et saanut opiskelupaikkaa, tarkista varasijat. Älä huolestu, vaikka olisit varasijalla – tilanne voi muuttua, koska opiskelupaikkoja vapautuu myöhemminkin.
  • Muista, että oppilaitos voi myös ottaa sinuun yhteyttä. Ole siis valppaana ja vastaa puhelimeen sekä seuraa sähköpostiasi!
  • Älä stressaa liikaa. Koulu alkaa vasta syksyllä, ja monia asioita ehtii tapahtua ennen sitä.
  • Mieti vaihtoehtoisia reittejä, joilla voit päästä haluamallesi alalle. Uudelleen harkitsemalla koulutuspolkua voit löytää monia eri vaihtoehtoja. Esimerkiksi Tuva-reitti voi olla hyvä – siellä pääsee tutustumaan opiskeluun ja eri ammatteihin. Pidä siis mieli avoimena!
  • Ammattioppilaitoksia löytyy myös lähikunnista, tämäkin voi olla mahdollisuus. 
  • Seuraa Opintopolkua ja muista ottaa opiskelupaikka vastaan. Tarkista myös päivämäärät, jolloin eri asiat pitää hoitaa.

Jos sinulla on kysyttävää aiheesta, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla: [email protected]

Teksti: Taru Halme
Kuvat: Taru Halme
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti