Lähes jokaista tapahtumaa markkinoidaan sosiaalisessa mediassa eli somessa. Somen etuja ovat edullisuus, sosiaalisuus, mahdollisuus räätälöidä erilaisia viestejä eri vastaanottajille ja nopeus. Tärkein ominaisuus on nimenomaan sosiaalisuus. Vaikka somessa voi julkaista tiedotteita ja ilmoituksia tehokkaasti, sen varsinainen vahvuus on kuitenkin olla yhteydessä tapahtumista kiinnostuneisiin ihmisiin. Yksinkertaisimmillaan yhteydenpito voi olla vastaamista viesteihin ja yksinkertaisia kysymyksiä, mutta se voi myös tarkoittaa äänestyksiä ja kilpailuja ja hankkeita, joissa yleisöllä on suuri rooli.
Jokaisen tapahtuman kannattaa asettaa some-vastaava, jonka vastuulla on olla säännöllisessä yhteydessä yleisöön somen kautta. Säännöllisyys on olennaista. Kannattaa tehdä some-suunnitelma, jossa suunnitellaan realistisesti, kuinka usein eri kanavissa kommunikoidaan.
Kanavasta riippuen voidaan ajatella, että päivityksiä julkaistaan ympäri vuoden esimerkiksi kerran viikossa tiivistäen tahtia noin kertaan päivässä tapahtumaa välittömästi edeltäväksi ajaksi. Kanavissa on tässä merkittäviä eroja: esimerkiksi Twitterissä voi hyvin julkaista monta kertaa päivässä myös samasta aiheesta, kun taas Facebookissa se olisi liikaa. On tärkeää varmistaa, että julkaisuissa on riittävästi säännöllisyyttä, sillä perustettu mutta päivittämätön kanava antaa huonon vaikutelman koko tapahtumasta. Jos some-päivittäjä on menossa vaikka lomalle, hän voi ennen lomaansa laatia ajastettuja julkaisuja, jotka tulevat itsellään julki loman aikana. Tässäkin tilanteessa on kuitenkin hyvä, jos joku voi toimia varahenkilönä siltä varalta, että someen tulee kysymyksiä yleisöltä, kommentointi vaatii moderointia tai jotakin odottamatonta tapahtuu (merkittävät turvallisuusuhkat, tapahtuman esiintyjän sairastuminen/kuolema jne).
Onnistuneen some-markkinoinnin kulmakiviä ovat:
- päivitysten säännöllisyys
- yleisön kutsuminen vuoropuheluun
- kuvat, videot ja muut eloisat sisällöt
- nopea reagoiminen
- sisältöjen soveltaminen eri kanaviin ja eri kohdeyleisöille
- oikeiden kanavien valinta
- ajoittaiset erikoishankkeet kuten kilpailut, äänestykset ja tempaukset
- seuraajille varattu VIP-sisältö (esim. kurkistukset kulissien taakse, making-of-sisällöt).
Some-kanavat muuttuvat niin nopeasti, että tapahtuman some-vastaavan on seurattava muutoksia jatkuvasti.
Tapahtumien some-markkinoinnin erityiset mahdollisuudet
Tapahtumien markkinointitiimeillä on osittain eri haasteet kuin muiden tuotteiden tai palveluiden. Hyödynnä ihmisten luonnollista kiinnostusta tapahtumiin. Tapahtuma on jo itsessään kiinnostava, moni "tylsempi" tuote vaatii enemmän tarinaa ja enemmän lihaa luiden ympärille.
Tapahtuman esiintyjät ovat usein upeita myyntivaltteja. Ota esiintyjistäsi kaikki irti: käytä kuvia, videoita ja haastatteluja. Sopikaa siitä, miten he mainostavat omasta puolestaan tapahtumaa. Tarjoa esiintyjille erinomaisia mahdollisuuksia ottaa kuvia ja videoita backstagella, lavalla ja kentällä. Suunnittele esiintyjän reitille ainakin yksi vau-elementti, josta hän haluaa jakaa kuvan. Muistuta esiintyjää tapahtuman hashtagistä, some-kanavista, nimestä ja Tampereesta.
Kurkistukset tapahtuman kulissien taakse ja making of -pätkät kiinnostavat laajaa yleisöä. Kerro somessa, kuinka tapahtuma rakentuu ja ketkä sitä tekevät.
Ihmiset jakavat tapahtumiin liittyviä julkaisuja runsaasti. Tarjoa loistava selfie-paikka, kannusta jakamaan, palkitse ahkeria jakajia tuotteilla tai lipuilla, pidä tapahtuman hashtagia ja muita nimiä esillä.
Yhteistyö matkailu-, musiikki-, urheilu- ja lifestyle-aiheisiin keskittyvien some-vaikuttajien kanssa on hyvä idea. Monet some-vaikuttajat joutuvat arvioimaan tarkasti, millaisiin yhteistyösopimuksiin lähtevät mukaan, mutta tapahtuma, josta he luonnostaan ovat kiinnostuneita, on korkealla listalla.
Anna yleisölle vaikuttamisen mahdollisuuksia. Kovin tapa sitouttaa some-yleisö on antaa heille mahdollisuus vaikuttaa johonkin tapahtuman piirteeseen. Anna mielikuvituksesi laukata; joskus yleisö voi vaikuttaa jopa valittaviin aiheisiin ja esiintyjiin, toisinaan esiintymisjärjestykseen, ulkopuolisten palveluntuottajien valintaan (esim. pizzaravintola vs. hampurilaisravintola) tai vaikka VIP-pisteen sisustukseen.