Hyppää sivuvalikkoon

Toiminta lapsen oikeuksien hyväksi

Neljä lasta istuu keittiön pöydän ääressä. Yhdellä heistä on kädessään pikkuauto.
Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnuksessa on piirretty kaari, jossa erottuu lapsen hahmo kaupungin keskellä. Sen alapuolella on teksti Lapsiystävällinen kunta. Kuvan vieressä on Unicefin nimi ja logo.
Suomen Unicef on myöntänyt Tampereen kaupungille Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kesäkuussa 2024. Tunnustus voidaan myöntää kaupungille tai kunnalle, joka toimii määrätietoisesti lasten oikeuksien hyväksi.

Lapsen oikeudet ovat ihmisoikeuksia, jotka koskevat kaikkia alle 18-vuotiaita. Suomi on sitoutunut YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Myös Tampereella toimitaan aktiivisesti lapsen oikeuksien hyväksi.

Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Sen yhteydessä vietetään toiminnallista lapsen oikeuksien viikkoa, jonka tavoitteena on lisätä lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista. Tampereella on perinteisesti vietetty teemaviikkoa. 

Mitä ovat lapsen oikeudet?

Lapsen oikeudet on määritelty lapsen oikeuksien sopimuksessa. Sen mukaan jokaisella lapsella on oikeus tasa-arvoon, turvallisuuteen, terveyteen ja koulutukseen. Oikeudet pohjautuvat neljään yleisperiaatteeseen:

  • Lasta ei saa syrjiä.
  • Lapsen etu pitää ottaa huomioon.
  • Lapsella on oikeus elämään ja kehittymiseen.
  • Lapsen näkemystä pitää kunnioittaa. 
Monivärinen ruudukko, jossa nimetään esitetään kuvakkeena 42 lapsen oikeuksien teemaa.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus on tiivistetty kuvaksi. Klikkaa kuvaa, niin se avautuu suuremmaksi.

Kohti lapsiystävällisempää Tamperetta

Lapsen oikeuksien on toteuduttava niin arjessa kuin poikkeustilanteissa. Tampereen kaupunki haluaa toiminnallaan vahvistaa kaikkien lasten asemaa. Tamperelaisten lasten oikeuksia edistetään monin tavoin, jotta jokaisen lapsen elämä olisi hyvää kotona, vapaa-aikana, päiväkodeissa ja kouluissa.

Lapsen oikeudet on otettava huomioon myös kuntien ja kaupunkien päätöksenteossa. Suurin osa niiden päätöksistä liittyy suoraan tai välillisesti lapsiin, joten päätösten vaikutuksia on arvioitava lasten näkökulmasta. 

Tampere on sitoutunut toimimaan Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallin mukaisesti jo vuodesta 2021. Malli auttaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja päätöksenteossa, hallinnossa ja lasten arjen palveluissa.

Lapsen oikeuksien edistäminen

Lapsen oikeuksien edistäminen kuuluu kaikille aikuisille. Tampereella toimii erityisasiantuntija (entinen lapsiasiamies), jonka työ perustuu lapsen oikeuksiin. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa lasten osallisuuden edistäminen sekä Tampereen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laatiminen, seuranta ja toteutumisen arviointi yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.

Lapsen oikeuksien erityisasiantuntija ei käsittele yksilöasioita. Niitä koskevissa kysymyksissä voi kääntyä muun muassa aluehallintoviraston, eduskunnan oikeusasiamiehen, sosiaaliasiavastaavan tai potilasasiavastaavan puoleen. 

Tiia Heinäsuo
Erityisasiantuntija
Puhelin:
050 411 2434

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/lapsen-oikeudet

Päivitetty 25.6.2024