Hyvää työtä!

Ajan hermolla! Kirjoituksia työstä, osaamisesta ja yrittäjyydestä.

Kirjoittaja: Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiantuntijat

Työvoimakoulutuksesta varmuutta vastavalmistuneelle

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen viestintäasiantuntija Saara Kallio avaa blogitekstissään sitä, miten työvoimakoulutus voi vahvistaa alavalintaa, ja mitä merkitystä on uteliaisuudella ja ennakkoluulottomuudella työelämän kannalta.
Saara Kallio seisoo auringonpaisteessa tuomipuun alla. Taustalla on harmaa kiviseinä.
Saara Kallio on aina pitänyt kielestä ja kirjoittamisesta.

Yleissivistäviä opintoja kahmimassa

Kun valmistuin ylioppilaaksi, hain ja pääsin Turun yliopistoon opiskelemaan klassillisia kieliä ja antiikin kulttuuria. Olen nuoresta asti ollut kiinnostunut erityisesti antiikin historiasta. Koska olen aina pitänyt kielestä ja kirjoittamisesta, ajattelin, että ryhdyn isona toimittajaksi. Toimittajilta vaaditaan laajaa yleissivistystä ja arvelin, että humanistiset opinnot antaisivat kyseiseen työhön hyvät valmiudet. Kahmin itselleni kursseja ja sivuaineita ennakkoluulottomasti.

Jossain vaiheessa yliopisto-opintojani kulttuurihistoria alkoi tuntua sopivammalta vaihtoehdolta ja vaihdoin pääainetta. Valmistuttuani maisteriksi lähdin puoleksi vuodeksi Ateenaan töihin. Sain vastavalmistuneille korkeakoulutetuille suunnatun työharjoittelupaikan Suomen Ateenan-instituutista, joka on kulttuuri- ja tiedeinstituutti. Vieraassa maassa asuminen ja työskentely oli kaikin puolin opettavaista ja antoisaa.

Työvoimakoulutus vahvistamassa alavalintaa

Kun palasin Suomeen, en heti löytänyt töitä. Ehdin olla noin kaksi kuukautta työnhakijana, kunnes huomasin työvoimakoulutuksen, jossa tarjottiin journalistista täydennyskoulutusta. Päätin oitis hakea koulutukseen. Pääsin alkuhaastatteluun, jossa kysyttiin, miksi halusin osallistua koulutukseen ja miksi juuri minut tulisi valita mukaan. Haastattelu itsessään oli hyödyllinen oppimiskokemus työhaastattelun tyyppisestä tilanteesta. Tiesin, että alkuhaastattelun perusteella osa hakijoista karsitaan pois. Jännitin jonkin aikaa tulosta ja lopulta sain ilokseni kuulla, että sain paikan koulutuksesta.

Työvoimakoulutuksen järjestivät Turun ammattikorkeakoulu ja Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaine. Koulutukseen kuului myös työharjoittelu, jonka suoritin kaupunkilehti Turkulaisessa. Tein haastatteluja, kirjoitin juttuja ja valokuvasin. Oli hyödyksi, että koulutukseen sisältyi työharjoittelu, sillä näin sain kaipaamaani konkreettista kokemusta lehtityöstä. Harjoittelu myös vahvisti käsitystäni siitä, että ala sopi minulle.

Työvoimakoulutus oli sisällöltään todella monipuolinen ja laaja, ja siitä kertyi muutaman kuukauden aikana 35 opintopistettä. Sain koulutuksen myötä luotua tärkeitä verkostoja media-alalle. Kaupunkilehden toimituksesta sain suosittelijoita ansioluettelooni. Siitä oli sittemmin hyötyä, kun hain kesätoimittajaksi paikallislehteen. Työskentelin paikallislehdessä pariin otteeseen kesätoimittajana ja määräaikaisena toimittajana. Sieltä siirryin ortodoksisen seurakuntalehden toimitussihteeriksi. 

Saara Kallio on sorsapuistossa. Hän tarttuu suuren raitapuun oksaan ja katsoo sen silmuja.
– Mene kohti niitä asioita, jotka aidosti kiinnostavat, Saara kehottaa.

Uteliaisuudesta ja ennakkoluulottomuudesta

Toimitussihteerin työn ohella tein jonkin verran myös seurakuntaviestintää ja uteliaisuuteni organisaatioviestintää kohtaan heräsi. Sittemmin olen viestinyt niin kunnan, valtion kuin säätiönkin palveluksessa. Viestintä on alana häkellyttävän monipuolinen ja siinä pystyy hyödyntämään erinomaisesti toimituksellista työkokemusta. Myös humanistisesta koulutustaustasta on ollut hyötyä. Osaan tuottaa ja editoida tekstiä, tunnistan vaikeaselkoisista teksteistä olennaiset pointit, hahmotan laajoja kokonaisuuksia ja ymmärrän kokonaisvaltaisemmin viestintää, kieltä ja vuorovaikutusta.

Vastavalmistuneelle haluan lähettää sellaisia terveisiä, että mene kohti niitä asioita, jotka aidosti kiinnostavat. Paketoi kiinnostuksesi kohteet mahdollisuuksien mukaan loogiseksi kokonaisuudeksi, näin niistä muodostuu osaamisesi ydin. Vältä valmiita lokeroita, jos ne eivät tunnu sinulle omilta. Kannustan myös suhtautumaan uteliaasti ja ennakkoluulottomasti eri aloihin. Kun työskentelin viestintäsuunnittelijana Metsähallituksella, työyhteisöön kuului paljon biologeja ja muita luonnontieteellisten alojen ihmisiä. Koska en humanistitaustaisena ollut niin sanotusti omieni keskellä, käsitykseni omista vahvuuksistani ja osaamisestani kirkastui. Opin paljon silloisilta työkavereiltani ja toisaalta he oppivat paljon minulta.

Nyt työskentelen Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa viestintäasiantuntijana ja työpöydällä on uusia, jännittäviä asioita. Uteliaisuudesta ja ennakkoluulottomuudesta kannattaa pitää kiinni työelämässä ja elämässä muutenkin, sillä siten voi päätyä todella mielenkiintoisiin paikkoihin!

Teksti: Saara Kallio
Kuvat: Hanna Kirmanen
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti